MRS. FOGG

Odbačene sitnice i namještaj prekrasno su renovirani i ukrašavaju jednu od najzanimljvijih pizzerija u Zagrebu

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Glavna točka prostora je svakako impresivno izrađen šank, duži od pet metara. Ovaj masivni komad diktira atmosferu cijelog prostora

Jedan od najpoznatijih pustolovnih romana svih vremena, "Put oko svijeta u 80 dana", neiscrpan je izvor nadahnuća još od 1872. godine kada je izdan. Ovaj nezaboravni klasik Julesa Vernea, koji nas je naučio o zemljopisu više nego svi atlasi zajedno, prati glavnog protagonista Phileasa Fogga u njegovoj avanturi koja je ispunjena nizom zanimljivih događaja. Radnja romana, mjesta u kojima se odvija i likovi bili su inspiracija za umjetnike diljem svijeta iz čega su se stvarali novi i neobični svjetovi.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Sam Mr. Fogg bio je i inspiracija za uređenje interijera istoimenog i jednog od najboljih barova u Zagrebu, a sada je dobio i nastavak svoje priče u restoranu-pizzeriji Mrs. Fogg koja je već osvojila mnoge simpatije, kako gurmana tako i onih koji vole zanimljive i dobro uređene prostore. Aouda odnosno gospođa Fogg je također lik iz spomenutog romana, koju Phileas upozna na proputovanju kroz Indiju i spasi je od smrti te im se ona pridruži u ostatku putovanja, natrag sve do kraja puta u Engleskoj gdje konačno postanu supružnici.

Sam roman je uvelike bio inspiriran industrijskim dostignućima 19. stoljeća te je ta ideja prenesena i na uređenje, prvo Mr. Fogga, a sada i pizzerije Mrs. Fogg. Okosnica uređenja je takozvani steampunk - podžanr znanstvene fantastike koji uključuje retrofuturističku tehnologiju i estetiku inspiriranu industrijskim strojevima na paru iz 19. stoljeća. Glavni simboli i detalji koji su prepoznatljivi u ovom stilu sadrže pregršt mehaničkih dijelova strojeva koji nerijetko spajaju svoj originalni izgled s futurističkim i magičnim zaokretom. Mašta je glavna nit vodilja ovog stila koji kreira iznimno kreativne svjetove.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Prije svega, volimo to što radimo i tako se odnosimo prema svakoj stavci ovog posla. U današnje vrijeme ne možeš gostu ponuditi "plastični stolac i stol te šalicu prosječne kave" i očekivati da od toga možeš napraviti posao. Kada smo odlučili ući u tu priču, ušli smo do kraja, željeli smo da svaki detalj i svaki segment ove priče imaju svoj smisao i kvalitetu - objašnjava nam Saša Višnjić, jedan od vlasnika restorana i dodaje: - Inspiracija nam je, naravno, bio roman ‘Put oko svijeta u 80 dana‘, odnosno istoimena ilustrirana knjiga, koji su potaknuli našu maštu da u oba prostora stvorimo jedno naše viđenje tog svijeta. Bili smo uključeni u apsolutno sve, od većih radova pri uređenju interijera do prikupljanja i obnavljanja sitnica koje smo pronalazili na sajmovima.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Glavna točka prostora je svakako impresivno izrađen šank, duži od pet metara. Ovaj masivni komad diktira atmosferu cijelog prostora, gdje poviše njega prostor promatra prikaz Mrs. Fogg u prepoznatljivom industrijskom stilu s detaljima koji pričaju priču o njezinu podrijetlu. Šank je izradio Goran Kaurić uz pomoć vlasnika i djelatnika koji su prikupljali sitnice koje su našle svoje mjesto na tom komadu. Mistična atmosfera, koju oblikuju tamnije boje u kombinaciji s nizom metalnih detalja i oblika, zapravo potpuno suprotno od očekivanog, stvara topao prostor i ugodnu atmosferu. Tom dojmu svakako priskaču u pomoć detalji koji odmah na prvi pogled ističu svoju osebujnu prirodu.

Mogli bismo reći da je "Put oko svijeta za nekoliko sati" definitivno pronašao svoje mjesto na ovoj lokaciji. Čim stupite u prostor, sva vaša osjetila postanu okupirana i nošeni maštom kreativaca koji su uredili prostor satima možete istraživati i putovati kroz neke druge svjetove, a pritom još uživati u dobroj hrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:32