U POSJETU

Ovako nešto se rijetko viđa kod nas. Stan u Osijeku za peteročlanu obitelj je nešto što nikada ne biste očekivali

 MARKO MIHALJEVIC/

Svijet oko nas, uglavnom oni njegovi najbolji dijelovi, nastali su zahvaljujući dobroj suradnji i međusobnom razumijevanju stručnjaka iz različitih područja. To je osobito istinito kada je u pitanju projektiranje i izgradnja građevina. Iza svakog projekta stoji tim profesionalca koji rade zajedno kako bi naše domove, urede i javne prostore učinili stvarnima i kvalitetnima. Sinergija između svih osoba koji sudjeluju na jednom projektu ključna je za sigurnost, učinkovitost i ljepotu konačnog rezultata. Izvrstan primjer onoga što dobra suradnja između arhitekata, produkt dizajnera, izvođača i investitora može donijeti pronašli smo u jednom mirnom kvartu u Osijeku.

image
MARKO MIHALJEVIC/
image
MARKO MIHALJEVIC/

Projekt dvoetažnog stana od stotinjak metara četvornih u prizemlju manje stambene zgrade, koji je namijenjen za peteročlanu obitelj, vođen znatiželjom i prirodnom kreativnošću arhitekta, dizajnera i investitora koji se inače bave srodnom strukom, doveo je do konačne realizacije koja na jedna način briše granice između prostora za život i mjesta za eksperimentiranje i inovacije.

- Dugogodišnje poznanstvo s investitorima i prijašnja dobra suradnja na pojedinim projektima doveli su i do ovog projekta stana u Osijeku. Vlasnici su nam se obratili u trenutku kada se započinjalo s gradnjom stambene zgrade pa smo bili u mogućnosti sudjelovati u projektu od samog početka te na taj način realizirati projekt u potpunosti prema našim idejama. Međusobno razumijevanje i obostrani afinitet prema određenom stilu olakšali su mnoge prepreke u projektu. Vlasnik je poznavao naš prijašnji rad i želio je da se taj “stil” odrazi i u njegovom domu te nam je dao slobodne ruke da stvaramo po svome te je imao izrazito otvoren pristup za sve pa čak i one eksperimentalne prijedloge – objašnjava nam na samom početku arhitektica Iva Pauzar iz Studija Pi.

image
MARKO MIHALJEVIC/
image
MARKO MIHALJEVIC/
image
MARKO MIHALJEVIC/

Izdržljiva paleta materijala koji sačinjavaju interijer od betona, čelika do drva i stakla pojačava koncept doma i kao funkcionalnog prostora. Kuhinja u kuhinji spaja dva svijeta, kuhinjski otok i radnu dio izrađeni od lima ostavljaju dojam laboratorijske kvalitete integrirani su s toplim drvom u pozadini koje skriva još jednu kuhinju, onu koju je ponekad potrebno skriti kada u domu živi pet članova. Ovaj prostor na jedna način koegzistira s blagovaonicom koja se svojim tankim linijama i prozračnosti čini suptilan prijelaz u dnevni boravak. Taj susjedni prostor namijenjen za okupljanje i dječju igru, jednako je kao i drugi dijelovi stana bio priliku za izlaganje neuobičajenih formi i materijala.

Čelična klizna vrata u tamnoj sivoj boji, u ovom dijelu stana kao i u kuhinji čuvaju skrovište iza sebe, odnosno tribinu za dječju igru, televizor i niz drugi sadržaja koji mogu poslužiti za odmaranje ili zabavu.

image
MARKO MIHALJEVIC/
image
MARKO MIHALJEVIC/
image
MARKO MIHALJEVIC/

- Iako je ovo stan namijenjen za obitelj s djecom na prvi pogled se možda ne bi došlo do takvog zaključka. Investitor se inače bave metalnim konstrukcijama pa je taj materijal bio jako poželjan u kreiranju projekta, a kako ga i sami volimo rado smo kolege iz Regular.Companija i moj ured prihvatili izazov. Tako su nastali na jedan način unikatni metalni dijelovi koji su nam pomogli da kreiramo prostor koji je doista poseban i koji je na jedan način bezvremenski jer se ni sami investitori nisu htjeli ograničiti na samo jedan dio svog života, već su promišljeno gledali u budućnost svoga doma. U ovom projektu nama je pružena prilika za skulpturalno eksperimentiranje materijalima koje je u konačnici možda dovelo do projekta koji je negdje između dvije krajnosti – galerijskog prostora i obiteljskog doma – ali koji jednako dokazuje da izvrsna suradnja svih uključenih može dovesti do rezultata koji nam otvara neke nove poglede na stanovanje - kaže arhitektica.

image
MARKO MIHALJEVIC/
image
MARKO MIHALJEVIC/
image
MARKO MIHALJEVIC/

Kolege iz Regular Compayja koji su bili zaduženi za produkt dizajn su bili ti s kojima je dobra komunikacija dovela do ostvarivanja ovakvog jednog projekta koji se ne može uhvatiti nekim vremenom ili stilom. Zajedničkim promišljanjem i uzajamnim prihvaćanjem ideja stvoren je prostor koji se ne može ugurati u određenu ladicu ili nazvati prepoznatljivim pojmom već nadilazi svoje granice propitujući opće prihvaćeno poimanje obiteljskog stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:54