SPOJ NOVOG I STAROG

Odlična rekonstrukcija luksuznog apartmana u građevini staroj preko 500 godina

 DAVIDE GALLI/
Rezidencija ima ukrase po stropovima i na nekim zidovima koji datiraju još iz 16. i prve polovice 19. stoljeća

Danas vas vodimo do Lombardije u talijanski grad Mantovu koji leži na desnoj obali rijeke Mincio, koja se kraj Mantove proširuje u prostrano jezero. Kao i mnogi talijanski gradovi i Mantova obiluje bogatstvom spomenika i renesansnih građevina od kojih pamet staje svakom ljubitelju umjetnosti i arhitekture.

image
DAVIDE GALLI/
image
DAVIDE GALLI/

Ipak danas vas nećemo voditi kroz popularne znamenitosti ovog predivnog grada, nego ćemo vas radije povesti do jedne višekatnice čija gradnja datira još iz 1500. godine i predstaviti vam projekt rekonstrukcije jednog od apartmana u spomenutoj građevini. U konsolidiranom urbanom tkivu grada Mantove prije nekoliko godina arhitekti iz talijanskog arhitektonskog ureda Archiplan studio uhvatili su se u koštac s obnovom ove iznimno važne i povijesne građevine.

image
DAVIDE GALLI/
image
DAVIDE GALLI/
image
DAVIDE GALLI/
image
DAVIDE GALLI/

Intervencija je obuhvaćala obnovu cjelokupne građevine, a naglasak je bio prvenstveno na samom luksuzu zgrade. Zadatak je bio potvrditi pripadnost području kroz potragu za duhovnošću pripadajući prostora koja se izražava u detaljima i senzualnosti korištenja materijala. - Rezidencija ima ukrase po stropovima i na nekim zidovima koji datiraju još iz 16. i prve polovice 19. stoljeća, a projekt održava raslojavanje znakova u njihovoj dvosmislenosti bez filološkog odabira – objašnjavaju iz arhitektonskog ureda.

image
DAVIDE GALLI/
image
DAVIDE GALLI/
image
DAVIDE GALLI/

Takozvana Casa RJ – skriva 230 metara četvornih velik apartman koji je ujedinio prošlost i sadašnjost. Prostor se sastoji od dvije velike spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama, prostranog zajdničkog dijela koji obuhvaća blagovaonicu i kuhinju te iznimno velikog dnevnog boravka.

image
DAVIDE GALLI/
image
CRISTIAN COSTA

Organizacija distribucije prostora održala se u izvornom stanju, dok se točna podjela unutarnjih prostora odvila uvođenjem elemenata opremanja koji djelomično rekonfiguriraju raspored, stvarajući novu hijerarhiju. Prostori drže staro i novo zajedno, u ravnoteži u kojoj razlozi jednog ne prevladavaju nad razlozima drugoga. Odnos između suprotnosti shvaćen je kao proces traženja ljepote koja može sadržavati dvosmislenost stvari i njihovu složenost.

image
DAVIDE GALLI/
image
DAVIDE GALLI/

Projekt se definira slojevitim elementima koji se preklapaju, a da se međusobno ne poništavaju. Glatke i ravne linije novih elemenata uređenja stoje nasuprot znakova prošlosti, nadahnjujući ih jednu novu priču. Umjetnost stara preko 500 godina spaja se suvremenim dizajnom u zadivljujuće prizore nečega što možda do sada nikada niste vidjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2022 11:17