STARO, NOVO I PLAVO

Opušten i elegantan apartman od 150 kvadrata u staroj zgradi u samom centru Rijeke

 KORIDOR 27
U zgradi bogate povijesti u strogom centru grada smješteni su apartmani čije uređenje potpisuje arhitekt Albi Enesi

Putujemo do Rijeke, i to u strogi centar, odmah pokraj marine Porto Baroš. U staroj riječkoj zgradi, bogate povijesti i tipičnog izgleda za prošlo stoljeće s visokim stropovima, velikim prozorima i drvenom međukatnom konstrukcijom, pronašli smo prostor od 150 četvornih metara koji je prenamijenjen za odmor gostiju koji žele uživati u Rijeci. Investitor je prije svega želio da se zgrada uklapa u postojeći kontekst i da zadrži dijalog s poviješću, ali jednako tako da se prostor ne odrekne modernog kanona.

image
KORIDOR 27
image
KORIDOR 27

Kubus obložen MDF pločama s drvenim štukaturama, osim što usmjerava kretanje korisnika i pridržava malu kuhinju, ujedno je jednostavna i moderna dekoracija

image
KORIDOR 27

- Modeliranjem terena i korištenjem autohtonih materijala zgrada se uspijeva prirodno uklopiti u urbano tkivo Kostrene. Prostor se nalazi 400 metara od mora, a cjelokupna zgrada se sastoji od sedam stambenih jedinica i prostire se na četiri etaže. Cos-Terra proizlazi iz dekompozicije svog izvornog volumena na dva jednaka dijela i naknadno iz translacije jednog od dva na horizontalnom međuosovinskom razmaku, negirajući vizualnu interakciju između dva. Kompozicijski odabir proizlazi iz potrebe da se svakoj stambenoj jedinici omogući privatnost bez uskraćivanja panoramskog pogleda. Kamen temeljac uređenja interijera su perspektivni pogledi koji stvaraju dijalog između korisnika i prirode, što je omogućeno korištenjem velikih prozora i nepostojanjem strukturne mreže unutar perimetra. Ovaj strukturni izbor omogućuje stvaranje jedinica slobodnog plana bez prostornih ograničenja. Projektni zadatak za dio na koji ćemo se mi fokusirati bio je stvoriti prostore za najam po principu Airbnb-a te dobiti maksimalni omjer kreveta naspram kvadrature, postigli smo omjer od otprilike 11 četvornih metara po ležaju, odnosno ukupno 14 ležaja - opisuje nam Albi Enesi iz Studija A29, koji potpisuju ovaj projekt.

image
KORIDOR 27
image
KORIDOR 27
image
KORIDOR 27
image
KORIDOR 27

Kako saznajemo, radila se kompletna adaptacija, mijenjanje svih instalacija, vanjske i unutarnje stolarije, sustava grijanja i hlađenja, strukturalna sanacija nosivih drvenih greda i niz drugih poslova.

Zgrada se sastoji od sedam stambenih jedinica i prostire se na četiri etaže

- Kao i većina adaptacija unutar povijesnih zgrada, bitno je imati strpljenja u nalaženju rješenja tijekom izvedbe kako bi se svladala sva iznenađenja koja će se sigurno dogoditi zbog starosti objekta. Jedino strpljenje može usmjeriti radove bez da se rade kompromisi koji bi kompromitirali projektni cilj, pogotovo sa strane investitora i glavnog izvođača. Još jedna specifičnost ove izvedbe je da traži sinergiju između građevinskih radova i namještaja, što znači da se ta dva procesa u jednoj mjeri moraju događati istovremeno - objašnjava arhitekt i dodaje da su tlocrti kvadraturom jako optimizirani pa su dekorativne obloge korištene u svrhu identificiranja pojedinih volumena u prostoru koji korisnike nesvjesno vode kroz prostor. Znači, dekoracije kao istaknuti volumeni koji pospješuju kretanje kroz prostor.

image
KORIDOR 27
image
KORIDOR 27
image
KORIDOR 27

NAMJEŠTAJ SE TEKSTUROM ZAPRAVO STAPA U ZIDOVE I DOBIVA SASVIM DRUGU PERCEPCIJU VELIČINE I OBLIKA

Promišljenom kombinacijom boja i detalja u svakom se kutku ovog prostora stvara doista dojmljiv izgled interijera koji je ujedno i opušten i iznimno elegantan. Svijetlo drvo u detaljima kuhinje i stolova te nekoliko nijansi plave boje, od one nebeske do morske, evociraju mediteranski ugođaj, ali sa suvremenim zaokretom koji bi se svugdje dobro udomaćio.

- Zajednički smo sa stolarskom radnjom Zige Zage, koji su izradili i sav namještaj, razvili tehniku bojanja koja se može nanositi na MDF panele i na zidove te smo na taj način dobili identičnu teksturu na zidovima i namještaju. Brišući taj prijelaz teksture, namještaj se zapravo stapa u zidove i dobiva sasvim drugu percepciju veličine i oblika - govori Albi.

image
KORIDOR 27
image
KORIDOR 27
image
KORIDOR 27

Glavnu pozornost uzima baš taj kubus obložen u MDF ploče s drvenim štukaturama koji, osim što usmjerava kretanje korisnika i pridržava malu kuhinju, ujedno je i zanimljiva, a opet jednostavna i jako moderna dekoracija cjelokupnog prostora. Kubus je izrađen od velikih ploča koje su potom bojane kako bi se ujednačile nijanse i teksture u cijelom stanu.

Većina obloga se sastoji od medijapana bojanih već prije navedenom tehnikom i obogaćenih drvenim štukaturama u stilu povijesne zgrade u kojoj se našao prostor. Kupaonice su minimalno oblagane keramičkim pločicama, većina zidova u kupaonicama obrađena je Kerakoll Design House programom jer su arhitekti htjeli postići prirodni i materični osjećaj teksture zidova.

- Ostale dekorativne obloge našle su se u obliku zidnih tapeta koje su korištene na uzglavljima kreveta kao vizualni elementi koji vas prate kada ulazite u prostoriju, a tijekom ležanja tapete izlaze iz vidokruga te ne ‘umaraju‘ korisnika - opisuje arhitekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:35