čudo od projekta

Ovako izgleda toranj budućnosti visok 268 metara i sačinjen od čelika koji lebdi u zraku

 Sou Fujimoto Architects
Toranj je opremljen platformom za promatranje, koja također funkcionira kao trodimenzionalni izložbeni prostor, s restoranom i kafićem

Arhitekti iz studija Sou Fujimoto otkrili su pobjednički projekt znamenitosti New City Center Landmark, monumentalnog plutajućeg tornja u zaljevu četvrti Qianhaiwan u Shenzhenu, prenosi Archdaily. Predloženi toranj visok je 268 m, a sastoji se od 99 pojedinačnih elemenata nalik tornju povezanih jakom vodoravnom površinom u gornjem dijelu, postupno nestajući dok se spuštaju prema dolje. To je jedan toranj i zbirka tornjeva odjednom, simbolizirajući budućnost društava u doba raznolikost.

image
Sou Fujimoto Architects
image
Sou Fujimoto Architects
image
Sou Fujimoto Architects

Pozivni natječaj održan je za dizajn znamenitog tornja u četvrti Qianhaiwan, području koje je nedavno zabilježilo golem urbani i arhitektonski razvoj. Suci natjecanja odlučili su se suzdržati od dodjele nagrade "Prva nagrada", pozicionirajući drugo mjesto s najvišim rangom, koje su osvojili Sou Fujimoto Architects.

image
Sou Fujimoto Architects
image
Sou Fujimoto Architects
image
Sou Fujimoto Architects
image
Sou Fujimoto Architects

Za svoj dizajnerski koncept, arhitektonska je tvrtka razmišljala o pitanjima poput "Što znači novi 'toranj' u 21. stoljeću? Kako se toranj može razvijati, a da i dalje privlači pažnju, kao što to čini Eiffelov toranj? I što bi odgovaralo kao projekt koji je okrenut prema zaljevu ". Na temelju njihovih odgovora i trenutne urbane strukture okruga, tvrtka je predložila privjesak nalik strukturi koja sliči skupini otoka, zračnom gradu u budućnosti ili čak vodoskoku ovješenom u zraku.

image
Sou Fujimoto Architects
image
Sou Fujimoto Architects

Toranj je opremljen platformom za promatranje, koja također funkcionira kao trodimenzionalni izložbeni prostor, s restoranom i kafićem. Većina od 99 elemenata sličnih privjesku imaju ograničene dodirne točke s glavnim tornjem, čineći se kao da lebde u zraku. Toranj je uglavnom građen od čelika, ugljičnih vlakana, kevlarskog užeta i betona, dok ravnotežu jezgre održava periferno smješten sustav čeličnih rešetki s kevlarovim zateznim kabelima.

image
Sou Fujimoto Architects

Nedavno je ova japanska arhitektonska firma, zajedno s kineskim uredom Donghua Chen Studio, dizajnirala veliki izložbeni kompleks u srcu okruga Futian pod nazivom The Shenzhen Reform and Opening-Exhibition Hall. Projekt prihvaća gradske karakteristike kao suvremeno poduzetničko središte, koje prima inovativna međunarodna poduzeća u strukturi nadahnutoj vrtom omotanoj bijelim perforiranim fasadama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:26