IDILA

Ova planinska koliba od 13 kvadrata je sve što vam treba ove zime

 NATMAC STOCK/SHUTTERSTOCK
Mali puteljak koji vijuga kroz šumu vodi do mikroskloništa udaljenog desetak minuta hoda od prijemnog paviljona

Ova mikro koliba smještena je ispod ogromne faune duboko u kanadskom regionalnom parku Poisson Blanc. Studio L‘Abri sa sjedištem u Montrealu osmislio je spokojno sklonište kako bi pružio prostor gostima da pronađu samoću, odmore svoje proputovane kosti i prodube svoju zahvalnost prema prirodi, prenosi Dwell.

"Za dizajnere je bilo važno stvoriti jednostavnu, gotovo skulpturalnu strukturu koja bi osigurala funkcionalne prostore orijentirane na prirodu", piše na stranici studija L‘Abri.

Sa svojom trokutastom geometrijom, utočište nudi reinterpretaciju legendarnih koliba A-okvira populariziranih u Sjevernoj Americi 1950-ih godina. Dizajnerima je bilo važno stvoriti jednostavan objekt koji bi nudio funkcionalne prostore usmjerene prema prirodi. Malu zgradu "izvan mreže", koja se napaja solarnom pločom sagradio je na licu mjesta građevinski tim L‘Abri u samo nekoliko tjedana.

Mali puteljak koji vijuga kroz šumu vodi do mikroskloništa udaljenog desetak minuta hoda od prijemnog paviljona. Pristup objektu je preko natkrivene terase. Unutarnji prostori su svijetli i okupani prirodnim svjetlom. Kompletna čajna kuhinja i stol koji se pretvara u pomoćni ležaj zauzimaju prvu etažu. Središnja točka utočišta je veliki erker s kojeg se pruža neprekinut pogled na šumu i rezervoar ispod. Viseća stolica, obješena o strop, omogućuje vam uživanje u krajoliku i toplini doma. Nagnute ljestve vode do kreveta smještenog na galeriji. Ploče od jelove šperploče prekrivaju sve unutarnje zidove, a struktura krova je ostavljena otkrivena.

Naslonjena na glavni volumen, terasa prekrivena prozirnim polikarbonatnim krovom idealno je mjesto za nastavak uživanja na otvorenom kada je vrijeme ljepše

Bezvremenska, čelična obloga dugog krova naklon je ruralnim zgradama drugog doba. Vanjski dio je presvučen prirodnom cedrovinom koja će posrebriti tijekom godina, omogućujući domu da se stopi sa svojim šumovitim područjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:47