ATRAKTIVNA LOKACIJA

Odličan projekt u Samoboru: Stambena zgrada sa 17 stanova na parceli uz rječicu Gradnu

Suvremena zgrada s jednom podzemnom i tri nadzemne etaže te 17 stanova površine od 54 do 124 kvadrata

Na proljeće bi trebala započeti gradnja višestambene zgrade prema idejnom arhitektonskom rješenju tvrtke Urbane ideje

Samo 600 metara od samog središta Samobora, neposredno uz šetnicu rječice Gradne, na proljeće bi trebala započeti gradnja višestambene zgrade prema idejnom arhitektonskom rješenju tvrtke Urbane ideje, kao prvonagrađenom radu na pozivnom arhitektonskom natječaju održanom u srpnju ove godine.

Riječ je o suvremenoj zgradi s jednom podzemnom i tri nadzemne etaže te ukupno 17 stanova površine od 54 do 124 kvadrata, a visok standard stanovanja potvrđuju i dodatni sadržaji. Naime, svaka stambena jedinica ima pripadajući vanjski prostor: u prizemlju su to vrtovi površine od 30 do 170 kvadrata, a na gornjim etažama prostrane lođe ili terase površine minimalno 15 kvadrata. Također, stanovima pripadaju po dva parkirna mjesta te spremište.

ZGRADA GOTOVO NULTE ENERGIJE

Zgrada je, projektirana kao nZEB, odnosno "nearly zero-energy building", energetskog razreda A, odnosno A+. Grijanje i hlađenje predviđeno je energetski učinkovitim dizalicama topline zrak-voda i zrak-zrak - sistemima toplovodnog podnog grijanja i dvocijevnih ventilokonvektora.

Investitor je projektnim zadatkom definirao osnovne ulazne parametre, kao što su veličina stanova i parkiranja u podzemnoj garaži, a za razliku od drugih investitora, inzistirao je i na dojmu zajedničkih prostora zgrade. Ostatak priče bio je na arhitektima, koji su imali slobodu predložiti koncept, a svjesno su odlučili ne ići na maksimum moguće izgradnje prema prostornim planovima, sve u svrhu humanijeg i zelenijeg stambenog ambijenta.

Zgradu čini složena kompozicija stambenih kubusa i središnjeg stubišnog elementa, koji korisnicima pružaju optimalne orijentacije svih 17 stambenih jedinica, a istovremeno u eksterijeru tvore niz zanimljivih vanjskih prostora. Tri su raščlanjena elementa.

- Jedan je longitudinalni, okomit na Gradnu, u koji je inkorporirana horizontalna komunikacija, odnosno hodnik u prizemlju i galerije na katu, te dva poprečna, koji su i dodatno diferencirani različitim materijalima završne obrade pročelja, a riječ je o klasičnoj žbuci i ventiliranoj fasadnoj oblozi - pojašnjavaju arhitekti iz tvrtke Urbane ideje i dodaju kako kompozicija koju tvore navedeni volumeni generira dvije osnovne grupe vanjskih prostora, zajednički polu-atrij s jedne strane te parkovno uređen prostor uz glavni ulaz u zgradu, uz koji je i ulaz u podzemnu garažu.

Specifičan doživljaj zgrade čita se i u unutrašnjim komunikacijama - prostrano stubište i široki, u potpunosti ostakljeni hodnici iz kojih se ulazi u stanove u suprotnosti su s uskim i relativno mračnim zajedničkim prostorima dobrog dijela stambene novogradnja još od devedesetih godina prošlog stoljeća.

Što se tiče stanova, u najvećem je broju onih s jednom ili dvije spavaće sobe, a dnevni dijelovi su koncipirani su kao open-space prostori u kojima se objedinjuju kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Stanovi s više spavaćih soba imaju i dodatan sanitarni čvor te, u pravilu, kupaonice i s kadama i s tuš-kabinama.

Interes za kupnju stanova već od ranih faza projektiranja iznimno velik, tako da je za očekivati da će svi stanovi biti prodani puno prije završetka zgrade. Prvi stanari u zgradu će se useliti tijekom 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 11:32