KAMENE LJEPOTICA GRADA VISA

Otočka ladanjska arhitektura grada Visa

 

NAZIV: Vila Artemis
INFO: Renovirana kamena kuća stara 400 godina
LOKACIJA: Grad Vis, Kut
KONTAKT: www.visvillas.com, www.navigator.hr, www.exclusivecroatianvillas.com

Danas je većina objekata ladanjske arhitekture u ruševnom stanju, a zbog skupe obnove i neriješenih imovinskopravnih odnosa, mnogi i dalje, nažalost, propadaju. No, to ne mora biti tako, a dobari je primjeri Vila Artemis stara 400 godina u gradu Visu koja je nekada bila u vlasništvu plemićke obitelji Jakša.

Vila Artemis nalazi se u jednom od najmirnijih dijelova grada Visa, čudesnom trgu Plohata od Cvijeća (Cvjetnom trgu) u srcu Kuta. Godinama je stajala zapostavljena i napuštena sve dok donedavno nije dobila svoje nove vlasnike iz Norveške, koji su je u potpunosti obnovili, i to pod budnim okom restauratora za zaštitu kulturne baštine i vratili joj davno izgubljenu ljepotu i sjaj. Prilikom obnove pazilo se na svaki i najmanji detalj kako bi se sačuvala izvorna gradnja, ali i duh otoka Visa.

Do vile se dolazi koz mali trg na kojem je nekada bio bunar, a koji su novi vlasnici vratiti, i to po uzoru na nekadašnji. Već pri samom ulasku u Vilu Artemis pažnju plijeni predivno veliko dvorište veličine 100 četvornih metara s palmama, stablima limuna i biljnim vrtom. Ljetna otvorena kuhinja i blagovaonica također krase ovaj lijepi dvor.

U prizemlju kuće nalaze se otvoreni dnevni boravak veličine 75 četvornih metara s potpuno opremljenom modernom kuhinjom i ostavom te toaletom. Kuća ima podno grijanje i peći na drva, što je čini idealnom za boravak u svim godišnjim dobima i vremenskim prilikama. Od jeseni i zime do proljeća i, naravno, ljeta.

Iz prizemlja se kamenim stubištem dolazi do prostranog hodnika sa staklenom stijenom koja omogućuje ulazak svjetlosti iz dnevnog boravka. Tu se nalaze 2 dvokrevetne spavaće sobe i 1 jednokrevetna soba te prostrana kupaonica. Sve sobe su vrlo ukusno uređene kombinacijom novog i starog namještaja. S prvog kata hrastovim stubištem dolazi se do tavana s vrlo visokim stropom u kojem su smješteme još dvije izuzetno velike spavaće sobe (30 m2) i kupaonica.

S elementima skandinavskog, ali i s detaljima starinskog dalmatinskog namještaja kuća odiše šarmom. Unatoč predivnom interijeru s čak 5 soba te prostranom kuhinjom i dnevnim dijelom, najviše se pažnje prilikom uređenja pridalo vanjskom prostoru koji jednostavno mami na druženje. Novi vlasnici u kući provode svaki slobodan trenutak, a kada nisu na otoku, vilu iznajmljuju pa tako ova ljepotica više nikada nije napuštena ni sama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:59