Uklesana u kamen

Ova vila u kredasto bijelom kamenu na jugozapadnoj obali Sicilije oduzima dah

 CHARLOTTE TAYLOR, RICCARDO FORNONI @ CREAM ATELIER/
Utopijski i izmišljeni prostori potiču ljudsku maštu i apetit za promjenom okruženja, bila ona moguća ili ne

Želja za eskapizmom, ljetom i morem navodi nas da razmišljamo o odmoru. Pa ako još uvijek niste sigurni kamo na godišnji ovog ljeta, danas vam vodimo u Italiju, točnije u Agrigento, grad na brdu na jugozapadnoj obali Sicilije, koji skriva jednu od najljepših plaža u Italiji - Scala dei Turchi.

Scala dei Turchi u pokrajini Agrigento jedno je od najtraženijih turističkih odredišta u Italiji, poznato po bijelim zidovima od lapora koje su milijunima godina oblikovali vjetar i valovi.

image
CHARLOTTE TAYLOR, RICCARDO FORNONI @ CREAM ATELIER/
image
CHARLOTTE TAYLOR, RICCARDO FORNONI @ CREAM ATELIER//
image
CHARLOTTE TAYLOR, RICCARDO FORNONI @ CREAM ATELIER/

Mjesto ima valovit i nepravilan oblik, s linijama koje nisu oštre, već slatke i zaobljene. Boja stijene je čisto bijela i posljedica je posebne vrste prisutnih minerala. Scala se sastoji od lapora, glinaste i vapnenaste sedimentne stijene, karakteristične čiste bijele boje. Ime je dobila po saracenskim gusarima, koje je lokalno stanovništvo pogrešno nazivalo Turcima (kako su Arape konvencionalno nazivali), koji su se u 16. stoljeću iskrcavali na obali kako bi pljačkali sela poput Realmonta. Stepenasti zid, otuda i naziv "scala", omogućavao je gusarima lako iskrcavanje s mora na ovom slabo kontroliranom mjestu zaštićenom od vjetrova.

image
CHARLOTTE TAYLOR, RICCARDO FORNONI @ CREAM ATELIER/
image
CHARLOTTE TAYLOR, RICCARDO FORNONI @ CREAM ATELIER/

Mjesto poput ovog svakome će probuditi maštu, a arhitektica Charlotte Taylor nije iznimka. Otišla je korak dalje i u suradnji s Riccardom Fornonijem iz Cream Ateliera, osmislila je izmišljenu kuću na obali pod imenom Villa Saraceni koja izgleda kao da je isklesana u kredasto bijelom kamenu.

Ljetni detalji poput keramičkih posuda, lepršavih zavjesa i stolice za sunčanje uključeni su posvuda. Taylor, koja živi u Londonu, kaže da njezin rad često ima "čvrste korijene u stvarnosti".

„Puno mojih referenci i početnih skica interpretacije su postojećih prostora, mjesta i detalja u izgrađenom okruženju“, objasnila je.

"Namještaj i predmeti također igraju ulogu u ovom limbu između konkretnog i fiktivnog, sve do detalja upaljene cigarete i novina otvorenih na križaljci."

image
CHARLOTTE TAYLOR, RICCARDO FORNONI @ CREAM ATELIER/

Renderi koji prikazuju eterične primorske domove do nadrealnih, pastelnih pejzaža iz snova postali su popularni posljednjih godina jer ljudi žele izaći izvan vlastita četiri zida, a ovaj prikaz nudi priliku za bijeg. Utopijski prostori definitivno potiču ljudsku maštu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:50