KOMPLETNA ADAPTACIJA

Ovaj mračan stan s puno pregrada vapio je za obnovom. Pogledajte kako je transformiran u moderan dom s novim tlocrtom

 ID interiors + design studio
Želja mladih investitora bila je dugoročno, funkcionalno stambeno rješenje, dok je s dizajnerske strane bilo potrebno kreirati svijetao, elegantan i vrlo profinjen prostor

Svaki interijer donosi nešto novo i ima svoj identitet. Taj "ID" je veza s korisnikom, klijentom i time se unosi emocija, gradi odnos između prostora i korisnika, govori nam magistrica produkt dizajna Sabina Talović iz sarajevskog ID interiors + design studija, koji se bavi kompletnim uređenjem prostora i dizajnom namještaja, fokusirajući se na izradu suvremenih, sofisticiranih i jednostavnih rješenja za interijere, uvijek s umjerenom dozom luksuza.

Sabinu i njezin tim nerijetko se u Bosni i Hercegovini spominje u kontekstu "mađioničara", posebice kada njezini klijenti uspoređuju zatečeno stanje nekog prostora i izvedeni dizajnerski projekt, a jedan takav makeover nedavno je realiziran u, kako kaže, jednom od najljepših sarajevskih naselja, u samom centru grada.

image

Zatečeno stanje

ID interiors + design studio
image

Izvođenje radova

ID interiors + design studio
image

Makeover stana

ID interiors + design studio

- Kako bi se podigla vrijednost nekretnine ili postojeće stanje prostora prilagodilo potrebama suvremenog načina života, potrebno je napraviti plansko i funkcionalno idejno rješenje prije samog početka procesa renovacije. Drago nam je da je u posljednjih nekoliko godina na našem podneblju porasla svijest o važnosti dizajna i planskog uređenja interijera. Klijentima uvijek savjetujemo da na vrijeme angažiraju stručne osobe, kako bi izbjegli greške u opremanju prostora koje je kasnije jako teško i skupo ispraviti - ističe Sabina.

Dodaje kako uglavnom imaju dvije kategorije klijenata: one koji žele isključivo novogradnju, gdje se također često rade preinake zbog nezadovoljavajućeg ponuđenog stanja, te one koji vjeruju da je starogradnja ipak znatno kvalitetnija te se odlučuju za kompletnu renovaciju, uz personalizirani dizajn interijera. U tu kategoriji spadaju i novi vlasnici obiteljskog stana površine 82 četvorna metra, koji se nalazi u zgradi u naselju terasastog oblika Ciglane, prvotno nazvanog Đuro Đaković, koje je planski nastalo na mjestu stare ciglane specifične povijesti.

image
ID interiors + design studio

Postojeća kuhinja bila je mala i omeđena zidovima koje su dizajneri uklonili i napravili "open space", gdje su smjestili boravak i kuhinju s otokom, u čijem je nastavku blagovaonski stol

image
ID interiors + design studio
image
ID interiors + design studio

Stan je već na prvi pogled imao velik potencijal, iako je vapio za preuređenjem. Naime, imao je dugačak i mračan hodnik te puno pregrada, a u njega se nije konkretnije ulagalo od 1984. godine, kad je izgrađena zgrada u kojoj se nalazi.

- Stan je kupljen u izvornom stanju, kakav je bio otkad datira zgrada, stoga mu je bila potrebna kompletna adaptacija. To je uključivalo kreiranje potpuno novog koncepta i tlocrtne preinake prostorija, nove električne i vodovodne instalacije te novu unutarnju stolariju - kaže Sabina.

Želja mladih investitora bila je dugoročno, funkcionalno stambeno rješenje, dok je s dizajnerske strane bilo potrebno kreirati svijetao, elegantan i vrlo profinjen prostor.

image
ID interiors + design studio

Na jednom od postojećih prolaza iz hodnika prema dnevnoj sobi uklonjena su vrata te je tu postavljena fiksna staklena pregrada, koja unosi svjetlost u uski hodnik

image
ID interiors + design studio
image
ID interiors + design studio

- Klijenti su imali zahtjev da napravimo luksuzan, ali decentan prostor, bez previše nepotrebnih komada namještaja, uz iskorištavanje postojećih dizajnerskih komoda koje smo, zbog njihovih gabarita, morali pažljivo smjestiti u "open-space" dijelu, tako da se ne naruši zamišljeni koncept. Također, imali su mnoštvo vrijednih umjetničkih slika različitih dimenzija, koje smo trebali smjestiti na većinu zidova, a opet zadržati minimalistički koncept - kaže.

Sa zahvalnim budžetom od oko 65.000 eura, stan je ogoljen do kraja te iznova projektiran i uređen s modernim, stilskim interijerskim elementima.

Postojeća kuhinja bila je mala i omeđena zidovima koje su dizajneri uklonili i napravili golem "open space", gdje su smjestili dnevni boravak i veliku kuhinju s otokom, u čijem je nastavku blagovaonski stol, koji predstavlja centar okupljanja i druženja, a ujedno je i estetski akcent s lijepo oblikovanim frontama i kamenom radnom pločom.

- Na jednom od postojećih prolaza iz hodnika prema dnevnoj sobi uklonjena su vrata te je tu postavljena fiksna staklena pregrada, koja djelomično otvara pogled prema dnevnom boravku i unosi svjetlost u uski hodnik. Tim detaljem produžili smo zid s TV komodom, a u isto vrijeme oživjeli mračni prostor hodnika - opisuje.

image
ID interiors + design studio

Dvije manje sobe spojene su master spavaću soba s walk-in garderobom

image
ID interiors + design studio
image
ID interiors + design studio
image
ID interiors + design studio

Stan je imao dvije manje sobe koje su spojene u jednu, čime je dobivena master spavaća soba s garderobnim ormarom otvorena tipa, dok je treća manja soba zamišljena kao dječja.

Kupaonica je također potpuno adaptirana i oblikovana s posebnom pažnjom, gdje je keramika manjih i većih formata kombinirana s mnoštvom detalja u boji zlata.

Tonovi koji se isprepliću kroz cijeli interijer i spajaju u pojedini detaljima su topla nude-beige boja, smaragdno zelena, zlatna i crni metalni, akcentni detalji.

- Luksuzni minimalizam, kako volimo nazvati taj stil, težnja je prema postizanju luksuznih interijera, uz minimalnu upotrebu namještaja, jednostavnosti oblika, materijala i boja, a istodobno obraćajući pozornost na akcentne detalje. Ovaj stil omogućuje izražavanje korisnikove osobnosti kroz upotrebu neobičnih i ekscentričnih dodataka, poput pomoćnih stolića u zlatnoj boji, zanimljivog tepiha ili umjetnina na zidu različitih umjetničkih pravaca - ističe Sabina.

image
ID interiors + design studio

Dodaje kako su u tom projektu korišteni isključivo visokokvalitetni i otporni materijali. Podna obloga u cijelom je stanu troslojni parket na klik, dok je u kupaonici korištena porculanska keramika. Za kuhinjske fronte dizajneri su se odlučili za lakirani medijapan s profilacijama u neoklasičnom stilu i kvarcnu radnu ploču, koja se ponavlja i kao zidna obloga. Pri stvaranju atmosfere pomaže i pomno dizajnirana rasvjeta, od zidnih lampi, stropnih svjetiljki i visilice, do praktične ugradbene rasvjete unutar namještaja.

Cijeli je prostor obogaćen i štukaturama na zidu, kako bi se postigao željeni elegantni i luksuzni ambijent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:46