Kao iz bajke

Ova udobna kućica spaja fine antikvitete s obnovljenim materijalima u 80 četvornih metara

 SUSAN GILMORE
Ova mala kuća kao da je ispala sa stranica knjiga engleske i francuske ruralne arhitekture posljednjih stoljeća

Uz mnoštvo obnovljenih građevinskih materijala i arhitektonskih antikviteta koji se koriste za gradnju, ova kućica izgleda kao da je preuzeta upravo iz doline Loire u Francuskoj.

Strast vlasnice prema antikvitetima i engleskoj i francuskoj arhitekturi te seoskim kućama iz 1600-ih i 1700-ih inspirirala je arhitekte studija Murphy & Co. Design kada su dizajnirali ovu malu kuću od 80 četvornih metara obnovljenim materijalima, dok su unutarnji prostori ukrašeni starinskim elementima.

image
SUSAN GILMORE
image
SUSAN GILMORE

Vlasnica ovog doma zna kako treba živjeti - uživa u putovanjima po Europi, zimovanju u Arizoni, pa čak i selidbi s mjesta na mjesto unutar ovog imanja na jezeru Minnetonka. Ovo veliko imanje uključuje: glavnu kuću, kuću za kočiju, kućicu za čamce i sada ovu novu kućicu, koju vlasnica koristi za smještaj gostiju i kao mjesto za uživanje u tišini. Također je strastveni kolekcionar antikviteta, pa većina namještaja, predmeta i arhitektonskih elemenata dolazi iz njezine kolekcije.

image
SUSAN GILMORE

- Moja klijentica je puno putovala Europom i jako se zanima za francusku i englesku arhitekturu, kaže Jeff Murphy iz Murphy & Co. Designa studija te dodaje kako zato kuća podsjeća na kamene kućice kakve možete vidjeti u Francuskoj ili Engleskoj.

image
SUSAN GILMORE

Kako bi dobili traženi izgled, Jeff Murphy sa svojim timom proučavao je detalje, proporcije i masu engleskih vikendica izgrađenih od 1600-ih do 1800-ih. Koristio je obnovljeni kamen, ciglu i rezani škriljevac s vanjske strane i obnovljene grede, stropne daske i podove iznutra, a sve je naglašeno antikvitetima vlasnice.

image
SUSAN GILMORE

Francuska vatra iz 1744. daju posjetiteljima nagovještaj o antiknim nalazima koji ih čekaju unutra.

- Kada vlasnica vidi nešto što joj se sviđa, ona to kupi, čak i ako nema mjesto za to. Ona sve te antikvitete i arhitektonske komade drži u garaži, a onda ih koristi u svojim projektima, kaže Murphy.

image
SUSAN GILMORE

Kuća ima prekrasan ribnjak, šumu i divlje životinje, poput lisice po kojoj je dobila ime Fox Hollow.

- Vlasnica je i strastveni vrtlar, a imanje izgleda kao arboretum, kaže Murphy. Ruže se penju na stare francuske prozore, dok smreka daje jedinstveni profil mjestu.

image
SUSAN GILMORE
image
SUSAN GILMORE

Kako je vlasnica zaljubljena u uređenje okoliša i vrtlarstvo, osmislila je tlocrt za prednje dvorište od cigle i zasade, kaže te dodaje kako su cigle na ulaznoj terasi spašene s ulica Minneapolisa.

image
SUSAN GILMORE

Drveni nadvratnici na prozorima su obnovljeni, kao i drvo unutar kuće i izvana. Krov, s rijetkom šindrom u obliku psećeg uha, potječe iz staje iz 1810. u Pennsylvaniji.

image
SUSAN GILMORE

Iznutra, zasvođeni strop i otvoreni tlocrt čine prostoriju većom, dok je obnovljeni materijali čine starijom.

Većina drva potječe iz štala iz sredine 19. stoljeća. Hrastovi stropovi potječu iz staje u Minnesoti izgrađene 1860-ih; borove daske, iz druge staje u Minnesoti izgrađene 1870-ih. Podovi su došli iz staje u Wisconsinu izgrađene 1880-ih.

image
SUSAN GILMORE
image
SUSAN GILMORE

Kameni okvir kamina došao je iz kamenoloma u Derbyju, Iowa, dok je šamotna opeka putovala čak iz Italije.

image
SUSAN GILMORE

Kuhinja uključuje starinski mesarski stol, svijećnjake iz kolibe u Wisconsinu iz ranih 1900-ih i starinske bakrene kalupe za paštetu iz Francuske na zidu.

image
SUSAN GILMORE
image
SUSAN GILMORE

Murphy je smjestio u nišu prostor za doručak kako bi u potpunosti iskoristio jutarnju svjetlost. Kožne fotelje su iz Vermonta, a vintage stalak iz francuske ljekarne. Nekoliko neočekivanih modernih detalja održava prostor svježim, uključujući kuhinjski pult od nehrđajućeg čelika i ležaljku Eames.

image
SUSAN GILMORE

Obnovljeni materijali nastavljaju se u spavaćoj sobi; Vlasnica je pronašla ova jedinstvena vrata u Francuskoj prije otprilike 20 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 03:52