URBANE IDEJE

Odlična rekonstrukcija i adaptacija potkrovlja zgrade u centru Zagreba u moderan ured

 URBANE IDEJE
Neuređen i derutan prostor krajem prošle godine transformirao se u 150 četvornih metara suvremeno uređenog uredskog prostora

Predstavljamo projekt rekonstrukcije i adaptacije potkrovlja zgrade u samom srcu Zagreba - na Trgu kralja Tomislava. Neuređen i derutan prostor krajem prošle godine transformirao se u 150 četvornih metara suvremeno uređenog uredskog prostora, s devet radnih mjesta raspoređenih u tri radne cjeline - središnji otvoreni prostor okružen s dva zatvorena ureda te sobom za sastanke, čajnom kuhinjom i sanitarnim čvorom. Ovaj projekt potpisuje studio Urbane ideje (urbaneideje), a projektantica je Ana Podobnik.

image
URBANE IDEJE
image
URBANE IDEJE
image
URBANE IDEJE

- Postojeća drvena krovna konstrukcija zadržana je i mjestimično ojačana čeličnim elementima, uz izvedbu novih podova u dvije razine i spuštenih stropova na dijelu prostora - objašnjava projektantica Podobnik i dodaje kako su interijerski detalji specifični, a uključuju vidljive drvene grede, stare opečne nadvoje, drvene zidne obloge i ugradbeni namještaj te pomične uredske pregrade. Ti detalji dolaze do izražaja na monokromatskoj bazi prostora (neutralnim tonovima podne keramike i tapisona, radijatora, zidova i spomenutih akustičnih spuštenih stropova) tvore topao i ugodan ambijent za boravak i rad.

image
URBANE IDEJE
image
URBANE IDEJE
image
URBANE IDEJE

- Investitor je došao s detaljno definiranim projektnim zadatkom, u smislu dispozicije radnih i pomoćnih prostora te vizijom ambijenta koji želi ostvariti. Važno je napomenuti da je usko surađivao s projektantima, odnosno bio uključen u sve faze projektiranja i izvedbe - od tlocrtne dispozicije, preko definiranja i rješavanja specifičnih građevinskih detalja, pa sve do odabira gotove opreme, što je u konačnici rezultiralo kvalitetnim i funkcionalnim rješenjem na obostrano zadovoljstvo - priča projektanica i otkriva da su se prilikom uređenja prostora vodili suvremenom koncepcijom njihove organizacije i oblikovanja

image
URBANE IDEJE
image
URBANE IDEJE

- u prvom redu funkcionalnom organizacijom prostora (kombinacija open-space uredskih prostora i "klasičnih" odvojenih ureda i prostora); neutralnim, nenapadnim koloritom (uz koji navedeni specifični elementi uređenja i opreme još više dolaze do izražaja) i željom da cjelokupni izgled i osjećaj prostora impresionira posjetitelja, ali ne nauštrb ugodnosti boravka i rada zaposlenika u njemu u smislu da smo htjeli izbjeći ekstravagantna rješenja koja će tijekom rada zaposlenicima biti distrakcija i stvarati osjećaj svojevrsne nelagode - navodi projektantica.

image
URBANE IDEJE
image
URBANE IDEJE
image
URBANE IDEJE
image
URBANE IDEJE

- Kako se radi o adaptaciji starogradskog potkrovlja, postojeći atraktivni konstruktivni elementi nisu skrivani, nego su zadržani kao sastavni dio oblikovanja, poput drvenih krovnih greda i opečnih nadvoja. Slično su tretirani i novi konstruktivni elementi, čelični okviri - govori Ana Podobnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:42