Vrhunski projekt

Ova kuća u nizu ima balkone na kojima nema mjesta za ukućane

 QUANG DAM/
Otvori na pročelju ove neobične kuće ugošćuju po jednu veliku biljku, uglavnom vrste koje rastu u neposrednoj okolini

Ne, ovo nije stambena zgrada, već kuća u nizu gdje svaki stanar slaže svoje letvice kako želi. Takve su zgrade vrlo popularne u Vijetnamu, a podrazumijevaju da investitor gradi zgradu do sive faze, a potom stanari sami uređuju interijer i fasadu prema svojim željama. Siva faza podrazumijeva određenu razinu izgrađenosti objekta. Na primjeru obiteljskih kuća siva faza uključuje iskop, izradu temelja, zidova i krova. Drugim riječima, objekt je u potpunosti ozidan i stavljen pod krovni pokrov, što znači da je dovoljno zaštićen do početka završnih i zanatskih radova. Klijent ove kuće u nizu angažirao je DANstudio koji im je dao osvježavajuće rješenje koje je vizualno podiglo cijelo susjedstvo.

image
QUANG DAM/

TH kuća nalazi se u novoj rezidencijalnoj četvrti u predgrađu Hanoja i nedaleko od prilično prometne željezničke pruge. Iz tog su razloga arhitekti planirali izraditi aluminijsku fasadu koja zahvaljujući okomitom obliku smanjuje buku, a omogućuje prodor svjetlosti u unutrašnjost kuće. Ono što ovu fasadu čini posebno zanimljivom su zeleni balkoni.

image
QUANG DAM/

U otvorima na pročelju nalazi se po jedna veća biljka, uglavnom onih koje rastu u neposrednoj okolini. Ovi zeleni balkoni, kako lijepo izgledaju, tako unose dinamiku u fasadu.

image
QUANG DAM/
image
QUANG DAM/

Što se interijera tiče, ono što odmah upada u oči su marokanske pločice koje su se našle i na podu i na zidovima. Naime, ta je keramika postavljena u ogromnim količinama na sva moguća mjesta, a ideja arhitektice bila je vizualno povezati prostor između etaža. Zato se ove pločice postavljaju na zid međukata.

image
QUANG DAM/
image
QUANG DAM/
image
QUANG DAM/
image
QUANG DAM/

U interijeru su korištene i okomite pruge koje stvaraju vezu s pročeljem.

image
QUANG DAM/
image
QUANG DAM/
image
QUANG DAM/

Nakon što padne mrak, ova zgrada izgleda jako dobro zahvaljujući svjetlu koje prodire kroz aluminijske vertikale.

image
QUANG DAM/
image
QUANG DAM/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 03:26