MIKRO STANOVANJE

Odlično uređena kuća ima samo 15 kvadrata i potpuno je neovisan i samodostatan stambeni prostor

 JONAS PRISMONTAS/
Struktura je modularna i izgrađena od šperploče po narudžbi koja uključuje unaprijed izrezane rupe za prolazak kablova i svih kanala

Arhitektonski studio Boano Prišmontas dizajnirao je i proizveo ovaj mikro-dom u sjevernom Londonu. Zamišljen kao multifunkcionalna i fleksibilna jedinica, pruža pomoćni i jedinstveni prostor za rad, opuštanje, gledanje filmova, čitanje ili igranje video igrica. Uglavnom se koristi kao radna soba i soba za zabavu, ‘Dot House‘ također pruža neovisan i samodostatan mikrostambeni prostor, koji se može koristiti za posjete članova obitelji i gostiju.

image
JONAS PRISMONTAS/
image
JONAS PRISMONTAS/

‘Dot House‘ se sastoji od 2 glavna prostora, sobe i kupaonice. Soba je povezana s vrtom s 3 metra širokim dvorišnim vratima koja uspostavljaju vizualnu vezu s glavnom kućom, dok spajaju unutarnje prostore s okolnim vrtom. Kupaonica je skrivena iza kliznih vrata od šperploče koja se otvaraju u mikro predvorje sa krovnim prozorom. Kada su vrata otvorena, krovni prozor daje prirodno svjetlo prostoriji i povećava percepciju unutarnjeg prostora.

image
JONAS PRISMONTAS/
image
JONAS PRISMONTAS/
image
JONAS PRISMONTAS/

Unutarnja završna obrada uključuje izloženu FSC šperploču od breze na stropu, betonske pločice na podu, laminirane šperploče na zidovima i terazzo pločice na zidovima kupaonice. Paleta interijera nastojala je pronaći ravnotežu između praktičnih površina zidova, prirodnog tona šperploče od breze i intrigantne teksture terazzo pločica. Soba ima podno grijanje kontrolirano senzorom termostata.

image
JONAS PRISMONTAS/
image
JONAS PRISMONTAS/
image
JONAS PRISMONTAS/

"Kuća točkica" ima zid po narudžbi s integriranim sklopivim stolom s jedinicom za punjenje telefona, skrivenom stanicom za računalo, pisačem i spremištem. Namještaj je opremljen svjetlima sa senzorima pokreta. Iznad zida automatski se odmotava platno projektora kako bi se stvorilo savršeno okruženje za kino večer, važan sastanak ili igranje video igrica.S obzirom na izložene konstrukcijske stropove od šperploče, unutarnja rasvjeta prostorije postavljena je na zid. Jedino su u kupaonici reflektori postavljeni niži strop od gipsanih ploča.

Kuća je obložena crnim vlaknocementnim valovitim pločama. To je bila vrijedna alternativa pougljenjenom drvetu budući da klijent nije želio imati materijal za oblaganje koji zahtijeva redovito održavanje.

image
JONAS PRISMONTAS/
image
JONAS PRISMONTAS/

‘Dot House‘ je u potpunosti unaprijed proizvedena u Londonu u radionici Boano Prismontas. Struktura je modularna i izgrađena od šperploče po narudžbi koja uključuje unaprijed izrezane rupe za prolazak električnih kablova i svih kanala. To je omogućilo da proces izgradnje na licu mjesta bude brz, s glavnom konstrukcijom podignutom u samo jednom danu na licu mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 23:52