moj omiljeni kutak...

Omiljeni kutak Ana Marije Šir, članice ženskog kvarteta Vortex Strings i violistice HNK u Zagrebu

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Članica ženskog kvarteta Vortex Strings i violistica HNK u Zagrebu kaže kako uživa u domu koji dijeli sa svojom djecom i psima. Soba u kojoj su njezine najdraže stvari, vlada poželjna tišina, a drugima je ulaz zabranjen

Violistica zagrebačkog HNK i članica ženskog kvarteta Vortex Strings, Ana Marija Šir, koja je nedavno lansirala i vlastiti YouTube kanal na kojem solistički svira obrade omiljenih pjesama iz osamdesetih, lako je odabrala kutak stana koji najviše voli. Jedini je to djelić životnog prostora koji je zapravo posve njezin. Riječ je o stepenicama na gornjoj etaži stana, koje vode na terasu. Možda su nekima one samo usputna postaja, put da dođu u drugi dio svog životnog prostora, no Ani Mariji su one puno, puno više od toga.

- Moram priznati da u stanu često vlada kreativni nered, što i ne čudi jer imam dvoje djece i dva psa pa je zaista potreban velik napor da bi sve bilo savršeno uredno. Pogotovo ako ste akademski muzičar sklon kaosu. Kod nas u stanu je uvijek živahno: kći Aleksandra nešto pita, sin Ruslan se igra, jedan pas protrčava, drugi žvače vrlo bučnu igračku... Sve je to na donjoj etaži stana, koja je veća, dok je gornja mala, ali to je moj prostor i ovdje je uvijek tiho. S djecom imam dogovor da se u maminu sobu ne ide, a psima je po novom također zabranjeno. Dijelom je to zbog terase, jer na njoj smiju biti samo kad sam ja s njima, ali dijelom je i zato što vjerujem da svatko od nas mora imati svoj djelić stana samo za sebe - kaže Ana Marija.
Pojašnjava kako je za stvaranje i izvođenje glazbe potrebna tišina, a ona vlada samo na ostakljenoj galeriji gdje je smještena samo njezina spavaća soba i stepenice koje vode na terasu. Ona joj je teretana, soba za čitanje i slušanje glazbe, kaže. Stepenice tu igraju važnu ulogu - one su upile sate i sate glazbe, to je sigurno, jer Ana Marija mora mnogo vremena utrošiti sjedeći na njima, smišljajući i svirajući, prije nego što se popne do njihova vrha, otvori vrata, sjedne na terasu, uključi kameru i zasvira za svoj FakeViolin kanal.

- Sve sam posložila oko njih da mi je pri ruci. Tu su moja viola, stalak za note, gitara, bas gitara, MIDI controller (sintesajzer). Ako mi nije pri ruci, ne znam gdje je - pojašnjava Ana Marija i dodaje kako često, ako je vrijeme ružno, na tim stepenicama čita neku dobru knjigu. Ima mjesta taman za jastučić na kojem sjedi, šalicu omiljene kave, pepeljaru, i to je sve što joj je potrebno.

- Kad su djeca kod tate i pomajke, znam provesti sate na stepenicama, iako onda imam mir na obje etaže. Jako volim terasu, posebno u toplije doba godine, imam mogućnost sunčanja čim zatopli, preplanula sam već u ožujku. Svejedno su mi stepenice postale omiljeni kutak. Puno sam dobrih odluka donijela sjedeći na njima. U posljednje vrijeme sve više i više - zaključuje ova akademska glazbenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:33