Atraktivan prostor

Otočni biser na Cresu: Stan s galerijom koji privlači pažnju i ostavlja odličan dojam na prvu

 ROBI SABLIĆ
Želja investitora bila je osmisliti prostor koji ostavlja odličan prvi dojam na posjetitelja, atraktivan je i lako se održava

Ured Marconico s otoka Krka bio je zadužen za uređenje, tvrtka Javorović iz Virovitice izradila je namještaj, a Josip Pope iz Cresa potpisuje slike

No stress on Cres! Taj poznati moto kvarnerskog otoka Cresa ujedno je simpatična poštapalica koja je pratila suradnike na projektu uređenja stana na Cresu. Riječ je o stanu u blizini centra mjesta Cres, koji je zamišljen kao apartman za iznajmljivanje u ljetnoj sezoni. Površine je 146 kvadrata, nalazi se na prvom katu novosagrađene četverokatne stambene zgrade, a djelomično seže u potkrovlje. Finalni rezultat nastao je sinergijom lokalnih ureda, tvrtki, majstora i umjetnika.

image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ

Naime, vlasnici, obitelj Zubović, nisu se dugo premišljali koji će arhitektonski ured angažirati za projekt uređenja, s obzirom na to da ih s arhitekticom Barbarom Turčić Gajzler iz tvrtke Marconico s obližnjeg otoka Krka krasi dugogodišnje prijateljstvo i kvalitetna suradnja na više ranije izvedenih objekata.

Prvi dojam

Stan je prije projektiranja, govori nam arhitektica Barbara Turčić Gajzler, bio u stanju visoke završenosti. Intervencija arhitekta odnosila se na uređenje zidova, projektiranje namještaja, prilagodbu tehničkih rješenja i odabir boja te materijala.

- Želja investitora bila je osmisliti prostor koji ostavlja odličan prvi dojam na posjetitelja, atraktivan je i lako se održava. Sam oblik i raspored prostora unaprijed je bio kvalitetno postavljen i težili smo da novi raspored istakne tu kvalitetu - kaže arhitektica, dodajući da je cilj bio maksimalno zadovoljiti želju investitora te izvući maksimum iz prostora koji je atraktivan sam po sebi.

image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ

Glavni naglasak interijera je volumen oko središnjeg stupa u stanu koji je naglašen kamenom oblogom, što je prostoru dalo dodatnu atraktivnost

image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ

Najzahtjevnije je, priznaje, bilo prihvatiti projekt s obzirom na udaljenost projektanta i same lokacije objekta te na činjenicu da se projektiranju interijera pristupilo u visokoj fazi gotovosti stana. Ta činjenica poprilično je utjecala na projektantska rješenja.

- Želja je bila minimalizirati promjene obrtničkih radova koji su već bili izvedeni na objektu. Olakotna okolnost u procesu bila je kvalitetna, uigrana ekipa izvođača s otoka Cresa s kojima smo kao projektanti imali odličnu komunikaciju. Također, jedan od najvažnijih faktora bilo je aktivno sudjelovanje vlasnice stana koja je vrlo uspješno koordinirala sve završne detalje - kaže arhitektica.

Pri projektiranju interijera nije bilo većih građevinskih radova, a glavna intervencija definirana je namještajem po mjeri, odabirom dekoracija, rasvjete i komadnog namještaja.

image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ

Stan, namijenjen za najam u ljetnoj sezoni, specifičan je zbog otvorene galerije koja se rasprostire iznad dnevnog prostora i veoma kvalitetne osvijetljenosti

image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ

Natkrivena terasa

- Stan je specifičan zbog otvorene galerije koja se rasprostire iznad dnevnog prostora i veoma kvalitetne osvijetljenosti. Iskoristili smo mogućnosti koje interijer pruža te ih nadopunili vlastitim rješenjima - kaže.

Stan se prostire na dvije etaže. U prizemlju su tri spavaće sobe, kupaonica, hodnik i dnevni prostor s kuhinjom i blagovaonicom. U potkrovlju se nalazi spavaća soba s vlastitom kupaonicom i galerija. Stanu se pristupa zasebnim stepeništem, a komunikacija s vanjskim prostorom omogućena je kroz natkrivenu terasu.

image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ

- Pri uređenju prostora težilo se suvremenom interijerskom rješenju koje će zadovoljiti osobe koje borave u prostoru, omogućavajući im luksuzan i udoban odmor - kaže Barbara Turčić Gajzler.

Glavni naglasak interijera je volumen oko središnjeg stupa u stanu koji je naglašen kamenom oblogom, što je prostoru dalo dodatnu atraktivnost. Keramika u stanu izabrana je i izvedena u fazi gradnje. Nije naglašena te se idealno uklapa u interijersko rješenje.

- Autohtoni kamen na stepeništu i oko prozora naglašen je odabirom dekorativne zidne keramike i dekora namještaja - ističe.

image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ

Boje u interijeru birali su vlasnici, a većinu je namještaja izradila tvrtka Javorović iz Virovitice. Tako je, primjerice, kuhinja izrađena od lakiranog medijapana s Blum okovima, kupaonski namještaj također je od lakiranog medijapana, a ormari, noćni ormarići i toaletni stolići od iverala. Baza je tapeciranih kreveta, pak, od iverice. Ostatak namještaja, kao što su kutna garnitura, klub stolić i blagovaonski stol, kupili su vlasnici u Lesnini, Meblu i Emmezeti.

U apartmanu se ističu i umjetničke slike koje potpisuje Josip Pope, također iz Cresa.

image
ROBI SABLIĆ
image
ROBI SABLIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 05:32