Ovo su kuće koje mijenjaju kulturu stanovanja!

Savršen dom na kotačima, duboko u zemlji ili pećini?

Arhitektura je fascinantna i uvijek nas iznova iznenadi (i razveseli) kad vidimo neke projekte koji su napravljeni uz puno mašte i eksperimentiranja, a čiji je finalni rezultat genijalan i sve više pomiče ljestvicu. Predstavljamo vam 5 projekata koji će promijeniti vašu percepciju o savršenom domu i koji će vam pokazati koliko se promijenila kultura stanovanja u posljednje vrijeme.

Povratak u pećine, ali totalno moderne i ekstravagantne!

Kad su stručnjaci studija Ensemble iz Madrida počeli raditi na ovoj neobičnoj građevini, točno su znali što im je konačni cilj: funkcionalan životni prostor koji je napravio čovjek, ali stopljen s prirodom. Željeli su da bude prozračan i opremljen, ali da ne narušava sklad okoliša u kojem se nalazi, da se stapa s prirodom i s vremenom postane dio nje. Građevinu su nazvali Tartuf zbog njezina jedinstvenog izgleda i oblika. Tartuf je sagrađen uz pomoć betona, zemlje, bala sijena i jednog teleta! Da bi dobili prostor omeđen betonskom “stijenom”, u iskopani dio tla prvo je naliven sloj betona, a kad se osušio, počelo je slojevito slaganje na sljedeći način: bale sijena su slagane u onoj količini za koju su arhitekti željeli da bude prazan prostor, tj. prostor ispunjen zrakom, zatim su oko bala nasipavali zemlju pa beton u slojevima. Tako su zemlja i beton na jedinstven način izmijenili svojstva. Zemlja je dala betonu svoju teksturu, boju, formu i esenciju, a beton je zemlji dao čvrstoću i unutarnju strukturu. Kad je cijeli prostor bio napunjen sijenom i omeđen betonom i zemljom, napravljeni su otvori za vrata i prozor. Tada dolazi red na kravicu Paulinu koji puštaju u prostor da polako “pospremi” 50 metara kubnih sijena. Kad je Paulina završila, mogli su početi s uređenjem unutrašnjosti. Budući da se beton lijevao na bale sijena, u interijeru je postignuta zanimljiva prirodna struktura koja doista izgleda kao prava stijena. Izvana je Tartuf pokriven zemljom i mahovinom, tako da izgleda kao dio okoliša u kojem se nalazi. Ako vas zanima nevjerojatan proces izrade neobične građevine, upišite na Youtubeu “Paulina and the Truffle”!

Foto: Ensamble Studio

Savršen vikend izlet: danju piknik, noću zvjezdano nebo!

Walden, ili prevedeno, Život u šumi, ime je priče koju je napisao američki pisac i filozof Henry David Thoreau, a kojaopisuje njegov život i njegovu povezanost s prirodom. Upravo je ta priča inspirirala njemačkog arhitekta Nilsa Holgera Moormanna da napravi neobičnu kuću kojoj je dao ime po toj priči – Walden. Kuća je koncipirana kao drvena kutija napravljena od dasaka, duga je 6,50 m, visoka 3,86 m i široka samo 1,10 m! Zapravo je ova kuća zamišljena kao vrtna kućica, a u njoj su predviđena mjesta, tj. utori za razne alate kao što su lopate, grablje, kante, crijevo za polijevanje vrta, pa čak i tačke.U skladu s autorovom brigom za prirodu, svoje mjesto pronašla je i kućica za ptice. Ono što nam se najviše sviđa je fantastični viseći roštilj s predviđenim prostorom za odlaganje drva. U sredini kućice nalaze se klupe i stol za četiri osobe s nadstrešnicom, rasklopivi šank i polica za čaše, pa čak i police za knjige! Posebna priča je krevet za dvoje do kojega se dolazi ljestvama, a nalazi se točno ispod staklenog krova. Krov je klizni, tako da može biti otvoren ili zatvoren, ovisno o vremenskim prilikama i željama stanara. Stakleni krov omogućuje da doslovno iz kreveta gledate oblake, zvjezdano nebo, snježne pahulje ili da se odmarate dok slušate kišu. Namjera arhitekta je povratak ljudi u prirodu i pokušaj da čovjek poželi ostati u ovoj sjenici kako bi mu ona postala dom.

Biste li mogli?

Foto: Jäger&Jäger

Dom na kotačima pravi je hit!

