Ljeto na svjetioniku

Odmor kakav još niste iskusili na svjetioniku sagrađenom daleke 1886. na otočiću Prišnjaku

 Fabio Šimićev
Jedini objekt na otočiću Prišnjaku nalazi se 300-tinjak metara od otoka Murtera, preuređen je i prenamijenjen u turističke svrhe

Svjetionik ima ukupnu površinu nešto veću od 200 kvadrata, koja uključuje podrumsku etažu, tri spavaće sobe i kuhinju, a spiralnim se stepenicama pristupa svjetlosnom tornju, gdje je na poluetaži osmišljena i soba za djecu

Ljeto je na vrhuncu. Za mnoge to znači samo jedno: odlazak na more. I dok će neki birati popularne destinacije, gdje će uživati u vrevi koju donosi turistička sezona, drugi će tražiti mir i tišinu. Jadranska obala, dakako, nudi oboje: od atraktivnih lokacija “koje nikad ne spavaju” do malih, skrivenih mjesta u kojima se može uživati u svim blagodatima ljeta bez gužve na plaži, rivi, trgu...

image
Fabio Šimićev

Jedno je takvo mjesto i otočić Prišnjak prošaran suhozidima s ponekim borom i smokvom, koji se nalazi 300-tinjak metara od otoka Murtera. Za njega kažu da je najljepši među više od 200 otoka, otočića i hridi koliko ih je u murterskom arhipelagu. No, ovaj put se do otoka nismo zaputili radi njegovih prirodnih ljepota. Privukao nas je jedini objekt na otoku, danas namijenjen za najam.

image
Fabio Šimićev

Riječ je o svjetioniku Prišnjaku, koji je sagrađen daleke 1886. godine kako bi pomorci imali orijentir pri noćnom uplovljavanju u murterski arhipelag. Svjetionik je s vremenom automatiziran, no u međuvremenu je zapušten. Sve dok prije godinu, dvije nije dan u koncesiju s idejom turističkog razvoja. Uslijedilo je preuređenje i prenamjena u vilu za odmor, da bi lani napokon dočekao i prve goste. Edvin Šare iz studija El Rustico Zadar, koji je u suradnji s koncesionarima bio zadužen za dizajn i opremanje svjetionika, ispričao nam je sve o ovom projektu.

image
Fabio Šimićev
image
Fabio Šimićev
image
Fabio Šimićev

- Stari svjetionik bio je u dosta lošem stanju, ali su se novi “vlasnici” zaljubili u njega na prvi pogled. Prepoznali su ovu iznimnu lokaciju i odmah vidjeli potencijal svjetionika kao objekta za najam. Prenamjenom u turistički objekt morao se ispoštovati zatečeni raspored prostorija s nemogućnošću izmjene tlocrta, tako da je raspored ostao isti - kaže Edvin Šare, priznajući nam kako je projekt bio opsežan i zahtjevan jer je objekt dislociran od kopna, a rokovi su bili veoma kratki.

Građevinske radove izvodila je tvrtka Mavita servis, a odnosili su se na krovište i sve zidove. Mijenjale su se i instalacije, uređivala se podrumska etaža te okoliš.

image
Fabio Šimićev
image
Fabio Šimićev

Nekoliko je terasa: za sunčanje, za pripremu hrane i objedovanje, za uživanje u jacuzziju, za osamu... Terasa ispred vinskog podruma nudi očaravajući pogled na Kornate

image
Fabio Šimićev
image
Fabio Šimićev

Svjetionik ima ukupnu površinu nešto veću od 200 kvadrata, koja uključuje podrumsku etažu, tri spavaće sobe i kuhinju s blagovaonicom, a spiralnim se stepenicama pristupa svjetlosnom tornju, gdje je na poluetaži osmišljena i soba za djecu. Koncesionari su se odlučili za Ikeinu kuhinju, a uređenje svih ostalih prostorija prepustili su studiju El Rustico Zadar, u kojem je po mjeri izrađen i namještaj.

image
Fabio Šimićev
image
Fabio Šimićev

Želja je bila zadržati izvorne građevinske elemente te u interijer unijeti neke nove, moderne. Izvorni kameni zidovi kombinirani su s obojenim zidovima, najčešće antracit boje

image
Fabio Šimićev
image
Fabio Šimićev
image
Fabio Šimićev

Budući da je svjetionik bio u rustikalnom stilu, želja je bila zadržati izvorne građevinske elemente te u interijer unijeti neke nove, moderne, ali s prizvukom Mediterana. Podovi su obloženi keramikom, a u podrumskoj etaži, koja je preuređena u vinski podrum industrijskog stila s primjesama rustikalnog, zadržani su kameni pod te divan cigleni strop. Izvorni kameni zidovi, po jedan u svakoj sobi, kombinirani su s obojenim zidovima, a najviše se ističe antracit boja. Namještaj je u spavaćim sobama u kombinaciji masiva hrasta i mat MDF-a, a na pojedinim se komadima ponavlja antracit boja uz plave i zlatne detalje. Rasvjeta je Moretti.

image
Fabio Šimićev
image
Fabio Šimićev
image
Fabio Šimićev
image
Fabio Šimićev

Okoliš svjetionika kaskadno je uređen i zoniran. Nekoliko je kamenih terasa: za sunčanje, za pripremu hrane i objedovanje, za uživanje u jacuzziju, za osamu... Dodatni je adut terasa ispred divnog vinskog podruma s očaravajućim pogledom na Kornate.

Sam objekt energetski je neovisan, sa solarima i agregatima, a prikuplja se i kišnica.

image
Fabio Šimićev
image
Fabio Šimićev
image
Fabio Šimićev

Inače, u Hrvatskoj je nekoliko svjetionika u kojima se može noćiti, a svaki nudi jedinstvenu atmosferu i zanimljive povijesne priče. Tako i otočić Prišnjak ima svoje legende. Jedna od njih kaže da je pedesetih godina 20. stoljeća trudna svjetioničareva žena dobila prijevremene trudove. Muž ju je posjeo u lađu i zaveslao prema Murteru.

Međutim, more je bilo jače od veslačeve snage i dijete se rodilo u lađi. Legenda kaže da su mu dali ime Jadran, a kao mjesto rođenja upisano je Prišnjak - Murter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2022 09:39