Outlet inspiriran vremenom pop-art

Zavirite u maštoviti interijer trgovine Restore
Profil
Adresa:
Ilica 112, 10000 Zagreb
Radno vrijeme:
pon-pet 8 - 20 h, sub 9 - 13 h
Kontakt:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., www.restore.hr

Sve je krenulo iz neke osobne želje za promjenom. Naime, nakon 15-ak godina rada u branši bankarstva, želio sam početi neku svoju priču, priču koja bi mi omogućila kreativnu slobodu i koja bi prema klijentima imala jedan fer, prijateljski i opušten odnos, ali, naravno, uz zadržavanje profesionalizma i poštovanja prema kupcima. I dok sam promišljao čime bih se mogao baviti, jedne noći u snu mi se javio stari Navaho poglavica te rekao da moram otvoriti outlet – multibrand, odjeća i cipele – i to baš u Zagrebu!

I to je bilo to, meni dovoljno – smije se Draško Antonović, vlasnik trgovine Restore, smještene u zagrebačkoj llici, malo iza Britanskog trga. Lokacija je, kaže Draško, odlična jer se radi o centru grada, a taj potez Ilice iza Britanca njemu je bio još bolji jer su cijene najma poslovnih prostora prihvatljivije nego u strogom centru.

Totalna adaptacija

– Prostor u Ilici 112 oduševio me svojim potencijalom, iako je bio u dosta zapuštenom stanju budući da više godina nije bio u funkciji. Prije je, naime, tamo bila jedna knjižara i papirnica, a susjedi kažu da je prije toga, na prijelazu iz 80-ih u 90-e, ovdje bio i sexy shop, valjda jedan od prvih u gradu – otkriva Draško koji je potom krenuo u projekt adaptacije derutnog prostora. Uslijedilo je puno rušenja, bušenja, brušenja, suhozidanja, bojenja, tapetarenja, strujarenja…

Trgovina je naposljetku otvorena krajem prošle godine. – Sam koncept dućana i poslovanja je obnova vrijednosti, odnosno bijeg od čistog konzumerizma na koji smo svi mi već navikli te nuđenja kvalitetnih proizvoda po fer cijenama. Danas kupite traperice ili majicu i već nakon jedne sezone su poluraspadnuti. Kupite vešmašinu i čim istekne garancija – kvar. U vrijeme kad je sve isprogramirano da se nakon određenog ciklusa pokvari, odbaci i kupi novo, mi smo, barem u uređenju, željeli pobjeći u jedno drugo vrijeme kad su stvari imale trajniju uporabnu vrijednost, koja je mogla potrajati nečiji cijeli životni vijek.

Na primjer, kao dio interijera u dućanu imamo stari Electrolux frižider iz 1953., koji je donedavno dobro služio jednoj baki i koji još uvijek funkcionira, te neke ikonične stvari poput polaroid kamere, starog bakelitnog telefona, nekoliko radija iz prve polovice prošlog stoljeća, šešira mojeg djeda, starog gramofona, kasetofona, fotoaparata… Sve te stvari su bile u upotrebi znatno dulje od jedne sezone, a većina bi i dalje mogla funkcionirati – nabraja Draško Antonović.

Ističe kako mu je inspiracija u uređenju trgovine bio pop-art, odnosno taj jedan dašak zapadnog svijeta iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća kakav znamo iz holivudskih filmova. – Naime, kao dio uređenja imamo slike nekih od najvećih holivudskih faca iz te ere, a trudili smo se izabrati neuobičajene slike, odnosno slike s početka njihovih karijera. Imamo i stare filmske plakate od nekih kultnih filmova kao što su “Bullet”, “Sjever-sjeverozapad”, “Casablanca” i “Ptice”, plakate nekih trash filmova većinom iz ere Universal Monstersa te naslovnice trash literature (Wierd Science).

Budući da sam dijete Stripoteke, prostorom dominira nekoliko slika velikog formata Modesty Blaise, malo modificirane u pop-art stilu, te Ripa Kirbyja – opisuje vlasnik i priznaje kako je većinski samostalno uređivao prostor pa sada ispada da je on dio njegova karaktera, odnosno filmova, stripova, muzike i ostalih stvari koje njega osobno vesele. A ponuda trgovine Restore je zaista šarolika i bogata.

Majice već od 69 kn

– Ponuda se stalno mijenja i dopunjava, a trenutačno u dućanu od robe imamo: Tom Tailor, Pepe Jeans, Mango, Cache Cache, Jack & Jones, Desigual, Custo Barcelona, Triumph, Killah, Miss Sixty, Lavand, Murphy&Nye i Conte of Florence. Od obuće imamo Killah i Miss Roberta ženske cipele i čizme te Puma tenisice za muškarce – otkriva. Iako u trgovinu dolaze gotovo sve generacije, Draško kaže kako je specifičnost Restorea to što je outlet pa samim time kupci moraju biti svjesni o da vjerojatno neće pronaći jedan artikl u velikom broju veličina, tako da svi koji dođu, moraju malo “prolistati” vješalice i naći artikle koji se nude u njihovim veličinama.

Što se tiče cijena, one su, napominje vlasnik, prave outlet cijene, odnosno barem su 40-ak posto niže od onih uobičajenih za pojedini brend, a tu su uvijek i nek akcije. – Cijene ovise o brendu, ali imamo, primjerice, majice kratkih rukava već od 69 kuna, veste od 149, traperice Mango i Cache Cache od 149, Miss Sixty i Killah od 244 te Tom Tailor i Jack & Jones od 349 kuna. Muške tenisice Puma stoje od 249 kuna, a ženski kaputi Desigual od 799 kuna – kaže.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:54