IZGLEDA ODLIČNO

Ovo predivno planinsko utočište od drvenih letvica arhitektica je projektirala za svoju svekrvu

 José Campos
Pročelje kuće, odnosno cjelokupni vanjski dio sačinjen je od drvenih letvica koje su toplinski obrađene kako bi dobile tamniji ton

Arhitektica Marta Brandão odlučila se usvojiti stil "rustikalnog minimalizma" kako bi stvorila ovo predivno planinsko utočište s dvije spavaće sobe u Aroucii u Portugalu.

Kuća pod nazivom Granary House je proteže se na dva kata, a na vrhu stoji krov od škriljevca, krovna terasa, a posebnu pozornost privlači fasada od crnih letvica koja integrira klizne ploče.

image
José Campos
image
José Campos
image
José Campos
image
José Campos

Cijelo imanje je zapravo vlasništvo Martine svekrve, a sama kuća zauzima 110 četvornih metara i predviđena je za kratkoročni najam onima koji žele istražiti planinski krajolik regije.

Arhitekturu i dizajn interijera nadgledala je tvrtka MIMA Housing, tvrtka za modularne stambene nastambe koju je Marta Brandão osnovala s Máriom Sousom. Ipak, u ovom slučaju građevina ne koristi MIMA-in sustav montažne gradnje; umjesto toga, ima tradicionalni drveni okvir od stupova i greda koji se posebno ističe u izloženim detaljima i iznutra i izvana.

Arhitektičin cilj bio je stvoriti građevinu koja će izgledati moderno, ali ujedno tako je morala biti povezana s lokalnim izričajem. Krovne ploče od škriljevca su reciklirane, dobivene iz lokalnih ruševina, ali primijenjene na suvremen, minimalistički način.

image
José Campos
image
José Campos
image
José Campos
image
José Campos

- Htjela sam isprobati rustikalni minimalistički stil u ovom projektu – izjavila je arhitektica za Dezeen.

Pročelje kuće, odnosno cjelokupni vanjski dio sačinjen je od drvenih letvica koje su toplinski obrađene kako bi dobile tamniji ton. One skrivaju zid kliznih staklenih vrata, omogućujući kući da poprimi različite razine transparentnosti i otvorenosti.

- Kuća postaje gotovo živi organizam – uvijek izgleda drugačije. Možete odabrati hoćete li zatvoriti letvice kako biste stvorili zaštitu ili ih otvoriti kako biste pustili prirodu unutra – objasnila je Brandão.

image
José Campos
image
José Campos
image
José Campos
image
José Campos

U nastavku saznajemo da je sadašnja građevina bila nekadašnja žitnica i smještena je neposredno pored rijeke, ali kako je bila pred urušavanjem, zamijenjena je ovim novim objektom. Nova građevina visinom, oblikom i tlocrtom odgovara svojoj prethodnici. To je omogućilo dovoljno prostora za dnevni boravak i spavaću sobu s vlastitom kupaonicom u prizemlju, te veliku spavaću sobu i kupaonicu na katu.

Detalji interijera slijede rustikalnu minimalističku estetiku. Izložene stropne grede usklađene su s drvenim pregradnim zidovima, stolarijom i namještajem, dok su vanjski zidovi obloženi mikrocementom nježne -bež boje.

image
José Campos
image
José Campos
image
José Campos

- Osjeća se posebna vizualnu udobnost prvenstveno zbog pješčanih tonova mikrocementa i količine drva. Jednako tako kuća jako miriše na drvo, a možete slušati kako rijeka žubori, čak i sa zatvorenim prozorima, što je prilično opuštajuće. Onda imate pregršt zelenila oko kuće zbog kojeg se osjećate kao da ste uronjeni u prirodu – opisala je arhitektica.

Minimalističko spiralno stubište povezuje dva kata kuće, dok se balkon na prvom katu nalazi iza letvica, povezujući se s krovnom terasom koja uključuje ugrađene sofe i kadu.

Brandão se nada da građevina nudi osjećaj "poezije i koherentnosti", stvarajući idealnu bazu za istraživanje lokalnih atrakcija poput šetnica Paiva Walkways dugih osam kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 10:37