Osvaja na prvu

Ovaj stan na zadnjem katu zgrade ima sve, baš sve je kako treba i puno više

 WREDE/
Vodimo vas u penthouse s velikom terasom na zadnjem katu zgrade izgrađene 1936.godine

Tvrtka Andreas Martin-Löf Arkitekter angažirana je za cjelokupnu obnovu bivše zgrade pošte u četvrti Östermalm u Stockholmu. Ovu elegantnu funkcionalističku zgradu projektirao je 1935.-1936. arhitekt Erik Lallerstedt koji je u to vrijeme projektirao mnoge zgrade švedske pošte.

Zadatak je bio preurediti bivšu poštu u pomno planirane stanove visoke kvalitete. Lallerstedtovi izvorni tlocrti prilagođeni su zahtjevima suvremenog života. U prizemlju su dograđeni novi stanovi, a postavljanjem novog volumena na krov zgrade nastala su dva penthouse stana.

image
WREDE/
image
WREDE/
image
WREDE/

Novi stanovi kombiniraju kvalitete i značajke funkcionalističke zgrade sa suvremenijim tlocrtima. Dnevne sobe su velikodušno planirane, a kuhinje su dizajnirane da budu i praktične i društvene. Prostrane kupaonice i prolazni ormari dodani su kako bi odražavali elegantne i velikodušne karakteristike postojeće zgrade i stvorili atraktivne domove.

image
WREDE/
image
WREDE/
image
WREDE/
image
WREDE/
image
WREDE/
image
WREDE/

Penthouse s fotografija prostire se na 244 četvorna metra, a ima i terasu od 100 četvornih metara. Prostor koji je istodobno suvremen i topao ima sve u tom pogledu: otvorenu kuhinju s otokom od hrastova drva, kupaonicu, radne ploče i blagovaonski stol od Carrara mramora, dok neutralni i nježni tonovi pružaju spokojnu atmosferu u velikom gradu.

image
WREDE/
image
WREDE/
image
WREDE/
image
WREDE/
image
WREDE/

Sobe dizajnirane u duhu modernog skandinavskog stila krase: tople i prirodne nijanse pješčano bež boje, čiste linije i oblici, ukusno uređeni. Prostorija koja najviše plijeni pozornost nedvojbeno je glavna spavaća soba, s walk-in garderobom i vlastitom kupaonicom, u stilu hotelskog apartmana. Dobro je osvijetljena s dva prozora, a kosi volumeni je čine vrlo gostoljubivom. Dječji prostor dobro je odvojen od ostatka stana drvenim krilnim vratima, izrađenim po mjeri i originalnog dizajna.

image
WREDE/
image
WREDE/
image
WREDE/
image
WREDE/
image
WREDE/

Izvorni nacrti fasade Lallerstedta pružili su pomoć i inspiraciju pri dodavanju novih balkona u stilu tog razdoblja, od kojih su neki polukružni. Cilj je bio otežati razlikovanje starih i novih balkona. Fasada je obnovljena novom prljavobijelom bojom koja se dobro slaže s tipičnim bojama zgrada iz funkcionalističke ere u Stockholmu.

image
WREDE/
image
WREDE/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2023 12:34