Pripazite

Planirate izradu kuhinje po mjeri? Držite se jednog osnovnog pravila kako biste izbjegli razočaranje

 Mömax
Ovo jednostavno pravilo može vam olakšati kuhanje, pripremanje hrane i sve popratne poslove vezane uz kuhinju

Kuhinja je, bez sumnje, najvažnija prostorija u domu. Iako su neki u njoj, poput slavne Carrie Bradshaw iz kultne serije Seks i grad, držali cipele i služila im je samo kao ukras, istraživanja pokazuju da smo općenito sretniji kada provodimo više vremena u našim kuhinjama. S time na umu, ova prostorija trebala bi biti što funkcionalnija i ugodnija za kuhanje i blagovanje, ali i druženje.

Da bi ispunjavala sve svoje funkcije, svaki njezin kutak treba biti promišljeno posložen i isplaniran, jer u suprotnom nećemo moći iskoristiti njezin puni potencijal. Takav cilj najbolje je postići izradom kuhinja po mjeri što se na prvu čini izazovan i vremenski zahtjevan zadatak. Ipak, isplati se jer će vam u tom slučaju kuhinja dugo trajati i zadovoljit će sve vaše potrebe. Kuhinjama po mjeri možete dati vlastiti pečat, bilo odabirom boja, materijala, detalja ili rasporedom elemenata.

No, uz ovako velik projekt vrebaju i česte greške koje je bolje izbjeći odmah na početku, nego ih ispravljati kada je sve već gotovo.

Loš raspored zona

Prije nego se upustite u odabir boja fronti i detalja poput izgleda ručki i odabira vrste sudopera, najvažnije je osmisliti praktičan i funkcionalan raspored zona. U kuhinji ih postoji pet – za pranje, pripremu, pečenje i kuhanje, pohranu namirnica i spremanje posuđa i pomagala. Kako bi se skratilo vrijeme između koraka, važno je da su kompatibilne zone smještene jedna do druge ili jedna nasuprot druge. Primjerice, da su sudoper, perilica i ormarići smješteni jedni do drugih kako bi se olakšalo pranje i spremanje posuđa. Ili, radnu plohu je najbolje smjestiti do štednjaka tako da narezane namirnice bez puno nošenja u rukama stavljate u lonce.

image
Mömax

Iako se tok kuhinje prije temeljio na radnom trokutu, odnosno pozicioniranju sudopera, štednjaka i hladnjaka, moderne kuhinje su multifunkcionalne. Drugim riječima, nisu namijenjene samo kuhanju, nego i druženju te radu, zato treba biti dizajnirana da odgovara svim članovima obitelji u svako doba dana, bez slijepog držanja pravila radnog trokuta.

Planiranje bez stručnjaka

Jeste li znali da prema istraživanjima provedemo 27.156 sati kuhajući tijekom svog života, što je oko 1132 dana? Kuhinja je prostorija u kojoj volimo provoditi vrijeme te je važno da je prilagođena upravo naših potrebama i potrebama naših ukućana. Osim toga je najsloženija i najskuplja za dizajniranje pa čak i najmanji krivo postavljeni detalj može narušiti cijeli njezin koncept. Prije nego se upustite u ovaj zahtjevan projekt, sjednite sami sa sobom i razmislite kakav je vaš stil života i što želite od kuhinje – prostor za pripremu hrane ili samo prostoriju „za pokazivanje“ koju nećete previše koristiti.

image
Mömax

Ako ste u prvoj kategoriji, važno je da okvirno znate kako bi vam kuhinja trebala izgledati pa ćete te ideje iznijeti stručnjaku koji će ih znati prilagoditi prostoru. Iako vam se možda čini da biste sve mogli sami, nemojte ignorirati savjete stručnjaka jer vam on može pomoći dugoročno uštedjeti novac. Kako biste lakše vizualizirali konačni izgled kuhinje, prepustite izradu mömax stručnjacima koji će za vas besplatno napraviti 3D planiranje. Osim toga, odabir modela kuhinje, bilo da su to kuhinjski blokovi, kuhinje u modernom ili ladanjskom stilu, posve je na vama i možete ga prilagoditi vašem stilu, budžetu i prostoru.

Premalen radni prostor

Priprema hrane nekada zahtijeva puno koraka te je vrlo frustrirajuće kada nemate dovoljno radnog prostora. Ovo je velik problem u malim kuhinjama kod čijeg dizajna treba paziti da se pametno iskoristi svaki centimetar prostora. U tom slučaju važno je da imate barem jednu veliku radnu plohu ili dvije manje – za sjeckanje, valjanje, odlaganje i slične radnje. Sudoper bi u idealnom slučaju trebao imati što više prostora na radnoj površini s obje strane – jedno mjesto za slaganje prljavog suđa i odvojeni pult s druge strane za postavljanje stalka za cijeđenje. Isto vrijedi i za štednjak te pećnicu, ali ako to nije moguće, dovoljno je osigurati prostor pored njih kako biste tamo mogli odložiti pripremljenu hranu.

