IDEMO U MOKOŠICU!

‘Pet smo godina maštali o našoj kuhinji iz snova. Ima komin i skriven odjeljak za biootpad, a stajala nas je 25.000 eura‘

 Tonći Plazibat/Cropix
Kuća dubrovačko-zagrebačkog para ima nekoliko specifičnosti: ima 184 kvadrata i samo jednu spavaću sobu, a nas je posebno privukla jedna prostorija

Dubrovčanin Davor Bergam i Zagrepčanka Lana Debeljak dugo su maštali o tome kako bi mogao izgledati njihov dom iz snova, a prije dvije godine to su pretvorili u stvarnost. Naime, odlučili su se na kompletno preuređenje obiteljske kuće u Mokošici, u Rijeci dubrovačkoj, u kojoj su živjeli od 2002. godine. Sami radovi izvodili su se u dvije faze: 2019. su renovirali gornju etažu, a 2021. prizemlje. Kuća danas ima nekoliko specifičnosti. Za početak, ima 184 četvorna metra i samo jednu spavaću sobu.

- S obzirom na to da su nam djeca velika i da živimo sami, imali smo taj luksuz da ju prilagodimo našim potrebama i željama. Renovacija je bila temeljita, od zidova do podova, kako bi se reklo - do cigle - kaže Lana.

Dodaje da su svi zidovi izolirani i presvučeni gipskartonskim pločama, postavljene su nove podne obloge, stepenice su obučene u hrastovo drvo... Raspored prostorija ostao je isti, jedino je spremište iza spavaće sobe pretvoreno u kupaonicu.

- U odabiru materijala i boja težili smo ‘uvijek modernom i vječnom‘ klasičnom stilu - kaže.

image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix

Na mjestu gdje je nekada bio prozor izveden je komin za pripremu peke, roštilja, gulaša...

image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix

Kuća se sastoji od tri etaže: prizemlja, kata i potkrovlja. U prizemlju su garaža te tri pomoćne prostorije za skladištenje, a na katu je dnevna zona s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom, toaletom, spremištem i terasom. U potkrovlju su tri sobe: spavaća s pripadajućom kupaonicom, radna soba i garderoba.

Nas je, priznajemo, najviše privukla kuhinja.

- Moj partner Davor pet je godina maštao o tome kako bi trebala izgledati kuhinja, sam ju je osmislio u kombinaciji željeza i drva. Sam je osmislio i komin, a time si je ostvario još jednu želju. Čudesna je moć vatre, pogotovo kad ju možeš paliti u vlastitoj kuhinji - prepričava sa smiješkom, pojašnjavajući kako je komin zidan na mjestu gdje je nekada bio prozor.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Kuhinjski otok i blagovaonski stol izvedeni su u jednom komadu jer Lana i Davor vole ugošćivati prijatelje, a kako je kuhinja praktična i prostrana, mogu je koristiti u isto vrijeme te se istodobno družiti s gostima, pogotovo kad se naloži vatra u kominu, u kojem se pripremaju peka, roštilj, gulaš...

- Okvir kuhinje i baza izrađeni su od željeza, a sve plohe izrađene su u našoj garaži od hrastovine. U otok je ugrađen Smegov štednjak, kojim je dodatno oplemenjen prostor u rustikalnom stilu, zatim perilica i sudoper dužine 80 centimetara, u kojem je i drobilica, čime se smanjuje biootpad i olakšava čišćenje nakon pripreme hrane. Sav prostor ispod stola iskorišten je za pohranu - opisuje Lana i dodaje da je kanta za biootpad smještena u prizemlje ispod kuhinje, u posebnu prostoriju, a između hladnjaka za vino Klarstein i aparata za kavu De‘Longhi nalazi se poklopac koji skriva cijev za bacanje otpada.

- Time smo izbjegli neugodne mirise u kuhinji - ističe.

image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix

U kompletnu renovaciju uložili su preko 100 tisuća eura: ‘Uređivali smo za sebe i nismo štedjeli ni na čemu. Lijepo je živjeti u našoj kući‘

image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix

Zanimljiv je i teretni lift koji iz prizemlja vodi direktno u kuhinju, čime se olakšava bilo kakva dostava stvari u kuću, te kamin Hoyan kojim se zimi griju obje etaže.

- To nam je bio pun pogodak jer sami znate da se na moru uglavnom griju klimatizacijskim uređajima i nema centralnog, tako da je nama kao u raju. Kuću smo uređivali za sebe i nismo štedjeli ni na čemu, od kvalitetnih kuhinjskih aparata, estetski lijepih komada namještaja i opreme do ozvučenja Harman Kardon. Lijepo je živjeti u našoj kući - kaže sa smiješkom.

Preuređenje cijele kuće stajalo je oko 125.000 eura, od čega je 25.000 eura potrošeno na kuhinju. Po mjeri ju je izradio majstor Zlatko Crnković iz zagrebačkog obrta za završne građevinske radove 2easy, koji je bio glavni izvođač svih radova u kući s kooperantima. Davor je, pak, sam izradio krevet i noćne ormariće u spavaćoj sobi, kao i police u radnoj sobi. Ormari u garderobi su kupljeni u Ikei, kupaoica je minimalistička, u kombinaciji zidnih crnih pločica i podnihu imitaciji kamena, s walk-in tušem.

Posebnu pažnja usmjerena je, kažu nam, i na gostinjski toalet, koji je oplemenjen kamenim umivaonikom, pločicama u bež boji različite teksture s diskretnom bordurom te ogledaom s ambijentalnom svjetlom.

- Svaki detalj je pomno biran. Osim WC školjke, tu se nalazi i pisoar, čime smo mislili i na gošće i na goste - kažu vlasnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 12:38