Šibenik i okolica

Ovaj dalmatinski grad odolijeva trendu. Nema novogradnje. Traže se kuće poput ove u Vodicama

Vodice, renovirana kuća 70 kvadrata, terasa s pogledom na more, 199.000 €

 DOMUS NEKRETNINE
U Šibeniku uglavnom samo domaći ljudi kupuju nekretnine. Potražnja je velika, a ponuda mala, rekla je Divna Bulat

Najviše se traže stanovi do 60 kvadrata i po cijeni do 100.000 eura, ali takve veličine stanova rijetko se mogu naći.

U ostatku Dalmacije uglavnom je svaki drugi ili treći kupac nekretnina stranac, ali Šibenik se prije svega oslanja na domaće kupce nekretnina te su strani državljani minimalno zastupljeni.

image

Stara gradska jezgra domaćima nije zanimljiva za stanovanje, nego samo za bavljenje turizmom

NIKŠA STIPANIČEV/CROPIX

Novogradnja u Šibeniku pojavljuje se na kapaljku, a i prostorni planovi to ne omogućuju jer lokacija više nema.

PARKIRALIŠTE

- Na tržištu Šibenika kupuje i prodaje domicilno stanovništvo. Cijena kvadrata starogradnje u prosjeku je od 1400 do 1800 eura, ovisno o stanju, površini, godini gradnje, mikrolokaciji, pogledu na more i slično. Pritom je po kvadratu obnova najmanje 400 eura. Najviše se traže stanovi do 60 kvadrata, i to maksimalno do 100.000 eura, ali takvih veličina i po toj cijeni gotovo da i nema u prodaji. Potražnja je velika, a ponuda mala te mnogi prodavatelji stoga koriste priliku pretjerujući s traženim cijenama - rekla nam je Divna Bulat, predstavnica udruženja trgovaca nekretninama u Šibensko-kninskoj županiji pri HGK, te djelatnica agencije Domus nekretnine Vodice.

image

Divna Bulat, predstavnica udruženja trgovaca nekretninama u Šibensko-kninskoj županiji pri HGK, te djelatnica agencije Domus nekretnine Vodice

DOMUS NEKRETNINE

Stara gradska jezgra domaćim kupcima nije atraktivna za stanovanje, nego isključivo kao investicija za bavljenje turizmom.

- Unatoč parkiralištu koje je uveliko olakšalo život u staroj jezgri, taj dio grada i dalje u zimskim mjesecima nije zaživio kao kvart za stanovanje tijekom cijele godine - objašnjava Divna Bulat.

Najpopularniji kvartovi za stanovanje u Šibeniku su Baldekin, Buale, Vidici, Krvavice i Šubićevac, a u novije vrijeme i Meterize i Crnica.

image

Šibenik centar, dvoetažni stan 100,60 kvadrata, terasa 25 kvadrata, 98.000 €

DOMUS NEKRETNINE

NEMA NOVOGRADNJE

Stranci uglavnom traže kuće i stanove uz more, s pogledom na more, i to u manjim mjestima kao što su Tribunj, Rogoznica, Primošten, Murter, Srima i, naravno, Vodice, te im Šibenik koji ima jednu plažu nije zanimljiv za kupnju nekretnine.

- Strani kupci u Šibeniku se pojavljuju u izrazito malom broju, a zastupljeniji su Hrvati koji žive vani - zaključuje.

image

Oklaj, kuća 144,60 kvadrata s bazenom, parcela 1178 kvadrata, 270.000 €

DOMUS NEKRETNINE

ŽUPANIJA

U Vodicama se najviše trguje, u Murteru mala ponuda

U mjestima uz more slika je drugačija u Šibensko-kninskoj županiji te su kupci i mnogi strani državljani, Česi, Poljaci, Nijemci, Austrijanci, Skandinavci... - Cijene kvadrata, iako su za nas visoke, za strance su još uvijek manje nego u njihovim matičnim zemljama. Novogradnja u mjestima uz more stoji od 2000 do 3000 eura po kvadratu. Naravno, preduvjet je dobra lokacija, blizina mora ili pogled na more.

Dok je u ostatku Dalmacije svaki treći ili četvrti kupac strani državljanin, ovaj grad odolijeva trendu

Mnogi strani državljani kupuju nekretnine kao drugi dom, neki planiraju i preseljenje trajno ili polugodišnje u mirovini. Postoje i oni koji nekretnine kupuju kao investiciju u turizmu. Uglavnom traže stanove i kuće koji su novije gradnje - kaže Divna Bulat iz agencije Domus nekretnine.

Vodice su po prometu nekretninama vodeće, ali ne zaostaju niti lokacije kao što su Primošten, Murter, Rogoznica, Brodarica i Žaborić. Sve je manje top-lokacija na tržištu, jer je sve već izgrađeno. Popularnije postaju i lokacije u zaleđu Šibenika i Vodica, do 50 kilometara udaljenosti, koje imaju nešto neprocjenjivo, a to je mir u skladu s prirodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 02:19