Kako točno sačuvati 15.000 kn?

Osam aplikacija, pet dana i ušteda od 15.000 kuna za redizajn stana je moguća

 CROPIX
Kako točno sačuvati 15.000 kn za redizajn stana? Doktorandica i docent FER-a, Irena i Mirko, pronašli su puteve kako svatko tko redizajnira svoj stan može to učiniti na novčano puno racionalniji način nego što je uobičajeno. Ispričali su nam kako su došli do tog izračuna preuređenja stana od 58 četvornih metara

Irena Oršolić i Mirko Sužnjević, doktorandica i docent FER-a, odlučili su redizajnirati stan od 58 kvadrata u Zagrebu. Osnovna ideja bila je urediti ga za što manje novca, tako da su bili spremni na činjenicu da to zahtijeva puno vremena: ne samo za traženje jeftinijih opcija, nego i za uređivanje. Za to im je trebalo pet dana i osam tehnologija, kažu.

Stan se nalazi na petom katu zgrade bez lifta, što je, pojašnjavaju Irena i Mirko, u startu renoviranje učinilo izazovnijim. Sam prostor koji su odlučili preurediti je zapravo stan samca, kojeg treba prilagoditi za život obitelji koja ima malo dijete. Kako je riječ o zgradi sagrađenoj 1983. godine, a opremljenoj godinu dana kasnije, u stanu dosad nije bilo većih zahvata. Jedino što se dodavalo jest namještaj.

Zagreb, 020120.
Mirko Suznjevic i Irena Orsolic govore i brzoj i jeftinoj adaptaciji stana.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

- Prostor zapravo nije najbolje iskorišten. Hodnik je definitivno prevelik. Kuhinja, blagovaonica i dnevna soba su odvojene zidovima, jer se to tako radilo u to vrijeme, ali zato prostor djeluje mračnije i skučenije. Zato smo odlučili napraviti manju rekonstrukciju tlocrta, a uz to posve renovirati kupaonicu i kuhinju. Potom smo zaključili da bi bilo dobro dodati još namještaja u dnevni boravak i spavaću sobu, a nismo zaboravili ni opremanje balkona namještajem - kaže Mirko, a Irena dodaje kako je njihova ideja bila da se za uređenje stana potroši 60 tisuća kuna.

Najprije su dobro isplanirali budžet, uz pomoć besplatnih aplikacija (Google Spreadsheets, Libre Office Calc i Microsoft Office Excell) koje su našli na internetu. Potom su zamolili susjede da im oni pokažu svoje stanove i vidjeli koje su promjene napravili oni u svom životnom prostoru. Čak im je jedna susjeda dala profesionalno izrađeni projekt za modeliranje stana. Uzeli su sve to u obzir i odlučili smanjiti hodnik, pa povećati kuhinju i kupaonicu. Za to je trebalo srušiti pregradni zid i napraviti novi. Neko su vrijeme razbijali glavu što napraviti s dimnjakom. Njega nisu mogli rušiti, naravno, pa su na kraju uz njega smjestili ugradbeni ormar i tako iskoristili prostor.

U dnevnom boravku trebalo je obnoviti parket, pa je to bio idući korak. Preko aplikacije trebam.hr, nakon što su ispunili formular u kojem točno opisuju projekt, našli su majstore s kojima su mogli pregovarati oko cijene. Tamo su mogli, na njihovim profilima, vidjeti i kako rade, pa su lako zaobišli majstore iz noćnih mora. Tamo su pronašli i majstore za renoviranje kupaonice. Aplikacijom su se koristili i kada su birali boju zidova, a one su im olakšale i odabir namještaja. 3D vizualizacija je spasila stvar, kaže Irena, jer im je omogućila da vide kako bi nešto izgledalo u prostoru. Pomogla im je aplikacija HomeByMe, u koju su učitali sliku tlocrta, a onda isprobavali sva moguća rješenja kako bi vidjeli što će dobro izgledati.

