Novi design Hotel Procurator 7

Ovo je hotel s najljepšim pogledom na cijeli Split

Sjajno uređen interijer inspiriran tradicijom Prokurativa
Profil
Info:
Hotel Procurator 7
Adresa:
Trg Republike 2, 21000 Split
Cijene noćenja:
Od 180 do 250 eura

Na istočnom krilu slavnoga splitskog trga Prokurativa, građenog od sredine 19. stoljeća pa sve do 20-ih godina prošlog stoljeća, otvoren je design Hotel Procurator 7. Na mjestu nekadašnjeg derutnog stambenog prostora nakon godinu dana intenzivnih radova nastao je vrhunski manji hotel, kategoriziran s četiri zvjezdice, prema projektu arhitektonskog studija Kaliterna arhitektura čiji je interijer inspiriran tradicijom Prokurativa kao kultnog splitskog trga. – Vlasnik hotela želio je vratiti stari sjaj na Prokurative. Prilikom obnove posebno smo morali paziti na fiziku i statiku stare zgrade. Taj dio trga je dosta stradao tijekom Drugoga svjetskog rata i bombardiranja Splita. Najteže je bilo ogoliti prostor do samog kostura kako bi se izvuklo ono najbolje od arhitekture iz razdoblja gradnje u vrijeme austrougarske uprave gradom – objasnio je Duje Kaliterna, arhitekt koji je osmislio uređenje novog hotela.

Posebno je istaknuo kako su za samo uređenje korišteni najbolji materijali, od najkvalitetnijeg talijanskog parketa, preko francuskih zidnih tapeta do klasičnog namještaja iz Nizozemske, cararra mramora i njemačkih tekstila, a ugradni namještaj izrađivali su hrvatski stolari po nacrtima studija Kaliterna arhitektura. Starinskoj stolariji prilikom uređenja hotela poklonjena je posebna pozornost te je svaki komad obnovljen i restauriran prema svojim secesijskim originalima. – Iz velike lounge sobe s recepcijom ulazi se u glavni hodnik koji vodi do šest spavaćih jedinica, od kojih dvije gledaju na trg, a četiri na Marmontovu ulicu i Rivu.

Stubištem se dalje ide prema još jednoj sobi u potkrovlju zgrade te dalje prema krovnoj terasi s veličanstvenim pogledom na Split. Hotel ima ukupno tri apartmana i četiri sobe. Svaki prostor priča određenu priču o slavnom trgu, od monumentalne fontane koja je tijekom vremena uklonjena, preko francuskog upravitelja Dalmacije maršala Marmonta do spomenika Luki Boticu koji je preseljen s trga na Marjan – opisuje šetnju kroz hotel Kaliterna. Naziv Procurator hotel je dobio po jednoj od najprestižnijih funkcija u Venecijanskoj Republici, po kojoj je nazvan i sam trg, a broj 7 označava sedam verzija idejnih rješenja za svaku smještajnu jedinicu.

Izvor: Magazin Like!

Foto: Kaliterna arhitektura d.o.o.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijlite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 10:24