KVARNER NA DLANU

Opasno dobra vila u Medveji: Ima baš sve fantastično! Poziciju, pogled, nagib i još je izolirana

 Alice Das Neves
Za projektiranje i uređenje bio je zadužen tim Dražul Glušica arhitekata, koji potpisuje brojne projekte na Kvarneru

Njihovo poznavanje specifičnosti lokacije i ponude bilo je presudno u tom projektu.

PROFIL

  • Info: Villa Appeal
  • Lokacija: Medveja, okolica Opatije
  • Površina: kuća 690 m2, zemljište 1640 m2
  • Projekt: Dražul Glušica arhitekti
  • Kontakt: Croatia Sotheby’s International Realty, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Moderna, luksuzna i elegantna. Riječi su to koje najbolje opisuju vilu Appeal u blizini Opatije. Nalazi se u Medveji, malom primorskom gradiću iznad jedne od najljepših plaža sjevernog Jadrana. Ovo jedinstveno mjesto omogućuje uživanje u najvećoj privatnosti dok upijate slikovitu prirodu i impresivne poglede.

image
Alice Das Neves
image
Alice Das Neves
image
Alice Das Neves

Vilu karakteriziraju jednostavne linije, velike staklene površine i otvoreni tlocrt s pomno isplaniranim dizajnom interijera. Sastoji se od podruma s grijanim masažnim bazenom i pomoćnih prostorija oko bazena, poput kupaonice s tušem i šankom. U prizemlju su prostrani dnevni boravak i jedna spavaća soba, a ostale spavaće sobe su na gornjem katu. Sve imaju kupaonicu s izlazom na balkon. Iz gotovo svakog kutka vile pruža se nesmetan pogled na more, a cijelo je imanje okupano suncem. Vila također ima saunu i teretanu. Njegovano vrtno područje obogaćeno je autohtonim biljem koje pojačava autentično mediteransko iskustvo.

image
Alice Das Neves
image
Alice Das Neves
image
Alice Das Neves

Za projektiranje i uređenje interijera bio je zadužen tim Dražul Glušica arhitekti. Radi se o nagrađivanome timu koji je dosad realizirao brojne zanimljive projekte na Kvarneru i diljem Hrvatske. Za ovaj je projekt upravo njihova povezanost i poznavanje specifičnosti lokacije i ponude bila vrlo važna.

- Arhitektonskim oblikovanjem željela se postići oblikovna usklađenost građenih volumena i uređenja okoliša. Različitim denivelacijama unutar pojedine etaže se dodatno naglašava povezanost unutarnjeg stambenog prostora i prirodnog okolnog terasastog terena - rekao nam je arhitektonski tim.

image
Alice Das Neves
image
Alice Das Neves
image
Croatia Sotheby’s International Realty
Alice Das Neves

Unutarnji je stambeni prostor, objašnjavaju iz ureda Dražul Glušica, orijentiran s više strana na prirodne vizure prema moru ili prema zelenilu atrija i poluatrija prizemlja. Organizacijom stambenog prostora osigurava se dovoljna intimnost korisnika uz iskorištavanje svih vizura koje lokacija pruža. U prostoru prizemlja se nalaze dnevni prostori za boravak s kuhinjom, biblioteka, spremišni prostori, prostor fitnessa sa saunom te spavaća soba s pripadajućim sanitarijama. Predviđeni su zasebni vanjski ulazi u prostor spremišta i gospodarstva prizemlja. Na prvom katu su sobe s pripadajućim sanitarijama.

image
Zona između terasa i šume, koja okružuje kuću, uređena je dijelom travnjacima, a dijelom niskim parternim raslinjem s ponekom smokvom, inače omiljenom voćkom vlasnice
Alice Das Neves
image
Alice Das Neves
image
Alice Das Neves
image
Alice Das Neves
image
Alice Das Neves

Vođenje projekta i koordinaciju radova vodio je tim Aksijal iz Zagreba, a paralelno s ishođenjem građevinske dozvole, vršila se kompletna priprema za izvođenje radova. Odabrani su izvođači, AB gradnja iz Karlovca kao glavni izvođač i ostali podizvođači.

- Izvođenje radova je počelo u prosincu 2016, a završilo početkom srpnja 2017, što za ovako zahtjevan projekt predstavlja veliki uspjeh svih sudionika. Bez kvalitetnog i organiziranog vođenja projekta to ne bi bio moguće - ističe vlasnik vile Appeal, dok arhitekte pitamo koja je osnovna ideja kuće.

image
Alice Das Neves
image
Alice Das Neves
image
Alice Das Neves
image
Svi elementi su dizajnirani baš za vilu. Najviše je korišteno drvo - hrast, i to u oblogama na zidu koje se pretvaraju u ugrađene ormare ili namještaj: krevete i uzglavlja
Alice Das Neves

- Za početak, važno je naglasiti zaista fantastičnu poziciju parcele, poglavito pogled, nagib i samu izoliranost, stoga je osnovna ideja bila stvoriti prostor za boravak gostiju otvoren prema prirodi koja ga okružuje, i to kroz pogled prema kvarnerskome moru, uvlačenje prirode u interijer i oblikovanje prostora atrija te korištenje stakla kao materijala koji nam sve to omogućava - kažu i ističu kako je tako nastao i sam arhitektonski kreativni koncept.

