KUĆA PECIVO

Odvažna i otkačena obnova obiteljske kuće stare preko sto godina

 TAIYO WATANABE/
Kroz niz detalja u interijeru arhitekt se poigrava s krivuljama u dvodimenzionalnom i trodimenzionalnom prostoru koja stvaraju mala iznenađenja

Na parceli između trgovine sportskom odjećom i umjetničke galerije duž prometne ulice u četvrti Glassell Park u Los Angelesu, lokalna arhitektonska i dizajnerska tvrtka Byben renovirala je kuću u stilu bungalova iz 1921. godine s konstelacijom duhovitih dizajnerskih detalja. Nazvana "The Bagel House" (Kuća pecivo) — nazvana po dodatku u obliku peciva na vanjskom krovnom prozor. Kuća je izvorno izgrađena s nekoliko unutarnjih odjeljaka kako bi ublažila izravni dotok sunčeve svjetlosti i podijelila svaku sobu prema funkciji. Otvaranje prednje polovice kuće od 113 četvornih metara dovelo je do razigranog dijaloga između njezine prošlosti i sadašnjosti.

image
TAIYO WATANABE/
image
TAIYO WATANABE/

Byben je promijenio vrh stropa, omogućujući pogled iz otvorenog dnevnog boravka i kuhinje na stražnje dvorište sa strane. Uklanjanje unutarnjih zidova dalo je kuhinjskoj prostoriji vizualno zanimljiv izgled: crne laminatne trake nanesene na izbočine ormarića od bijelog hrasta čine da kuhinja izgleda kao da lebdi iznad poda, koji je malo drugačije nijanse bijelog hrasta.

image
TAIYO WATANABE/
image
TAIYO WATANABE/
image
TAIYO WATANABE/

- Caesarstone radne ploče i veliki Daltile kvadrati na stražnjoj ploči imaju što je moguće manje teksture kako bi se istaknula prirodna drvena zrna- rekao je osnivač Bybena Ben Warwas.

Kroz niz detalja u interijeru arhitekt se poigrava s krivuljama u dvodimenzionalnom i trodimenzionalnom prostoru koja stvaraju mala iznenađenja u dizajnu. Iluzija se događa i iznad glave, gdje se čini da se ormari rastapaju u veliku ploču od bijelog hrasta.

image
TAIYO WATANABE/
image
TAIYO WATANABE/
image
TAIYO WATANABE/

U jednoj zajedničkoj kupaonici, bijele pločice smanjuju se u veličini dok prelaze kroz sobu, stvarajući iluziju skraćivanja. Površinska igra odvija se duž rubova kupaonskog prozora, gdje su svijetloplave pločice raspoređene u smjeru pada zamišljene sunčeve zrake, sugerirajući stalnu osvijetljenu mrlju od 45 stupnjeva. Zrcalna vrata ormarića za lijekove protežu se nekoliko centimetara iznad granice ormarića, slično lažnim prednjim stranama koje se koriste u filmskim setovima—s pogodnošću dodatnog prostora za pohranu. Kako bi se riješile nezgrapne dimenzije kupaonice, neiskorišteni prostor koji je nekoć postojao između kade i zida sada sadrži klupu i policu za autohtone biljke, obložene teraco pločama.

image
TAIYO WATANABE/
image
TAIYO WATANABE/
image
TAIYO WATANABE/

Druga, manja kupaonica je praktičnija s džepnim vratima koja vode u ured i malim klizećim vratima u veću spavaću sobu. Lučni otvor u prvom je planu, a veliki tuš je obložen naslaganim zelenim pločicama koje izgledaju kao da svijetle na sunčevoj svjetlosti. Pod je obložen crno-bijelim cementnim lučnim pločicama, koje su raspoređene u nasumičnom uzorku kako bi ponudile još jednu vizualnu poslasticu unutar spartanskog otiska kupaonice.

image
TAIYO WATANABE/
image
TAIYO WATANABE/
image
TAIYO WATANABE/

Ne gubeći iz vida izvorne čari stare kuće, Bybenova poboljšanja opsjednuta mekim linijama ujedinjuju odvažan i otkačen interijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. veljača 2024 18:13