u posjetu

Odlično uređen, bezvremenski i funkcionalan obiteljski stan od 240 kvadrata

 ALEXANDRE DISARO/
Glavni vrhunac prostora je veliki centralni dio za druženje, već na samom ulasku ostanete impresionirani drvenim muxarabijem

Danas putujemo do Brazila i to u Sao Paulo, jedan od najmnogoljudnijih gradova na svijetu s izrazito bogatom kulturnom poviješću i jednako tako važnom arhitektonskom tradicijom. Ovaj put smo stupili u kontakt s arhitektom Rafaelom Zalcom direktorom arhitektonskog ureda Zalc Arquitertura i zamolili ga da na malo pobliže opiše jedan od svojih projekata uređenja interijera stana u četvrti Santa Cecilia koja je nekada glasila za jednu od najbogatijih četvrti u Sao Paulu. Iako je ova četvrt dugi niz godina bila zanemarena u posljednje vrijeme bilježi rast u gradnji te se i Ft Apartment koji vam danas predstavljamo našao u jednoj od novoizgrađenih zgrada.

image
ALEXANDRE DISARO/
image
ALEXANDRE DISARO/
image
ALEXANDRE DISARO/
image
ALEXANDRE DISARO/

- Projekt od 240 metara četvornih je razvijen za obitelj koja je željela imati bezvremenski i funkcionalan stan. U stanu smo zatekli kupaonice s izvrsnim završnim obradama i premazima, a također i drveni pod koji je već bio postavljen po cijelom stanu pa smo se odlučili zadržati te dijelove u zatečenom obliku što nam je dalo mogućnost da ulaganje usmjerimo u društveni prostor i spavaće sobe - govori nam na samom početku Rafael Zalc.

image
ALEXANDRE DISARO/
image
ALEXANDRE DISARO/
image
ALEXANDRE DISARO/
image
ALEXANDRE DISARO/

Saznajemo kako je zatečeni prostor kuhinje bio jako malen i nije zadovoljavao potrebe novih vlasnika pa je zapravo preuređenje tog dijela stana najviše utjecalo na cjelokupan tlocrt. Kuhinja je proširena te je osim niza elemenata za pohranjivanje stvari dobila i blagovaonički stol gdje je moguće na miru uživati uz obrok. Bitno drugačija od ostatka stana, kuhinja je uređena minimalistički u kombinaciji bijele boje i prirodnog drva te izgleda kao svojevrsno utočište unutar oaze stana. Osim ovog dijela za kuhanje i blagovanje u stanu postoji još jedan malo manji dio za spremanje obroka koji je spojen s dnevnim boravkom i velikom blagovaonicom, ali se u svome izgledu bitno razlikuje od glavne kuhinje te je stilski više prilagođen dijelovima za boravak i odmaranje. U ovom dijelu se posebno ističe bogati vertikalni vrt koji zajedno s domišljatom drvenom pregradom vizualno dijeli ovaj dio od ostatka stana.

image
ALEXANDRE DISARO/
image
ALEXANDRE DISARO/

Glavni vrhunac prostora je veliki centralni dio za druženje. Već na samom ulasku ostanete impresionirani drvenim muxarabijem na zelenoj podlozi koji ima pozadinsko osvjetljenje pa ostavlja dojam kao da prolazite kroz neki prolaz koji vodi drugu dimenziju. Ovaj tradicionalni arhitektonski element uvodi vas u glavne prostore za druženje te se nastavlja i dalje kroz stan, ali više u detaljima te prostoru daje jednu neuobičajenu posebnost koja se rijetko viđa.

image
ALEXANDRE DISARO/
image
ALEXANDRE DISARO/
image
ALEXANDRE DISARO/

Prostrana „dvorana” koja koja je ujedno i glavi dio stana služi za druženje i odmaranje, a realizirana je u bijeloj boji s jednim velikim zidom koji je obložen u sive pločice koje se inače koriste na pločnicima kao pomoć slabovidnim osobama. Tekstura i izgled pločica doprinosi već spomenutom dojmu posebnosti ovog stana te stvara kontrast besprijekorno bijelim linijama.

image
ALEXANDRE DISARO/
image
ALEXANDRE DISARO/
image
ALEXANDRE DISARO/

- TV soba okruženje je koje obitelj najviše koristi i funkcionira kao veza između privatnog i društvenog područja, ovaj dio se može integrirati ili ne, ako ne želite, uz pomoć kliznih vrata koja su ugrađena u drvenu ploču. Ova višenamjenska soba srce je kuće u kojoj roditelji i djeca mogu raditi, učiti i družiti se – ističe arhitekt.

U stanu se nalaze još tri velike spavaće sobe i čak pet kupaonica, terasa te ured koji je posebno opremljen dizajnerskim komadima koje je osmislio sam arhitekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 09:32