- Tri naglašene ploče (na tlu, pod prvog kata i krov) s prostorom između njih ispunjenim staklenim stijenama koje čine opnu prema “van” i prema “unutra” (atrij). U sredini prizemlja ostakljeni atrij oko kojeg se nižu međusobno povezane prostorije za dnevni boravak (blagovaonica, kuhinja, medijska soba, teretana, dnevni boravak) definirane različitim razinama, bez statičnih podjela među prostorijama, dok su na katu staklene stijene i pregrade između soba, upravo zbog postizanja istoga učinka - objašnjavaju iz ureda Dražul Glušica.

- Želja investitora bila je maksimalno iskoristiti predivnu mikrolokaciju i otvoreni pogled, no kako to svatko na svoj način doživljava, komentar investitora nakon prve prezentacije bio je: “Sjajno, no ja bi da to bude drukčije, ha ha ha” - prisjećaju se arhitekti, a mi ih pitamo koja je bila osnovna misao vodilja pri dizajniranju interijera.

image
Staklene stijene čine opnu prema “van” i prema “unutra”: u sredini prizemlja ostakljeni je atrij oko kojeg se nižu boravak, kuhinja, blagovaonica, medijska soba...
Alice Das Neves
image
Alice Das Neves
image
Različitim denivelacijama na pojedinim etažama dodatno se naglašava povezanost unutarnjeg prostora i prirodnog okolnog terasastog terena
Alice Das Neves
image
Alice Das Neves

- Osnovna nit vodilja bila je kreirati ugodan prostor za boravak, a da bi se to postiglo, te na neki način balansirao omjer staklenih vertikalnih površina i podnih i stropnih površina, u dizajnu je korišteno drvo - hrast, i to kroz obloge na zidu koje se pretvaraju u ugrađene ormare ili namještaj: krevete i uzglavlja. Moramo reći da smo ponosni i na činjenicu da je sav namještaj u sobama, kao i ugradbeni elementi, dizajniran ekskluzivno za ovu vilu, te je izrađen u potpunosti u Hrvatskoj - ističu.

U interijeru prevladavaju svijetle boje, prirodne boje drva i kamena. U prizemlju je za podne obloge odabrana keramika, kako bi se postigla monolitna ploha između vanjskog i unutarnjeg prostora, koji su odvojeni kliznim staklenim stijenama, te se kroz sva godišnja doba njihova uporaba prožima.

image
Alice Das Neves
image
Alice Das Neves
image
Krevet pozicioniran u centru omogućava buđenje uz osjećaj lebdenja nad kvarnerom
Alice Das Neves

- Prostor kuhinje, blagovaone i dnevnog boravka je zajednički, radi se o otvorenome prostoru kojeg s jedne strane definiraju stakleni atrij, te u nastavku poluatrij i šuma, a s druge strane staklena stijena i pogled na Kvarner. Kuhinja i blagovaona su denivelirani, podignuti u odnosu na prostor dnevnog boravka, a blagovanje je dodatno naglašeno rasvjetnim tijelom na vrhu dvoetažnog prostora koji se uzdiže nad njim - pričaju arhitekti, koje pitamo više o konceptu glavne spavaće sobe.

- Ideja odmora s predivnim pogledom ostvarena je kroz elemente staklene stijene, koja otvara široki pogled iz centralno smještenog kreveta. Ujutro otvorite oči i imate osjećaj da lebdite nad Kvarnerom: apsolutno sjajan početak dana! Krevet je dizajniran kao samostojeći element u sredini prostorije s uzglavljem, gdje su integrirani svi elementi noćnog ormarića, a stražnja strana je pomoćni stol, za pisanje ili uređivanje - kažu.

image
Alice Das Neves
image
Alice Das Neves

Terase su nastavci, proširenja, vanjski pripadajući prostori unutarnjih.Tako su tretirane u popločenjima i funkcionalnosti. Zona između terasa i šume koja okružuje kuću je hortikulturno uređena dijelom travnjacima, a dijelom niskim parternim raslinjem te ponekom smokvom, inače omiljenim voćem investitorice.

Pitamo tim postoji li pokoja anegdota vezana uz samu gradnju.

- Montaža staklenih stijena (6 m x 2,4 m) predstavljala je veliki izazov. Naime, zbog konfiguracije terena dizalica koja je krenula iz Zagreba i došla samo dva kilometra od gradilišta okrenula se i vratila uvidjevši koji uspon i nagib mora odvoziti. Dodatnim naporom voditelja projekta i izvođača uspjelo se organizirati iskusnog vozača i novu dizalicu. Ostat će upamćena i priča o vozaču miksera za beton koji je vožnjom unazad dva kilometra po cesti velikog uspona i nagiba ostavljao sve sudionike bez riječi i čudu - prisjećaju se.

Vila Appeal je dostupna za prodaju, a trenutno se iznajmljuje turistički. Nekretnina je izrazito tražena i za snimanje reklamnih spotova i filmova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 05:31