Mali stan iz snova

Pametno dizajniranih 30-ak kvadrata uz minimalni budžet, a izgleda svjetski

 In My Room
Kako adaptirati stan, ako je proračun mali? Dizajnerica otkriva koje materijale i rješenja koristiti, i uštedjeti

Vlasnica je dizajnerici postavila težak zadatak. S malim proračunom, malom površinom i velikim funkcionalnim opterećenjem, potrebno je bilo stvoriti ugodan, svijetao i ekološki prihvatljiv interijer u studiju veličine 31 četvorni metar u kojem je pogled s prozora nastavak i dio interijera. Dizajnerica je ispunila sve želje uz pomoć jasnog zoniranja i ekonomičnog korištenja prostora.

image
In My Room
image
In My Room

Vlasnica stana je dvadesetpetogodišnja djevojka, po struci grafička dizajnerica. Mali stan u rezidencijalnoj četvrti pokraj parka, za nju je i stanovanje i mjesto rada. Kako ne bi miješala posao i život (to se često događa kod freelancera), zamolila je dizajnericu da stan podijeli na zone - radnu, dnevnu, spavaću - tako da jedna zona ne vidi drugu.

image
In My Room
image
In My Room
image
In My Room

U studiju od 31 četvornog metra, željela je imati udoban radni prostor uz mogućnost da makne svu elektroniku od pogleda nakon završetka posla, bračni krevet, mali ormar i mjesto za knjige, odvojenu ostavu ili garderobu, kao i kupaonica s tušem. Poseban zahtjev je ukrasni kamin sa svijećama umjesto prave vatre. I sve je uspjelo!

image
In My Room
image
In My Room

Glavni element transformacije prostora bila je složena višenamjenska konstrukcija-stup, koja sobu dijeli na nekoliko zona: dnevni boravak, kuhinju, ured i spavaću sobu, a također skriva sustave za pohranu. Sa strane spavaće sobe u stupcu nalazi se ormar, sa strane kuhinje - ormarić za kućanske aparate, sa strane ureda - police za mape i papire. Osim toga, ukrasni kamin je organiziran sa strane dnevnog boravka u niši stupa, a zid iznad kamina može poslužiti kao ekran za projektor.

image
In My Room

Unatoč malom budžetu, vlasnica je bila protiv laminata i željela je da se koristi što više prirodnih materijala, pa je na podu u dnevnom dijelu korištena inženjerska ploča, rađena po narudžbi. U hodniku, garderobi i kupaonici na podu su pločice. U kuhinji-dnevnom boravku jedan zid je obložen tapetama, ostali su ostavljeni za vješanje slika.

image
In My Room
image
In My Room

Izvan prozora nalazi se prekrasna borova šuma, odavde dolazi bogata zelena boja i cvjetni motivi na tapetama. Veliki prozori nisu zatvoreni zavjesama kako bi soba imala više svjetla i volumena.

Nisam željela podijeliti prostor malog stana, tako da su sve male "pomoćne" prostorije vizualno kombinirane bojom - kupaonica, predsoblje, garderoba. Ista pločica na podu također ujedinjuje različite zone. Zbog upotrebe svijetlih pločica, bijelih vrata, lajsni, svijetlog poda, bogata boja zidova ne opterećuje prostor, interijer izgleda svijetlo i lagano.

image
In My Room

Vrhunac projekta su transformatorski objekti, osmišljeni za uštedu prostora. Stol za blagovanje pretvara se u radni stol, a iza podizne rolete namještaja skriven je mini-ured: računalo, pisač i police za pisaći pribor. Iznad stola, zid je obojen škriljasto-magnetnom bojom: može se koristiti za radne bilješke.

image
In My Room
image
In My Room
image
In My Room
image
In My Room

Prostor je ekonomično iskorišten:

Krevet se nalazi na podiju ispred prozora s kojeg se pruža prekrasan pogled na borovu šumu. Izvlačne ladice na kotačićima ispod podija služe za pohranu manjih predmeta. U maloj kupaonici nalazi se ormar u kojem je skrivena perilica rublja, pohranjene su kante, krpe, usisavač. Perilica je podignuta na visinu od 60 cm kako bi se ispod nje mogle odložiti kućne potrepštine. Iznad stroja - dodatne police. U hodniku iza kliznih vrata nalazi se mala garderoba.

Budžet je bio mali, pa je dizajnerica odabrala rješenja i predmete koji su bili jeftini za implementaciju.

Rješenje 1 - spavač na podiju: nema potrebe kupovati krevet, dovoljan je madrac.

Rješenje 2 - vrata za garderobu od gotovih vrata s žaluzinama, kupljena kod Leroya Merlina i nadopunjena mehanizmom za staju. Ormari na stupu rađeni su prema veličini IKEA vrata. Prozorske klupčice izrađene su od ploča za namještaj od ariša. Zavjese su napuštene, ali su postavljene rolo zavjese za zamračivanje. U spavaćoj sobi su napravili zavjesu na električni pogon i stavili prekidač pored kreveta – da se mogu spuštati bez ustajanja iz kreveta.

image
In My Room

Moto ovog interijera je “Pristajem samo na najbolje”, a ograničeni budžet nije problem!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 07:24