Arhitektura je čudesna

Osam fascinantnih kuća

Osam kuća diljem svijeta koje prkose trendovima. Zaboravite na klasične objekte u kojima živi većina stanovništva. Ove su građevine neobične i upečatljive

Arhitektura je čudesna grana umjetnosti. I uvijek izaziva komentare, divljenje, čuđenje, veselje, iznenađenje...

Paleta emocija koja se može stvoriti pogledom i boravkom u nekom objektu može biti zaista široka. I dok neki arhitekti igraju na sigurno, projektirajući građevine koje se provjereno sviđaju većini, drugi su hrabriji, pa su se odlučili riskirati i osmisliti nešto drukčija, originalnija zdanja. Danas vas vodimo u osam neobičnih kuća diljem svijeta koje izazivaju pozornost struke i javnosti oblikom, veličinom, materijalima, dizajnom, lokacijom, interijerom, eksterijerom... Koja je vaš favorit tj. u kojoj bi se usudili živjeti?

BLOB VB3

Uzimajući u obzir koncept pokretnih malih domova, belgijska arhitektonska tvrtka dmvA Architecten dizajnirala je genijalnu mobilnu jedinicu u obliku jajeta kao višenamjenski dom koji se može prilagoditi individualnim potrebama. Nos kuće može se otvoriti kako bi funkcionirao kao trijem koji omogućava strukturi toplinu, svjetlost i ventilaciju za toplijih dana.

Izrađen od poliestera, Blob VB3 je dovoljno lagan da se premjesti na bilo koje mjesto koje vam se sviđa. Interijer funkcionira tako da je jedna prostorija istodobno dnevni boravak, spavaća soba, kuhinja i kupaonica, i to ovisno o potrebama korisnika. Ugrađena u kompaktni prostor od 215 četvornih metara, kuća Blob može se prilagoditi za uporabu kao putujuća kuća ili vrtna kućica.

THE TRUFFLE, COSTA DA MORTE, ŠPANJOLSKA

Zanimljiva kuća naziva The Truffle (Tartuf) zapravo je eksperimentalni mini objekt koji iskače vanjskim izgledom i prostornom organizacijom. Kombinacija betona i prirodnog kamena u ovom je slučaju očito bila dobitna jer je finalni rezultat originalna moderna kućica koja se savršeno uklapa u obližnji okoliš.

Ulaz u kuću diskretni je otvor na stražnjem dijelu, na prvu neuočljiv, dok je velika staklena stijena na prednjoj strani kuće prozor koji vlasnicima pruža zapanjujuć pogled na ocean. Unutrašnjost je uređena minimalistički, a interijer je otvoreni prostor u kojem su smještene sve potrebne prostorije, poput spavaće sobe, kupaonice i dnevnog boravka. Površina od prirodnog kamena štiti kuću od topline španjolskog sunca tijekom ljetnih mjeseci. Projekt potpisuje Ensamble Studio.

S-HOUSE, SAITAMA, SAITAMA, JAPAN

Pripremite se da vas apsolutno zbuni ova moderna kuća iz studija arhitekata Yuusuke Karasawa. Projektiran i konstruiran bez zidova, “iskrižan” skeletni dom postavljen je na dva apstraktno organizirana kata koji su povezani višestrukim stubama. Unutrašnjost kuće izgleda kao nešto iz Escherova crteža s višestrukim stubištem i razinama sve na vidiku zbog nedostatka zidova.

Četiri ostakljena pročelja imovine omogućuju prolaznicima da zaviruju u unutrašnjost pa to definitivno nije kuća za introvertirane. Mnoštvo međusobno povezanih soba stvara iluziju plutajućeg prostora, s blagovaonicom i kuhinjom u koju se može doći samo prelaskom s mezanina u kuhinju. Još ste zbunjeni? Kuća s tri spavaće sobe ima dodatni dnevni boravak, skup kupaonica i krovnu terasu. Dovoljno da vas zaintrigira?

18.36.54, CONNECTICUT, SAD

Futuristička kuća u obliku smeđeg vektora vjerojatno je posljednja stvar koju biste očekivali u saveznoj državi na sjeveroistoku SAD-a, Connecticutu. Kuća je, kažu arhitekti iz Studija Libeskind, osmišljena tako da spaja avangardnu estetiku s hedonističkim, suvremenim životom, a najupečatljivija je po brončanoj konstrukciji od nehrđajućeg čelika.

