Mami uzdahe

Ovo je vjerojatno najslađa kućica koju ćete ikada vidjeti. Ima 17 kvadrata i ugradbeni ormar

 NATALIE JEFFCOTT/
Ova lijepa kuća na kotačima ima svega 17 četvornih metara, no zaprepastit ćete se kada vidite što sve uključuje

Ima kupaonicu, garderobu s praonicom, kuhinju i dvije spavaće sobe u potkrovlju. Također funkcionira kao improvizirani ured, jer vlasnica Dolly Rubiano radi svoj posao dva puta tjedno od kuće. Što je najvažnije, Dolly u svom malom domu može koristiti struju, ali i solarnu energiju.

image
NATALIE JEFFCOTT/

Na prvi pogled kuća iznutra djeluje prostrano, što znači da je vlasnica morala biti inventivna i pomalo nemilosrdna, s obzirom na to da živi u 17 kvadrata. Kao prvo, morala je prestati skupljati stare stvari, oprostiti se sa puno stvari koje je imala i drastično smanjiti svoju garderobu, kuhinjsko posuđe i gotovo sve što je posjedovala. Čak i danas, Dolly mora paziti pri kupovini da ne izlazi previše van zadanog popisa kako bi svoj sićušni dom zadržala privlačnim bez nereda.

image
NATALIE JEFFCOTT/

Dakako, teško je ne primjetiti ženstven i jednostavan stil ove divne nastambe. Malena kuća je namještena i ukrašena prirodnim drvom te kombinacijom vintage, boemske i ručno izrađene robe. Ovaj eklektični stil daje karakter prostoru.

image
NATALIE JEFFCOTT/
image
NATALIE JEFFCOTT/

Glavna spavaća soba, iako mala, jedan je od ljepših dijelova ovog malenog doma. Smještena u potkrovlju iznad kuhinje i otvorenog dnevnog boravka, ima krovni prozor koji propušta puno prirodnog svjetla. Dodatni plus, do sobe vode stepenice koje služe i kao skladišni prostori.

image
NATALIE JEFFCOTT/

Dolly je mnogo razmišljala o kuhinji. Nije željela da bude samo funkcionalna, već i estetska. Također je poradila na uređenju i dizajnu ostatka doma kako bi se maksimalno iskoristio prostor.

image
NATALIE JEFFCOTT/

Odlučila se za plutajuće police i stalak za lonce, umjesto tradicionalnijeg ormarića iznad glave. Njezin je razlog za to bio jednostavan: željela je da sve bude lako dostupno i nadohvat ruke. Budući da je sama odabrala šalice i tanjure, željela ih je i ponosno pokazati.

image
NATALIE JEFFCOTT/

Od početka je znala da život u malenom domu znači da mora razmišljati o malim stvarima. Sve što biste našli u “normalnom” domu, ovdje se moralo dovršiti ili kupiti u daleko manjem obimu. Primjer je štednjak. Standardni ima četiri plamenika, ali Dolly ima jedan. Ona također koristi viseće skladišne prostore daleko više nego bilo koji vlasnik prosječnog doma.

image
NATALIE JEFFCOTT/

Prirodno svjetlo vrlo je bitno u malom prostoru, pa se Dolly pobrinula da ga bude što više. Njezin maleni dom ima prekrasna francuska vrata koja se otvaraju iz kuhinje i stvaraju osjećaj većeg interijera te omogućuju njezinim sobnim biljkama da napreduju.

image
NATALIE JEFFCOTT/

Ovakav pogled na životni prostor odozgo svakome će popraviti raspoloženje. Ovaj maleni dom ima idealno okruženje za život u skladu s prirodom, a istovremeno ima dovoljno prostora za svakodnevne zadatke i hobije.

image
NATALIE JEFFCOTT/

Iako je kuća dizajnirana da bude udobna samo za nju, ona ima dovoljno prostora i za goste. Postoje dva potkrovlja koja odgovaraju različitim potrebama. Na jednom je glavna spavaća soba vlasnice, dok drugi ima dvije razine, koje se sastoje od kauča na razvlačenje, prostora za pohranu, radnog stola i prostora za jednostruki madrac.

image
NATALIE JEFFCOTT/

Unatoč kvadraturi uspjela je napraviti mjesta za walk-in garderobu, koja služi i kao praonica rublja, plus ima plutajuće police, stalak za odjeću, perilicu rublja, zidne kuke i ladice koje se mogu složiti. Sve ima svoje mjesto u ovom ormaru kako bi uvijek bio uredan i funkcionalan.

image
NATALIE JEFFCOTT/

Kupaonica je smještena ispod jednog od potkrovlja u blizini dnevnog dijela i ona iznenađuje svojom prostranošću. Ima kompostni WC i plutajući umivaonik. Umivaonik je napravljen od drvene zdjele za salatu, a kompostni WC štedi oko 250.000 litara vode u usporedbi s klasičnim WC-om.

Dolly je najviše ponosna na kupaonicu jer je to bio jedan od njezinih prvih DIY projekata. Međutim, promijenila bi jednu stvar na njoj - a to je slavina. Proteže se preko umivaonika i ostavlja malo prostora za punjenje posuda i pranje lica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 08:15