Omiljeno odredište svjetskih bogataša

Ovo nije samo hotel. Ovo je priča.

Vodimo vas u jedan od 25 najluksuznijih svjetskih hotela koji je još 60-ih i 70-ih godina bio omiljeno odredište svjetskih bogataša.

Smješten na zapadnoj obali jezera Wörth, Schlosshotel u austrijskom Veldenu (Schloss na njemačkom znači dvorac) simbol je luksuza i uživanja, a istovremeno pruža veliku dozu intimnosti. A iza pravog dvorca stoji, naravno, bajkovita priča i kraljevski tretman za svakoga gosta ovog hotela s pet zvjezdica koji je na online platformi Tripadvisor.com svrstan među 25 najboljih luksuznih hotela na svijetu.

Inače, na stranici Tripadvisor.com može se pronaći više od 60 milijuna ocjena i mišljenja o hotelima iz cijeloga svijeta. Glasuje se u raznim kategorijama, a među ostalim i o cjelokupnom stanju, uslugama i ponudi slobodnih aktivnosti u programu hotela.

Vlasnik dvorca je bio i playboy Günter Sachs, svojedobno suprug glumice Brigitte Bardot

Hotel Dvorac Velden, koji je u rujnu 2011. preuzela tvrtka Falkensteiner Michaeler Tourism Group AG te je od 1. ožujka ove godine član renomiranog hotelskog udruženja “The Leading Hotels of the World”, odlikovan je nagradom “Travellers Choice Award 2012.” u kategoriji luksuznih hotela. U rangu 25 najboljih luksuznih hotela na svijetu Hotel Dvorac jedan je od dva austrijska hotela na tom popisu.

Posjetitelji stranice opisuju ga riječima poput “san u žutoj boji dvorca Schönbrunn”, “hotel snova”, “jednostavno savršen” ili “smještaj, kuhinja, spa-fitness… ma, nema ništa bolje“… No, da ne duljimo previše, hotel Dvorac Velden prepoznatjiv je simbol austrijske savezne pokrajine Koruške i zdanje kojim se lokalno stanovništvo, kao i cijela zemlja, jako ponosi. To nije samo hotel.

Dvorac je dao sagraditi između 1590. i 1603. godine Bartolomej Khevenhüller. Oduvijek je bio mjesto na kojem se okupljao i zabavljao vrlo poznat i bogat sloj društva. Kroz burnu povijest dvorac je promijenio nekoliko vlasnika. Naime, 1762. godine požar je uništio većinu četverokatne renesansne građevine.

Palača je izgorjela, a kupola od četiri kule je propala. Nakon što ju je kupio bečki industrijalac Ernst Wahliss, zgrada je obnovljena 1890., pod vodstvom arhitekta Wilhelma Hessena. Godine 1990. među vlasnike se upisao i poznati milijunaš, fotograf, autor, kolekcionar, industrijalac, astrolog i playboy Günter Sachs, praunuk jednog od pionira njemačke automobilske industrije Wilhelma von Opela i svojedobno suprug poznate hollywoodske glumice Brigitte Bardot.

Hotel je nekoliko puta obnavljan, a danas je uspješan spoj staroga i novoga

Dvorac je vlasnika mijenjao još dvaput, 2003. i 2011., da bi naposljetku u ožujku 2012. postao dijelom lanca Falkensteiner Hotels & Residences. Prije nego što je Falkensteiner preuzeo hotel, Sachs je imao samo jednu molbu – da u ovom hotelu doživotno ima apartman. Tako je i bilo, sve do prošle godine kada se ubio. Sachsov apartman sada se može unajmiti, a riječ je o golemom prostoru, potpuno drugačije uređenom od ostatka hotela.

Sav je u znaku pop-arta i ima predivan pogled. Hotel je tijekom godina nekoliko puta obnavljan i proširivan, a danas se svojim gostima predstavlja kao uspješna kombinacija staroga i novoga. Klasični elementi u harmoniji su s primjercima suvremene umjetnosti, tople boje su u komplementarnom kontrastu s crnim mramorom, a privlačan i moderan dizajnerski namještaj lijepo se uklapa u sobe koje odišu poviješću.

Stil uređenja soba oslanja se na povijesna putovanja Marca Pola. To se odražava u elementima kao što su “stolica iz Barcelone” ili ručno izrađeni predmeti od rezbarena drva. Ovaj stil je osobito naglašen u otvorenom kaminu koji vizualno dijeli dnevni boravak i spavaonicu, a istovremeno ih harmonično spaja.

– Nakon što su Falkensteiner Hotels & Residences preuzeli ovaj hotel, odlučili smo ga osvježiti, a predvorje hotela i bar smo iz temelja renovirali, tako da je tu zaživio moderan dizajn sa svježim elementima.

Elemente unutrašnjeg uređenja karakteriziraju čiste linije i minimalističke forme. Dominantne boje su bež i tamnosmeđa. Za dozu luksuza upotrijebljene su tkanine kojima je interijer nježno obavijen. Iako su u prirodnim tonovima, ipak su dodatno obogaćene brojnim zlatnim naglascima – kaže Christopher Cox, direktor hotela, i dodaje da su u svakoj sobi veliki prozori iz jednog jedinog razloga – jer omogućuju pogled na jezero, tako da je granica između unutrašnjosti i otvorenog prostora, u pravom smislu riječi, izbrisana.

Da povijest živi, može se osjetiti i tijekom kulinarskog izleta u restoran ovoga hotela u dvorcu. Za to je odgovoran šef kuhinje Stefan Lastin, koji je svojim poljupcem poput princa probudio restoran “Schlossstern”, i pretvorio ga u pravu gastro oazu. I sada neka netko kaže da bajke ne postoje, da su one samo mašta…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:44