Neke od aplikacija koje su koristili i koje su ih oduševile i olakšale im zadatak su: Home By Me, Plant Care Reminder i Invincible Happy Houseplants

- Ja sam uređivala stan, jer je to nešto što inače volim raditi. Željela sam da ga uredimo u skandinavskom stilu, a Mirko mi je kavalirski prepustio da odaberem namještaj. Mene je tom stilu privukla njegova jednostavnog i funkcionalnost, jer sam željela prostor koji je pun svjetla, neutralnih boja, prirodan, kreativan i jako udoban. Naravno da sam prokrstarila internetom kako bih vidjela kakvih sve ideja ima, i to mi je puno pomoglo kod odabira - ističe Irena, koja je u tom njihovom zamišljenom uređenju dobila zadatak da uredi staru drvenu komodu, na kojoj trenutačno stoji TV. Nije bilo šanse da se baci i kupi nova - odlučila je da je treba izbrusiti, obojiti, zamijeniti ručke i ugraditi nove. Pronašla je na internetu video kako se to radi, potom je pronašla i trgovine u kojima se mogu kupiti zamjenski dijelovi za namještaj. Najviše joj se svidjela stranica Etsy, gdje ima niz unikatnih nogica i ručki koje ne koštaju mnogo.

- Idući korak je bila polica iznad radnog stola. Zaključila sam da mi trebaju tri lijepljene ploče od borovine i nosači. Odmah nam je bilo jasno da drvo trebamo maksimalno zaštititi, pa smo zaključili da je najbolje premazati ga voskom za drvo. Nosače smo odlučili pobojati crnom mat bojom u spreju, da se što bolje uklopi - priča Irena.

Oboje su bili suglasni kako žele da stan bude “pametan”. Svidjela im se ideja da koriste kameru da vide tko se mota oko vrata, senzori pokreta za otvaranje i zatvaranje vrata i prozora, pametne utičnice za kontrolu potrošnje struje... Našli su sustave za smart home, od kojih se neki mogu naći već za dvije tisuće kuna.

Na kraju, najslađe je bilo planiranje zelenog uređenja doma. Oboje su veliki ljubitelji biljaka, pa su odlučili kako bi bilo dobro da u stanu imaju dosta biljaka. Naravno da su se za pomoć obratili internetu, gdje su našli cijeli niz blogova. Recimo, jedan od njih, vrlo koristan, je Invincible Happy Houseplants, na kojem su saznali kako se brinuti o biljkama. Otkriće im je bila i aplikacija Plant Care Reminder, koja podsjeća da je vrijeme za zalijevanje.

- Internet je u puno toga pomogao i olakšao nam. Ideja je bila da se ne potroši puno, a da se stan posve promijeni. Malo starog, malo novog namještaja. Nešto bismo radili sami, nešto majstori. Naš projekt dokazuje da se, ako se želi, može napraviti puno toga - zaključuju Irena i Mirko.

Kako točno uštedjeti 15.000 kn za redizajn stana?
  • Komoda za TV. Ušteda: 2000 kn

Obnova postojeće komode: nove nogice, ručkice, lazura, lak: 500 kuna

Prosječna cijena nove: 2500 kn.

  • Zidna polica s 3 police. Ušteda: 700 kn

Izrada vlastite police od lijepljene borovine i jednostavnih nosača posprejanih u mat crno: 300 kn Prosječna cijena: 1000 kn

  • Ličenje zidova. Ušteda: 3000 kn

Samostalan rad: 1500 kuna

Prosječna cijena: 4500 kn

  • Komoda za previjanje bebe. Ušteda: 550 kn

Obična komoda + podloga za presvlačenje bebe: 650 kuna

Prosječna nova: 1200 kn

  • Majstor za kupaonicu. Ušteda: 3000 kn

Traženje više ponuda putem web stranica poput www.trebam.hr ili www.majstori.com 22000 kuna

Prosječna cijena: 25.000 kuna

  • Majstor za izradu kuhinje. Ušteda: 5000 kn

Traženje više ponuda putem web stranica poput www.trebam.hr ili www.majstori.com 15.000 kn

Prosječna cijena: 20.000 kuna

  • Dizajn stana. Ušteda: 50.000 kn

Ako se radi samostalno, košta 0 kuna, ali uzima puno vremena

Prosječna cijena: 50.000 kuna

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 19:39