ALFA STAN

Pametni stan na zagrebačkom Jordanovcu

Vodimo vas u pametni stan u stambenom projektu “Alfa stan Jordanovac - Home of the future” u Zagrebu u kojem riječ stanovanje poprima jedno sasvim drugo značnje i dimenziju. Vlasnik kaže kako mu je život ovdje lakši i praktičniji te u mnogim segmentima puno jednostavniji i personaliziraniji. Preko mobitela se otvaraju vrata, uključuje grijanje, pali glazba...

Na zagrebačkom Jordanovcu prije dvije godine završen je stambeni projekt “Alfa stan Jordanovac - Home of the future”. Posebnost projekta je i pametna tehnologija, kojom je opremljen svaki stan. To znači da preko aplikacije na mobitelu vlasnik može sebi otvoriti vrata garaže, uključiti grijanje ili hlađenje, ovisno o temperaturi, ali i da doma može kreirati nekoliko “načina rada”.

Recimo, jedan model može nazvati “ekološkim” i u sklopu njega odrediti razdoblja kada nikoga nema doma, pa će u to vrijeme kuća isključiti grijanje. Drugi model može nazvati “baka kojoj je hladno”, i programirati ga tako da se uključi netom prije nego što baka stigne, a to znači da će povećati sobnu temperaturu kako bi baki bilo toplo. Mogućnosti je bezbroj, kaže direktor i suvlasnik tvrtke Alfa stan, Dean Šparavec, koji stoji iza projekta na Jordanovcu.

U nastajanju stambenog projekta “Alfa stan Jordanovac - Home of the future” u Zagrebu primijenjeni su najviši standardi gradnje, pametna tehnologija i luksuzni elementi življenja

- Naravno, kuća i sama pamti vrijeme kada mi dolazimo doma i kad pojačavamo ili smanjujemo grijanje, pa je možemo programirati da to pamti i po tome sama postupa. Ili da, recimo, s obzirom na našu dnevnu rutinu, upamti u koje prostorije odlazimo u koje doba dana, pa nam pali svjetla i prije nego što uđemo u prostoriju - pojašnjava Šparavec i dodaje kako se rasvjeta može pojačavati i smanjivati, a uz to u određenim prostorijama može mijenjati boje, radi ugođaja. Tako se, primjerice, u dnevnom boravku može uključiti nekoliko osnovnih boja koje imaju mogućnosti miješanja ili, recimo, plava rasvjeta, kako bi se dobila boja neba.

U nastajanju stambenog projekta “Alfa stan Jordanovac - Home of the future” u Zagrebu primijenjeni su najviši standardi gradnje, pametna tehnologija i luksuzni elementi življenja

Svaka prostorija u stanu ima vezanu multimediju - možemo birati hoćemo li slušati zvuk s televizora, i odrediti kojeg točno, neku radijsku postaju ili pak s USB-a, koji ćemo ubaciti u utičnicu.

Sve što želite

Može se programirati da se rolete dižu, primjerice, u 6 sati ujutro, uključi se omiljena glazba i potom ukućani dobiju točne informacije o gužvi u prometu

Grijanje je riješeno pomoću dizalica topline s rekuperatorima zraka. Cijeli objekt, pojašnjava, ima u zidovima, podovima i stropovima cijevi. Kad se prostor zagrije, on troši jako malo energije kako bi ostao topao. Osim što se grijanjem može upravljati preko mobitela, to se isto može učinti i s roletama. Ne samo da ih stanar može dizati i spuštati kad želi, nego sustavu može naložiti da ih, primjerice, svako jutro podiže u određeno vrijeme.

Na parlafonu je kamera pa ako netko pozvoni, a nitko ne odgovara, vlasnik dobiva sliku osobe koja mu stoji pred vratima

- Neki stanari su isprogramirali sustav tako da se rolete dižu u šest sati, pali se svjetlo, uz to se pali njihova omiljena glazba, i nakon nekog vremena dobivaju informacije o gužvi u prometu. Sobe su opremljene senzorima pokreta i prisutnosti, po kojima se pali i gasi rasvjeta. Mogućnosti su zaista bezbrojne i zapravo ovise o vlasnikovim potrebama. Naravno, ako vlasnik nakon nekog vremena poželi nešto novo, programer je uvijek tu i složit će savršeno rješenje - pojašnjava Šparavec.

Tu je još i mogućnost videonadzora, na kojem svaki stanar vidi svoj dio posjeda. Važno je napomenuti kako nitko ne vidi sliku cijelog kompleksa, tako da nema narušavanja privatnosti. Slike se spremaju i šalju na mail, tako da stanar u svakom trenutku zna tko mu je u blizini stana. Uz to, na parlafonu je kamera, pa ako netko pozvoni, a nakon nekog kraćeg vremena nitko ne odgovori, tada vlasnik na mobitel dobiva sliku osobe koja je pozvonila. Slika se, ako to vlasnik tako želi, šalje i na mail, pa je i kasnije lako utvrditi je li zvonio neki posjetitelj ili poštar. Uz to se na krovu, gdje su smješteni vrtovi, nalaze sustav automatskog navodnjavanja, koji je isprogramiran tako da u točno određeno doba dana zalijeva određene dijelove vrta.

Videonadzor

Stanar ima mogućnost videonadzora na kojem vidi svoj dio posjeda. No, nitko ne vidi cijelu sliku kompleksa, tako da nema narušavanja privatnosti

Kuće u kojima se stanovi nalaze opremljene su elektroventilima, koji u slučaju pada tlaka, koji sugerira da je možda došlo do puknuća cijevi, automatski zatvara vodu dok se problem ne riješi. Uz to se svaki uređaj u stanu koji ima Bluetooth može pokrenuti izvana, a preko strukturne mreže se može i provjeravati, primjerice, što djeca guglaju na svojim računalima.

- Tu su i detektori termičke topline i dima, smješteni u kotlovnicama, koji u slučaju nekog problema javljaju što se događa. Tehnologija se koristi kako bi se spriječili problemi raznih vrsta ili, ako se oni i dogode, da se smanji šteta, te da se zaštiti dom i boravak u njemu učini lakšim i ugodnijim - pojašnjava Šparavec.

Pojašnjava kako je u zadnje vrijeme trend upravljanje glasom, a ljudi zapravo žele što manje tipkati, već traže dom koji je intuitivan, pamti njihove navike i sam radi sve što je potrebno. Ne žele da moraju puno razmišljati, nego im je privlačnija ideja da to tehnologija čini umjesto njih.

- No od mogućnosti koje se nude najviše ih zanimaju one vezane za rasvjetu. Naravno, zanima ih u koje dodatne mogućnosti videonadzora mogu imati, jer se zbog toga osjećaju sigurnijima. Naravno da svakome od nas znači ako na mobitel dobije sliku osobe koja se, primjerice kreće oko ulaza, ima uvid tko se kreće oko ulaza.

Sustav pametnih kuća treba održavati, pojašnjava, no riječ je o minimalnom poslu. Softverski se on nadograđuje, a pogreške se ispravljaju samo kada se dogode. U tom smislu nema nikakvog preventivnog posla. Jedina situacija u kojoj se može dogoditi da sustav blokira je potpuni nestanak struje, i to samo u kućama koje nemaju agregat. No, i ako se to dogodi, neće biti ništa strašno: čim struja opet dođe, sustav se u roku od koje minute sam podiže i normalno nastavlja s radom.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media, Miljenko Bernfest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:12