StoryEditor
U GOSTIMA

Originalni dom fotografa i redatelja Paula Prescotta u blizini Vinogradske bolnice u Zagrebu

Dvije etaže, drvene grede, zid od cigle, open space. U blizini Vinogradske bolnice u Zagrebu pronašli smo stan koji nas je oduševio zanimljivim uređenjem, prostornim idejama i zaraznim karakterom. Zavirite s nama u ovaj divni životni prostor
 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Savršen je to prostor pun svjetla, toplih boja drva i cigle, zelenila, simpatičnih malih kutaka u koje se možete zavući i odmoriti... Riječ je o stanu na dvije etaže, čiji je vlasnik fotograf i redatelj Paul Prescott, koji u njemu živi sa svojom obitelji. Stan se nalazi u blizini Vinogradske bolnice u Zagrebu, u zgradi iz 1928. godine, no kompletno je obnovljen prije četiri godine i udahnut mu je novi šarm.

image
Vlasnik Paul i njegova supruga otkrili su nam da su svoj dom osmislili upravo prema svojim željama, potrebama i estetici
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Stan ima puno čarobnih kutaka, a jedan od njih je mala krovna terasa, idealna za doručak ili čašu vina prije spavanja. Tu je i kupaonica koja izgleda poput turskog hamama, s velikim prozorima i pločicama koje imaju istočnjački uzorak

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

POTKROVLJE 

Originalno, kaže nam Paul, stan je bio velik 70 kvadrata. No, u dogovoru sa stanarima zgrade, dodali su mu potkrovlje i tako je kvadratura narasla na 150 kvadrata. Ideja kod uređenja bila je napraviti otvoreni prostor koji je međusobno povezan. U tome su im dosta pomogli arhitektica Aneta Mudronja Pletenac i projektant Jozo Šarić. Stan se uređivao osam mjeseci i nakon toga je bio spreman za svoje stanare. Sastoji se od prostranog dnevnog boravka spojenog s kuhinjom i blagovaonicom, dvjema spavaćim sobama i kupaonicom te galerijom, gdje se nalaze još jedna soba, terasa i dio prenamijenjen u radni prostor.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

JOGA 

- Smatram da je posebnost našeg stana njegova otvorenost, neobičnost oblika i izgleda interijera, koja je dobivena zahvaljujući raznolikoj strukturi koju diktira nagib krova. Također, jedna od prednosti ovakvog prostora je svjetlost, koja osim vizualnog aspekta ima veliki utjecaj na pozitivno raspoloženje koje vlada u stanu. Stan uz originalne dvokrilne prozore raspoređene na donjoj etaži, ima još i sedam krovnih prozora. Kombinacija drvenih greda i dijelova zidova od cigle daju ovom stanu posebnu atmosferu rustikalne topline - priča Paul i dodaje da je sav drveni namještaj izrađen po mjeri i na način da ima više mogućnosti korištenja. Tako je, na primjer, na gornjoj etaži drveni namještaj, osim što ima funkciju ograde, ujedno i prostor za odlaganje stvari, na kojem gornji dio čine limene kutije namijenjene za cvijeće.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Namještaj ima više mogućnosti korištenja. Tako je na gornjoj etaži drveni namještaj, osim što ima funkciju ograde, ujedno i prostor za odlaganje stvari, na kojem gornji dio čine limene kutije za cvijeće

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Oduvijek sam želio živjeti u stanu koji ima open space. Originalna ideja, prije nego što smo dobili troje djece, bila je imati veliki prostor gdje, uz svakodnevni život, mogu održavati jogu i druge seminare. No, kako je naša obitelj rasla, ipak smo dodavali zidove, kako bismo mogli imati spavaće sobe. Unatoč tome, stan je veoma otvoren i prostran. O njemu volim razmišljati kao o Narniji, magičnom svijetu, jer ima mnogo skrivenih kutaka koje djeca obožavaju - pojašnjava Paul, koji je želio da stan njegove obitelji ima što više prirodnih materijala, ali da pritom ne izgleda staromodno.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

ČIŠĆENJE  

Kad govori o skrivenim kutevima, zaista ih ima. Premda nije skriven, kutak svakako jest - nas je oduševila kupaonica. Ona zapravo nalikuje na turski hamam. Uzorak jednog dijela pločica je istočnjački, kada se ne naslanja na zid, a dojam poboljšavaju veliki prozori ispred nje, tako da se čovjek osjeća kao da se kupa vani, a ne unutra. Vlasnik kaže da nije želio imati tuš, nego baš kadu. Da, priznaje, kad se tušira bilo koji član njihova kućanstva, obično smoči cijelu kupaonicu, ali to je i bila ideja, jer onda svatko, nakon što se otušira, mora obrisati pod. Zgodna ideja za natjerati sve članove kućanstva da sudjeluju u čišćenju, mora se priznati.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Među čarobnim dijelovima stana je i mala krovna terasa, idealna za doručak ili čašu vina prije spavanja, ističe Paul. Najbolje vrijeme za boravak u njihovom dnevnom boravku je u 17 sati - tada se sunce spusti toliko nisko da pod idealnim kutom prodire kroz prozore i osvjetljava drvo. Tada sve izgleda još ljepše. Svakako je zanimljiv dio namještaja koji ima ladice i služi kao spremište za brojne stvari, a na njemu se nalaze posude s raznim cvijećem. Na taj je način pozornost privučena na biljke, koje prostor čine ugodnijim, a manje na ladice koje se ispod nalaze.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

PRODAJE SE

- Iako smo mnogo toga uložili u stan, kako bismo stvorili jedinstven prostor, s tugom smo se odlučili rastati od njega. Tako da smo ga oglasili na prodaju, a mi ćemo sebi napraviti kuću na selu i urediti je po svojem ukusu. Sigurno je da će biti posebna, drugačija i prilagođena našim potrebama - zaključuje Paul.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2020 10:25