TRAŽI SE RJEŠENJE

Peticija stanara u centru Zagreba: `Riješite prometni kaos na Gornjem gradu`

 Damjan Tadić/Cropix
U prvih nekoliko dana prikupljeno je više od 100 potpisa, a traži se rješenje primjereno staroj gradskoj jezgri

Situacija s prometom na Gornjem gradu, ponajviše u Mesničkoj ulici, već je godinama za stanare neizdrživa. Ujutro je promet tom ulicom vrlo gust, usprkos zabrani prometovanja iz smjera Medveščaka prema Ilici, dok noću starinskom ulicom jure mnogi automobili.

Stanovnici Gornjeg grada zato su pokrenuli online peticiju "Rješavanje prometnog kaosa na Gornjem gradu", koju vodi potpredsjednik Mjesnog odbora Gornji grad Mato Kapović, a kojom traže da se promet konačno dovede u stanje primjereno povijesnoj gradskoj jezgri.

Neke zgrade zbog povećeg broja automobila u prometu dodatno vibriraju što mnogim stanovnicima, pogotovo nakon potresa, uzrokuje dodatni stres. Na fotografiji je Mesnička ulica snimljena u jutarnjim satima ovog četvrtka

"Tražimo od odgovornih, uprave Grada Zagreba i prometne policije, da konačno uvedu prometni red na Gornjem gradu, kontroliraju ograničenje brzine na 30 km/h u staroj gradskoj jezgri i zabranu prolaza s Ilirskog trga u Demetrovu", piše u peticiji koju su u prvih nekoliko dana potpisala 102 stanara.

image
Damjan Tadić/Cropix

Glavni je problem što je Gornji grad tranzit s jednoga dijela grada u drugi, sa sjevera na jug. To se najviše vidi u jutarnjim satima kad tim reprezentativnim dijelom grada doslovno mili kolona vozila, a slično zna biti i poslijepodne nakon radnog vremena. Pritom je to protupropisno jer automobili ne bi smjeli prolaziti na Gornji grad kod zvjezdarnice, ali policija to, smatraju stanari, gotovo nikad ne kontrolira. Vjerojatno gradskoj upravi odgovara da se smanji intenzitet prometa na Medveščaku, no ovo nikako nije dobro rješenje za to. Doduše, kako smo se uvjerili, situacija je malo bolja s prometom otkad je na Gornjem gradu više policije, nakon nedavnog nemilog događaja na Markovu trgu.

Zahtjevi se odnose na ograničenje brzine do 30 km/h, zabranu prolaza s Ilirskog trga u Demetrovu i ograničavanje parkinga

I prije je bilo javnih apela povjesničara umjetnosti da bi na Gornjem gradu trebalo zabraniti promet ili ga svesti na minimum, tim više jer je to turistička zona. Stanari sada traže i ograničavanje parkiranja tako da ondje smiju parkirati samo stanari, službena vozila Sabora, Gradske skupštine i za potrebe muzeja, ali ne i svi ostali kao sada pa je često pretrpan parkiranim autima.

Staroj jezgri sve to doista nije trebalo ni prije, a kamoli nakon potresa kad su još brojne građevine u krhkom stanju. Mnogim stanovnicima brojni automobili stvaraju dodatni stres nakon potresa jer neke zgrade zbog prometa žestoko vibriraju. Uz sve to, u Mesničkoj je i dalje ostala dijelom neriješena situacija nakon njezina preuređenja te prebrza vožnja i izjednačen nogostup s cestom nikako nisu dobra kombinacija ni za prolaznike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:28