U gostima

Ova planinska vikendica u Srbiji ima elemente koji krase neke od najljepših kuća na svijetu. Izvana je tradicionalna, ali kada vidite interijer ostat ćete paf!

 MIHAJLO CKOVRIC/
Filip Rašković je arhitekt koji potpisuje projekt kuće koja na najbolji način spaja klasični i moderni štih

Arhitekt Filip Rašković potpisuje projekt tradicionalne kuće za odmor koja je prilično česta u planinskim područjima Srbije. Konkretno ova kuća, o kojoj bruje mediji u regiji, nalazi se u vikend naselju Kamenica, u podnožju planine Goč.

image
MIHAJLO CKOVRIC/
image
MIHAJLO CKOVRIC/
image
MIHAJLO CKOVRIC/

- Moja ideja je bila zadržati dio te tradicije u formi, ali obradi drveta pristupiti malo sažetije. Tijekom rada na projektu uspjeli smo transformirati taj etno moment i dati mu specifičan skandinavski štih - govori Filip Rašković i dodaje kako je glavna vizija bila kreirati objekt temeljen na osnovnom principu arhetipske kuće, ali izborom materijala i boja objektu dati drugačiju sliku. Interijer je, govori arhitekt, pojednostavljen kako bi se okolina mogla nesmetano promatrati, a dodani su detalji koji podsjećaju na udobnost i toplinu nordijske planinske kuće.

image
MIHAJLO CKOVRIC/
image
MIHAJLO CKOVRIC/
image
MIHAJLO CKOVRIC/
image
MIHAJLO CKOVRIC/

- Strmi teren diktirao je programsku shemu vikendice smještene na padini usmjerene prema rijeci koja protječe kroz parcelu. To je nametnulo organizaciju i podjelu na dva dijela - donji podrumski dio, koji se koristi uglavnom u ljetnom periodu, pa je zbog pada terena dio ukopan u zemlju i gornji, gdje smo realizirali ideju povezivanja interijera s okolišem kroz velike otvore na prednjem pročelju u cjelini i zelenilom koje ga okružuje - objašnjava FIlip Rašković-

Što se tiče materijala od kojih je građena konstrukcija ove kuće, situacija je sljedeća: nosači cijele konstrukcije su tri drvene lamelirane grede. Jedan se od prizemlja oslanja na lamelirane drvene stupove i nosi cjelokupnu konstrukciju gornjeg dijela zgrade s terasom. Druga greda je nosač galerije, a treća je nosač krovne konstrukcije. Od toga su dvije masivne grede vidljive na pročelju, pa su poslužile i kao oblikovni element, tvoreći vidljivo ćirilično slovo P.

image
MIHAJLO CKOVRIC/
image
MIHAJLO CKOVRIC/
image
MIHAJLO CKOVRIC/
image
MIHAJLO CKOVRIC/
image
MIHAJLO CKOVRIC/

- Ideja za materijale koje smo koristili proizašla je iz okoline, glavni materijal za fasadu i stolariju je drvo bajcano u svijetlo sivim tonovima. Podrumski prostor je obložen kamenom kako bi se stvorila veza sa starim kamenim mostom koji se proteže po rubu parcele - objašnjava arhitekt.

Ova vikendica je zamišljena za povremeni odmor i uživanje u okruženju, pa je glavni cilj bio rasteretiti prostor dodatnih sadržaja i stvoriti malu oazu mira. Funkcionalno je podijeljena u tri zone - suteren je opremljen kuhinjom i malom konobom, prizemlje je namijenjeno dnevnim aktivnostima tako da se u jednom prostoru isprepliću šank kuhinja, blagovaonica i dnevni dio, dok je treća etaža namijenjena dnevnim aktivnostima. Otvorena galerija u potkrovlju, pak, služi za spavanje.

image
MIHAJLO CKOVRIC/
image
MIHAJLO CKOVRIC/
image
MIHAJLO CKOVRIC/
image
MIHAJLO CKOVRIC/
image
MIHAJLO CKOVRIC/

-Već na početku rada odlučio sam se za malo drugačiji pristup s fokusom na interijer, tako da je cijeli proces projektiranja zapravo krenuo iznutra prema van. Osnovni materijal za izradu i oblaganje je drvo. Koristili smo nekoliko vrsta drva s različitim obradama, kako bi različite teksture pridonijele dinamici u prostoru. Kod konstrukcije i podnih obloga drvo je zadržalo svoju prirodnu boju i tako predstavlja osnovu cijelog projekta, dok je kod zidnih obloga drvo tonirano u svjetlije nijanse, pomjerajući fokus na okoliš prikazan u prozorskim otvorima. Kako bi se zadržao osnovni koncept korištenja prirodnih materijala, u dnevnom dijelu odabrani su Ethnicraft komadi namještaja u devinoj boji kože - govori Filip Rašković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 07:22