Lijep i besprijekorno uređen

OVAJ JE INTERIJER SAN SNOVA Predivan dom čitateljice Maje u zagrebačkom naselju Kruge

Uvijek je zanimljivo čuti priču o uređenju interijera koji se voljom, upornošću i kreativnošću vlasnika pretvaraju u predivne domove za život. Danas vas vodimo u dom čitateljice Maje Mihovilović koja je sama uredila svoj stan od 86 četvornih metara u zagrebačkom naselju Kruge u kojem živi sa svojom obitelji, suprugom i malim djetetom.

Maja godinama iz hobija prati uređenje interijera (po struci je inače komunikolog) pa joj se na vrijeme iskristaliziralo što želi od budućeg stana u smislu funkcionalnosti, odabira stila, boja...

- Interijer je potpuno drukčiji od prethodnog stana u kojem sam živjela, a samo uređenje započela sam pomalo netipično. Prvo sam odabrala tepih i lampe u koje sam se na prvi pogled zaljubila (tepih je iz Ikee, kao i Eglo podna lampa u dnevnom boravku), što je kasnije nekako spontano odredilo shemu boja, prije svega naglaske tirkizne, priča nam Maja. Također, unaprijed je znala da želi sivu boju u svom novom dnevnom boravku. Doduše, nakon nekoliko mjeseci hodočašćenja po salonima namještaja i pretraživanja internetskih trgovina.

Prostor je, što se funkcionalnosti tiče, nastojala prilagoditi poslovnim, obiteljskim i društvenim potrebama. Stan je prvotno imao dvije spavaće sobe. Suprug je programer i radi od kuće pa su znali da im treba dodatna prostorija za stalni ured. S obzirom na malo dijete koje trčkara po čitavom stanu, ali i druženja s prijateljima koja često organiziraju, odlučili su se za otvoren koncept - povezanu kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak. Također im je bilo važno staviti dvoja vrata na prolazni hodnik (između hodnika i blagovaonice te hodnika i dnevnog boravka) kako bi se dječja soba navečer mogla zvučno izolirati dvama vratima. Naime, u prethodnom im se stanu pokazalo odličnim za gledanje filmova, kasna večernja druženja i slično.

- Što se pak estetike i atmosfere tiče, željela sam objediniti udobnost, toplinu i modernu eleganciju. Nastojala sam postići osjećaj da prostor "diše", ali da opet nije sterilan i prazan. Tome su pridonijeli različiti dekorativni predmeti, obiteljske fotografije, slike vedrih boja koje je naslikao suprug, izbijeljeni hrastov parket s bijelim lajsnama i naš najdraži kutak - velika polica s knjigama izrađena od knaufa. Tirkizni detalji u kombinaciji s neutralnom shemom boja dodatno su "podigli" prostor. Rezultat je bio dojam topline i elegancije, bez prezasićenosti detaljima i šarenilom, što sam i nastojala postići - prepričava nam veselo vlasnica i nastavlja da se barem njoj čini da je tako na kraju ispalo. A mi se u potpunosti slažemo.

Na pod su u većinu prostorija postavili izbijeljen hrastov parket, što stanu daje posebnu toplinu. U kuhinji, toaletu, kupaonici i ulaznom hodniku postavljene su podne pločice koje imitiraju parket. Također, detalji od punog drva protežu se kroz stan kao dijelovi ili cjeloviti komadi namještaja. Kuhinja i dio namještaja izrađeni su od medijapana. Plastične stolce i metalnu rasvjetu odabrala je kao moderne detalje te kao kontrast toplini drva i tekstila.

- U interijeru prevladavaju svijetle i neutralne boje (zidovi, parket, pločice, veći i neki manji komadi namještaja), prvenstveno su u bijeloj, svijetlosivoj i boji svijetlog drva. U to su se kao kontrast odlično uklopili tirkizni detalji, poput tepiha, tekstila, zidnih kuhinjskih pločica i rasvjete. U spavaćoj sobi zid uz uzglavlje kreveta obojen je u smirujuću zeleno-sivu boju. Izuzetak u stanu je dječja soba u kojoj prevladava skladno šarenilo - od duboke tirkizne koja sobu povezuje s ostatkom stana do jarkih crvenih i žutih nijansi, doznajemo od Maje.

Dio namještaja izrađen je po mjeri, dok je veći dio kupljen u salonima namještaja i rasvjete u Zagrebu - Ikei, Lesnini, Jysku, Emmezeti, Art rasvjeti, Mar Miru te putem internetskih trgovina (Vivre i Globo).

Sama adaptacija stana trajala je dva mjeseca, a period od odabira prvih komada namještaja do završetka uređenja (uključujući vrijeme adaptacije) otprilike četiri mjeseca. Naime, par je želio potpuno adaptirati stan, što je uključivalo postavljanje novih podova, vanjske i unutarnje stolarije, keramike te novi raspored prostorija kako bi proširili dnevni boravak i kupaonicu. Od odvojene manje kupaonice i toaleta uspjeli su dobiti veću kupaonicu s kadom i toaletom te zaseban toalet. Između dnevnog boravka i sadašnjeg ureda postavljen je zid od knaufa umjesto prijašnje staklene stijene. Unošenje namještaja i vješanje slika na zid bio je samo šlag na torti.

- Nama osobno, posebnost stana svodi se na uspješan spoj modernog i toplog, inkorporiranja geometrije (poput tepiha, visilice i karte svijeta u blagovaonici) te personaliziranih detalja, posebno male knjižnice koja nam je jako prirasla srcu. Summa summarum, dobili smo prostor koji nam je istodobno lijep, ugodan i funkcionalan za sve namjene - obiteljsku, društvenu i poslovnu - zaključuje Maja.

A mi vas pozivamo da nam šaljete svoje interijere, obrazac je u nastavku! :)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 07:47