Da, dobro ste pročitali! Kuća-tricikl dizajnirana je u Kini, zemlji u kojoj je gotovo nemoguće kupiti zemlju za gradnju kuće. Kuća tricikl je zapravo futuristički projekt koji slavi mobilnost, prestanak vezanosti za jedno mjesto i samoodrživost. Kuća je zapravo velika kupola pričvršćena na tricikl koja se može sužavati i širiti zbog svoje forme harmonike. Zanimljivo je da je sasvim napravljena od plastike koja se prema potrebi presavija, a da to ne utječe na čvrstoću materijala.Zbog te jedinstvene konstrukcije, kuća se može smanjivati, povećavati, sasvim otvoriti prema van ili povezivati s drugim kućama toga tipa. Plastika od koje je kuća-tricikl napravljena je bijele boje pa se tako osigurava prozračnost i svjetlost, bilo od sunčeve svjetlosti danju ili od uličnih svjetala noću. Interijer je začuđujuće komforan i multifunkcionalan. Namještaj se transformira iz kreveta u stol, klupu ili radnu površinu, a kuća ima sudoper, kuhalo, kadu i tank za vodu koji se razvlače kad se koriste, a uvlače u “zidove” kada nisu u upotrebi.Ako se dvije osobe udruže, kuća-tricikl može imati i pratnju, vrt-tricikl, na kojem se mogu posaditi voće, povrće, drveće ili samo trava. Tricikli-vrtovi se također mogu spajati i to gotovo do veličine javnog parka!

Bijeg od svakodnevnice u bunker! I to kakav!

U slikovitom mjestu Vals u Švicarskoj teško je zamisliti bilo koju novogradnju koja se neće nametnuti prekrasnom krajoliku. Kad su vlasnici zemljišta dobili rijetku priliku za gradnju stambenog objekta samo nekoliko kilometara od glasovitih termi Vals, bilo je od presudne važnosti da se ne remeti mir ili narušavaju vizure krajolika. Tada su došli na ideju kuće koja je zapravo pod zemljom, ali ne u podzemlju. Dizajn arhitekata studija SeArch i Christiana Muellera, ta podzemna kuća utjelovljuje ideju da promišljeno sagrađene zgrade mogu živjeti u skladu sa svojim prirodnim okruženjem. Budući da je smještena duboko u planinama, savršena je vikendica za bijeg od svakodnevnog stresa, ali može biti i obiteljska kuća jer je sasvim opremljena i funkcionalna. Kuća izgleda kao da je “ugurana” u brijeg, a betonska konstrukcija ima široki ovalni otvor do kojega se dolazi kamenim stepenicama. Prednji dio kuće većinom je u kamenu i staklu, što pruža izvrsnu svjetlost i prozračnost, dok je ostatak uglavnom od betona. Zanimljivo, beton je dominantan i u interijeru s obzirom na to da je većina zidova “gola”. Bunker-kuća ima opremljenu kuhinju, blagovaonicu, sobu za goste, dio za zabavu, dvije kupaonice, a jako je neobično da ima podzemne prolaze, što joj uz betonske zidove u interijeru daje dozu military stila. Gradeći kuću pod zemljom, arhitekti su uspjeli gotovo sasvim ukinuti potrebu za grijanjem u zimskim mjesecima ili za hlađenjem u ljetnim. Super, zar ne?

Foto: SeARCH&CMA

Lijepa vila uz koju ćete zaboraviti na sve račune

Soleta zeroEnergy je samoodrživa kuća koju je dizajnirala rumunjska zaklada FIST (Foundation for Inventics and Sustainable Technologies). Kuća se može pohvaliti pametnim sustavom koji kombinira one obnovljive izvore energije koji su dostupni na području na koje se montira. Najčešće je riječ o solarnoj, geotermalnoj i energiji vjetra. Napravljena je od 97 % materijala koji se mogu reciklirati, i to je čini jednom od najboljih samoodrživih kuća na tržištu. U ovoj kući isprepleću se udobnost, funkcionalnost i dizajn, tako da je prikladna kao obiteljska kuća ili kao vikendica. Kuća nema tipičan krov, nego je zaobljena, čime se povećava energetska održivost i izbjegavaju klasični zidovi. Prednji dio je gotovo sasvim u staklu da bi kuća dobivala prirodnu svjetlost i toplinu. Kuća dolazi s ugrađenim kaminom, prostorom za skupljanje i filterima za pročišćavanje kišnice, a nekim dijelovima može se upravljati smartphoneom. Prema željama kupaca, kuća također može imati dodatne sadržaje kao što su bazen, staklenik, sauna, garaža ili terasa. Zanimljivo je da se Soleta može naručiti on-line, dolazi u četiri veličine i dostavlja se bilo gdje na svijetu!

Foto: www.soleta.ro

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 22:49