MALI, ALI VELIKI

Ovaj je stan od 52 kvadrata odmor za dušu. Jednostavan, prozračan... Fantastičan!

 MATEJ HAKAR/
Kako se kretati u prostoru, gdje što staviti i kako sve u konačnici koristiti? U ovom stanu nije bitno. Pogledajte!

- Jedna osoba, jedna životinja i malo odmora za dušu – tako arhitekti iz slovačkog studija Kilo/Honc opisuju ovaj pomalo neuobičajeni, ali divan stan od 52 metra četvorna koji se nalazi u Bratislavi.

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/

Iako većina vlasnika, arhitekata ili dizajnera interijera prostoru pristupaju prvenstveno ograničeni ili blagoslovljeni tlocrtom ili pojedinim zidovima. Ovaj projekt je kao glavni fokus imao donekle apstraktne zahtjeve. Mladi vlasnik želio je da stan bude eteričan i prožet svjetlošću u svakom kutku, kako doslovno tako i pomoću detalja koji prenose taj osjećaj. Zahtjevao je prostor koji je zagonetan i donekle izvanzemaljski, svoje mjesto za skrivanje.

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/

Ovakav filozofski pristup projektiranju stambenog prostora izrazito je težak, uglavnom i nemoguć, ali arhitekti su se ipak morali suočiti s tim zadatkom i probati materijalizirati misli svoga klijenta.

- Nešto što je malo, ali ujedno i veliko. Na jednu stranu je možda malo previše, a na drugu je oskudno. Definirati prostor, ali ujedno i ne – bile su postavke s kojima smo se nosili – objašnjavaju arhitekti.

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/

Uobičajene ideje i zamisli ovdje nisu našle svoje mjesto, iako stanu ne manjka funkcionalnosti ona je izražena nekom drugom logikom. Sve je postavljeno tako da odgovara prvenstveno vlasniku. On je taj čije su emocije i želje morale biti zadovoljene. I iako je to jako često skoro pa neizvediv zadatak, arhitekti iz studija Kilo/Honc ipak su to uspjeli ostvariti.

- Kako se kretati u prostoru, što gdje staviti i kako to u konačnici koristiti? Stan artikulira da to nije bitno. Projekt cilja na osjećaj i pojedinca – zaključuju arhitekti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 05:08