Dizajnerska koliba

Ova podignuta osmerokutna kućica od 15 kvadrata napravljena je od drveta, granita i slame

 ATTA/VITRA/
Ovako izgleda kućica od slame kada je osmisli poznati arhitekt za popularni brend namještaja Vitra

Povodom Art Basela 2023., VITRA Campus predstavlja Tane Garden House kao najnoviji dodatak svojoj jedinstvenoj arhitektonskoj cjelini. Riječ je o novom objektu na kampusu poznate marke namještaja Vitra u Weil am Rhein, gdje je nekoliko poznatih arhitekata, uključujući Franka Gehryja, Zahu Hadid, Tadao Andoa i SANAA, dizajniralo zgrade.

image
ATTA/VITRA/
image
JULIEN LANOO/
image
ATTA/VITRA/
image
ATTA/VITRA/

Smještena između Umbrella House i Oudolf Gartena, struktura je djelo pariškog studija Atelier Tsuyoshi Tane Architects i ima oblik kompaktne, osmerokutne drvene šupe koja se proteže na 15 kvadratnih metara i prima osam osoba. Uz drvo, materijali od kojih se sastoji vrtna kuća Tane uključuju granitni kamen i slamu koja obavija vanjski dio zgrade. Dobiveni sastav i oblik kuće aludiraju na primitivnu kolibu, onu čija je arhitektura jednostavna, topla i primamljiva za posjetitelje.

image
ATTA/VITRA/
image
ATTA/VITRA/
image
ATTA/VITRA/

Osim što je pronašao ono što je bilo dostupno na licu mjesta, arhitekt Tsuyoshi Tane udružio se s lokalnim majstorima kako bi izgradio vrtnu kuću Tane u kampusu VITRA koristeći održive tehnike i resurse. Zajedno su opremili strukturu nalik na šupu s udobnom unutrašnjošću, opremivši je WC-om, umivaonikom i prostorom za odlaganje vrtlarskog alata. Na vrhu je platforma za promatranje kojoj se može pristupiti vanjskim stubištem, uokvirujući blagi pogled na Oudolf Garten, Kuću kišobrana i ostatak kampusa Vitra.

image
ATTA/VITRA/
image
ATTA/VITRA/
image
JULIEN LANOO/
image
ATTA/VITRA/

Na otvorenom, kutak za kavu i mjesto za sjedenje pozivaju na trenutak predaha, dok mala fontana nudi vodu za navodnjavanje, kao i za čišćenje čizama i posuđa. U blizini Vitra gradi kuhinjski vrt dostupan svojim zaposlenicima. Sa svim tim postavljenim sadržajima, vrtna kuća Tane zaživjela je kao prostor za sastanke i radionice za vrtlarske i kulinarske aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 00:55