ODRŽIVI IZUM

Ovaj stroj doslovno pretvara zrak u vodu za piće. Proizvodi 20 litara čiste pitke vode dnevno!

 Kumulus
Ovaj stroj omogućuje pristup sigurnom i stabilnom izvoru pitke vode, čak i u suhim područjima poput sjevernoafričke pustinje

Čini se da je pitka voda mnogima luksuz budući da 1,1 milijarda ljudi nema pristup vodi, a 2,7 milijardi osjeća nestašicu vode barem jedan mjesec godišnje. Gotovo jedna trećina škola diljem svijeta lišena je čiste vode, dok 500 tisuća djece mlađe od 5 godina godišnje umre zbog loše kvalitete vode. Nedostatak pitke vode je jedna od najvećih prijetnji s kojima se čovječanstvo suočava i predviđa se da će 600 milijuna djece živjeti u područjima s iznimno ograničenim vodnim resursima do 2040. godine.

image
Kumulus
image
Kumulus

PRISTUP PITKOJ VODI JE PRAVO, A NE LUKSUZ

Tuniski tehnološki startup Kumulus osmislio je novi održivi izum, koji vlagu pretvara u pitku vodu. Prema Općoj skupštini UN-a, pristup pitkoj vodi ljudsko je pravo, a to je ono što tuniski tehnološki startup nastoji ispuniti ovim projektom.

image
Kumulus
image
Kumulus

Tvrtka osigurava uređaje školama i selima u kojima nedostaje pitke vode. Također je nude tvornicama, uredima i hotelima u nastojanju da smanje upotrebu vode u plastičnim bocama.

image
Kumulus

Prema njihovoj web stranici, Kumulus-1 je atmosferski generator vode (AWG) koji proizvodi 20 do 30 litara čiste pitke vode dnevno. To je potpuno autonoman stroj, jednostavan za transport i jednostavan za postavljanje i održavanje. Zrak ulazi u stroj i prolazi kroz prvi filtar zraka kako bi se očistio od zagađivača. Zatim se, hlađenjem zraka, voda u njemu kondenzira na površinama unutar stroja odakle se može skupiti u spremnik za vodu.

image
Kumulus
image
Kumulus

Njegov zdepast oblik — koji je osmislio dizajner Zouhair Ben Jannet — može stati u kocku od 1 m3 i biti opremljen panelom za solarnu energiju, što ga čini potpuno neovisnim.

Ovaj projekt ima za cilj ublažiti nestašicu pitke vode i smanjiti plastični otpad, dodajući razigrani oblik prostoru u kojem se nalazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:01