'Pametna' dizajnerska kuća u nizu

Pogledajte kako je sjajno preuređena kuća za višečlanu obitelj na zagrebačkom Maksimiru

U suradnji s arhitektom Damirom Marekovićem višečlana obitelj provela je projekt preuređenja kuće površine 260 kvadrata s predivnom okućnicom od 300 kvadrata na zagrebačkom Maksimiru. Pogledajte rezultat

Profil
Info:
kuća obitelji Antolčić
Lokacija:
Vrhovčev vijenac 52, Maksimir, 10 000 Zagreb
Površina:
kuća ima 260 m2, a okućnica 300 m2
Arhitekt:
Damir Mareković, Zagreb
Kontakt:
prodaja Orbit Nekretnine

Premalo kvadrata i premalo prostorija za potrebe svih članova obitelji. Vječni je to problem s kojima se susreću brojni građani. Gdje osmisliti dodatnu spavaću sobu, gdje organizirati radni kutak, na koji način povezati dnevni boravak i kuhinju, može li se visina stropa iskoristiti za galeriju… samo su neka od pitanja na koji način reorganizirati i urediti životni prostor ne bi li bio u funkciji svojih korisnika.

No, da nije uvijek tako, govori nam obitelj Antolčić, koja nas je ugostila u svojem domu na zagrebačkom Maksimiru. Riječ je o kući u nizu, površine 260 kvadrata, s predivnom okućnicom površine 300 kvadrata, koja je temeljito i potpuno adaptirana 2013. godine. Kuća je izvorno sagrađena 1960. godine, adaptacijom je zadržala svoje vanjske gabarite, ali je u međuvremenu postala funkcionalna “pametna” kuća, s vrhunskom opremom za grijanje i hlađenje, troslojnim staklima punjenima plinom, aluminijskim roletama punjenim izolacijskom pjenom, kao i roletama na daljinsko upravljanje, debelim slojem izolacijskog materijala… No, ono što nas je posebno oduševilo je činjenica da se prostire na čak četiri etaže.

Najniža etaža ustvari je podrum orijentiran prema ulici, prizemlje je orijentirano prema dvorištu, a zatim slijede kat i potkrovlje. Ispred kuće je površina od 50 kvadrata, koja se djelomično koristi za parking, dok je sa stražnje strane opločena terasa površine 50 kvadrata te uređen vrt površine 200 kvadrata.

– Prije svega, moramo istaknuti vrhunsku makro i mikro lokaciju u tipskom naselju poluzatvorenog tipa s odličnim pogledom na Maksimirsku šumu. Vrhovčev vijenac je kružna jednosmjerna ulica s dva ulaza, na samo par minuta od tramvaja i parka Maksimir – kažu vlasnici i dodaju kako su projekt preuređenja vodili u suradnji s arhitektom Damirom Marekovićem. Osnovna ideja preuređenja, ističu, bila je funkcionalnost i ugodan smještaj za obitelj, odnosno komforan smještaj za sve članove obitelji povećanjem određenih prostorija. Rezultat?

Idealna za veliku obitelj

– Imamo čak i previše prostorija – smiju se vlasnici i dodaju kako je kuća zapravo idealna za veliku obitelj. Naime, u potkrovlju su dnevni boravak povezan s kuhinjom i blagovanicom te sanitarni čvor i balkon površine sedam kvadrata s pogledom na istok i zelenilo, dok je u ostalim etažama ukupno šest soba različitih namjena te još četiri kupaonice.

– Adaptacija je trajala oko godinu dana, a obuhvaćala je rušenje svih pregradnih zidova, pojačavanje statike kuće s dodatnim pregradnim zidovima i betonskim monolitima u centralnom dijelu kuće, zatim podbetoniravanje temelja kuće sa sanacijom svih betonskih katova, uvođenje kompletno nove instalacije struje, vode, plina, klime i alarma koji pokriva cijelu kuću. Također, izvele su se glazure podova te je kupljen kompletno novi namještaj – kažu vlasnici i dodaju kako je najdramatičnija faza definitivno bila ručno iskopavanje podruma.

– Svojim uređenjem, kvalitetom materijala i opremom kuća je daleko iznad prosjeka – ističu vlasnici te dodaju kako je interijer dizajnerski opremljen. Naime, svaki ugrađeni dio, vidljiv i nevidljiv, bilo građevinski, elektro, sanitarni ili drugi, nosi potpis brenda ekstra klase. U interijeru je to, primjerice, dizajnerski namještaj Jesse, Porada i Saba u dnevnom boravku, blagovaonici i spavaćoj sobi, Paidi u dječjim sobama, Catalano sanitarije u svim kupaonicama, kuhinja je Doimo Cucine…

Pogled na park-šumu

Na podu prevladava višeslojni hrastov parket i pločice Keope, dok je u kupaonicama također parket, a riječ je o uljenoj tikovini, koja se mora posebno obraditi da bi bila vodootporna. Što se tiče boja, dominiraju bijela i siva s dodacima zelene u dnevnom boravku te nježnim bojama u dječjim sobama. Od detalja uočavaju se dizajnerska rasvjetna tijela Foscarini i Kundalini, koja upotpunjuju cijeli dojam.

– Najdraži dio kuće nam je otvoreni prostor potkrovlja gdje je dnevni doravak povezan s kuhinjom i blagovaonicom sa staklenom stijenom i predivnim pogledom na Maksimirsku šumu – zaključuju vlasnici.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 06:57