Pozornost privlači i njezin oblik koji je sve samo ne klasičan. Šiljasti dijelovi kuće koji strše u zrak i sa strane više djeluju kao da je na zemlju sletio svemirski brod, a manje kao da je riječ o običnoj kući za svakodnevni život. Najveća njezina posebnost jest to što nijedna vanjska površina nije ista, a kuća djeluje sasvim drukčije iz svakog kutka i relativno je niska. Interijer odiše minimalističkim stilom.

CROFT, VICTORIA, AUSTRALIJA

Ono što se čini nekim oblikom futurističkog skloništa, zapravo je suvremeni dom. Nenamješten i elegantan, dizajniran je tako da se skladno uklapa u okolni krajolik. Nadalje, sagrađen je od lokalnih materijala, betona i valovitog željeza. Interijer je iznenađujuće prostran, s minimalističkim namještajem i prozorima od poda do stropa koji gledaju na okolni krajolik. Unutarnje površine ponajprije su odjevene u održivu drvenu građu nazvanu Victorian Ash, a podovi su postavljeni u bluestone. Oba su materijala lokalna, poznata i korištena u Victoriji. Arhitekt je James Stockwell.

HILL HOUSE, MELBOURNE, AUSTRALIJA

Kuća Hill u Melbourneu izuzetan je primjer jedinstvenog modernog doma koji hrabro izaziva norme arhitektonskog dizajna. Koncept postavljanja stambenog prostora iznad brda i unutar njega omogućuje stanovnicima kuće da blokiraju grubost sunca tijekom ljeta i najviše iskorištavaju hladnu svjetlost tijekom zime. Kuća je dvoetažna, dolje je dnevni boravak, a gore su spavaće sobe. Na južnoj strani kuće postoji niz zidnih prozora koji omogućuju unutrašnjosti puno svijetla, neovisno o godišnjem dobu.

Grad Melbourne doživio je “boom” visokogradnje u proteklom desetljeću, što znači da su vrtovi luksuzna roba za većinu tamošnjeg stanovništva. Zbog toga su arhitekti iz studija Maynard Architects u slučaju kuće Hill proširili zeleni prostor na vanjske zidove. Sjajna ideja, zar ne?

MIRROR HOUSE, ALMERE, NIZOZEMSKA

Oči vas ne varaju, to je odraz nizinske stambene ulične scene, a iza reflektivnog pročelja vrlo je neobičan dom, poznat kao Mirror House. Kad uđete u tu kuću, lako je razumjeti zašto je toliko zrcalnih stakla ugrađeno u njezin dizajn. Vanjski zidovi koji su u staklu na najbolji mogući način odražavaju okoliš, pa se tako kuća i obližnja šuma spajaju u optičkoj iluziji.

Minimalistički interijer sastoji se od dnevnog boravka otvorenog plana, ograđen je uredom s jedne strane i dvije spavaće sobe s druge. Prozori od poda do stropa okružuju strukturu, omogućujući mnogo svjetla, a reflektirajuća stakla izvana osiguravaju privatnost.

THE SKY HOUSE, NEW YORK, SAD

Smješten na najgornjem katu tornja iz 19. stoljeća, posjed izgleda poput prosječnog apartmana na Manhattanu izvana, ali on to ni približno nije. Unutar, niz zidova koji mijenjaju oblik, okreću se u različitim kutovima, stvarajući tako višeslojni interijer iz prethodno ograničenog prostora. Ugrađivanje prethodno neiskorištenog potkrovlja u vlasništvu na najvišem katu oslobodilo je, pak, dovoljno mjesta za stvaranje dnevnog boravka u četverostrukoj visini.

Ovo je definitivno kuća za mlade u srcu jer su dizajneri interijera dodali brojne zabavne i interaktivne značajke. Primjerice, niz zidova za penjanje stvoren je korištenjem višestrukih površina i nosivih greda strukture. Zidovi za penjanje su impresivni, ali ništa ne može pobijediti tobogan koji se kreće kroz tri kata objekta uobličen u niz sjajnih cijevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 21:22