SIMPATIČNA KUĆICA

Zagorska hiža od 50 kvadrata dobila je svoj suvremeni izgled i interijer kakav ne viđamo često

 Planerai
Kućica je zamišljena kao projekt koji zauzima okvirno 7x7 metara kako bi se ostalo unutar maksimalne izgrađenosti parcele

Već u nekoliko navrata smo ove godine pisali o istarskim kažunima i mediteranskim bunjama te njihovoj prenamjeni. Tradicionalne građevine uglavno su ostale u svom uobičajenom obliku, ali su promišljenim intervencijama dobile novu i suvremeniju, a nemalo puta i luksuzniju namjenu. Sjeverni dio hrvatske također obiluje tradicionalnim građevinama koje također bivaju preuređene, ali možda u nešto manjem broju nego ove u južnijim djelovima Hrvatske. Ipak, mi smo pronašli jedan malo drugačiji projekt koji je u potpunosti dao suvremeni izričaj tradicionalnoj zagorskoj klijeti.

image
Planerai

Arhitektonski ured Planerai nam nije nepoznat, već smo ranije ostali impresionirani njihovim projektom Zagorke, kuće za odmor koja je bila zamišljena u drvenoj konstrukciji s oblogom od paljenog ariša, a sada su nama podijelili još jedan jednako zanimljiv projekt.

image
Planerai
image
Planerai

- Kućica je zamišljena kao projekt koji zauzima okvirno 7x7 metara kako bismo ostali unutar maksimalne izgrađenosti parcele od 50 metara četvornih. Isto toliko netto kvadrata je u kući bez podruma, s podrumom oko 70 metara četvornih - govori na samom početku Matej Raič iz ured Planerai i dodaje - A što se tiče samog izgleda, našim investitorima se jako svidjela ideja kontrasta crnog limenog eksterijera i toplih tonova drvenih ploča šperploče i OSB ploče u interijeru kao i kombinacije njihovih tekstura.

image
Planerai
image
Planerai

Saznajemo dalje u razgovoru kako će se u prizemlju nalaziti prostor dnevnog boravka i blagovanja koji će biti vizualno povezan s ulaznim dijelom. Ovaj dio se preko velikih staklenih stjenki ostvara na terasu u istoj razini i spaja cijeli dom s prekrasnom prirodom koja ga okružuje. Cjelokupan prostor prve etaže obložen je pločama šperploče i OSB pločama što daje jedan dojam mekoće i ugode, pogotovo kad započne ta igra s prirodnim svjetlom.

image
Planerai
image
Planerai

Pored ulaza je smještena kupaonica na koju je naslonjena kuhinja u crnoj boji čime se stvara još jdna dobar kontrast s ostatkom uređenja jednako ističući kvalietu oba odabira. Najveći dio prizemlja zauzima dnevni boravak koji ima nadstandardnu visinu. Otkrivamo kako je ovo bila želja investitora koja je svakako dodala još jednu zanimljivu značajku ovom projektu. Mala kvadratura prostora vizualno je nadomještena ovim postupkom. Iza dnevnih prostora u prizemlju našao se pristup podrumu.

image
Planerai

Kat je rezerviran za jednu dječju sobu i glavnu spavaću sobu koja preko okruglog otvora ima vizualnu vezu s ostatkom kuće. Unutar spavaće sobe predviđena je još jedna mala etaža za odlaganje sezonske garderobe.

- Obožavamo izazove malih prostora i uvijek uzbuđeno tražimo drugačija rješenja za udoban i kvalitetan životni prostor - kaže Matej nakon što nam je ispričao sve o projektu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 17:13