Iako je veća radna ploha uvijek praktičnija od manje, to ne znači da bi trebala biti posve zakrčena kuhinjskim aparatima. Neke aparate koje ne koristite baš svaki dan pohranite u ormariće ili duboke ladice kako vam ne bi smetali kod pripreme hrane.

Manjak prostora za pohranu

Još jedan problem koji se često javlja kod dizajna kuhinje po mjeri je premalo prostora za pohranu. Namirnice, tanjure, čaše, šalice, lonce, tave, pribor za kuhanje i aparate treba smjestiti da su vam nadohvat ruke, a ne da pridonose kaosu u kuhinji. Koliko god mala kuhinja bila, trebala bi imati odgovarajući ormarić za svu sirovu i konzerviranu hranu, začine, ulja, namirnice za pripremu kolača i slično. Tamo možete smjestiti i neke uređaje, ali posuđe ipak treba svoj prostor. Osim toga, treba razmotriti i prostor za odlaganje smeća, kako miješanog, tako i plastiku, papir i biootpad.

image
Mömax

Kod dizajniranja kuhinja po mjeri, stručnjaci u mömaxu stavit će poseban naglasak na prostor za pohranu za sav važan kuhinjski pribor. Tamo možete pronaći baš sve što vam treba kako biste opremili novu kuhinju – od posuđa, pribora za jelo, tava i lonaca pa do posuda za pohranu, malih kućanskih aparata i pribora za čišćenje.

Slaba rasvjeta

Jedna svjetiljka u centru kuhinje nije dovoljna za kuhinjski prostor. Mnoštvo prirodnog svjetla je najbolje, ali ako ga niste u mogućnosti osigurati zbog manjka prozora, fokusirajte se na umjetnu rasvjetu. Svaka kuhinja trebala bi imati tri vrste rasvjete - opću, radnu i akcentnu rasvjetu. Opća rasvjeta, kao što su ugradbena svjetla, pružaju osvjetljenje cijeloj prostoriji. Radna svjetla su, primjerice, visilice koje osvjetljavaju zone za pripremanje hrane, a svjetla ispod ili unutar ormarića su ambijentalna i stvaraju ugodnu atmosferu, posebno u kuhinjama otvorenog tipa. Za dijelove kuhinje gdje se okupljaju obitelj i prijatelji razmislite o rasvjeti u stilu dnevne sobe poput stolnih svjetiljki.

U mömax ponudi možete pronaći mnoštvo svjetiljki i rasvjetnih tijela zanimljivog dizajna – od podnih, preko stolnih do ugradbenih svjetala.

Forsiranje otoka

Kuhinjski otoci mogu biti sjajan način da dobijete više prostora za pohranu, sjedenje, dodatni prostor za pripremu jela, pa čak i za smještaj uređaja. Ipak, nisu za baš svaku kuhinju. Ugradnja prevelikog otoka u odnosu na prostoriju greška je koju treba izbjegavati jer će vam smetati prilikom kretanja do različitih kuhinjskih zona. Ako imate malu kuhinju, radna ploha u obliku slova L bolja je ideja umjesto otoka. Ovako ćete imati dovoljno prostora za pripremanje hrane, blagovanje, druženje i drugo.

image
Mömax

Ako imate dovoljno prostora za otok, ipak pripazite da nije premalen ili prevelik. Najbolje se konzultirati se sa stručnjacima iz mömaxa koji će u sklopu besplatnog 3D planiranja naći savršeno rješenje za vaš otok. Mömax trenutno ima odličnu akciju od -55 posto na Nobilia i Express kuhinje po mjeri, a gratis dobivate uslugu dostave i montaže te Gorenje perilicu posuđa.

Neadekvatan pod

Velika greška u dizajnu kuhinja, koja vas može skupo koštati, je oblaganje poda krivim materijalom. Kako su kuhinje prostorije s puno ‘prometa‘, kod odabira podne obloge potrebno je uzeti u obzir tri najvažnije stvari: sigurnost, izdržljivost i jednostavnost čišćenja. Visokokvalitetni, izdržljivi podovi podnijet će prolijevanje i prosipanje hrane, razbijanja posuđa, mrlje i ostale nezgode. Pločice su uvijek dobro rješenje jer traju godinama i mogu se močiti, no može se dogoditi da ih okrhnete ako vam na njih padne težak predmet poput gusene tave. Odlična zamjena za pločice su obloge od vinila, laminata ili obojenih drvenih podova – lako se čiste, topliji su i mekši od pločica pa lakše primaju udarce.

image
Mömax

Ignoriranje utičnica

Svaka moderna kuhinja opremljena je kvalitetnim aparatima – od kuhala za vodu, aparata za kavu, preko tostera, blendera do hladnjaka, mikrovalne i mnogih drugih. Upravo zato u kuhinji ne treba manjkati utičnica kako ne biste morali isključivati, primjerice, aparat za kavu da si napravite tost u tosteru. Takve situacije mogu biti prilično frustrirajuće, posebice u trenucima kada žurite na posao ili negdje drugdje te si želite u što manje vremena napraviti doručak. Dobro promišljena ideja o rasporedu i broju kuhinjskih aparata osigurat će lakši rad u ovoj prostoriji.

Međutim, imajte na umu da postoje pravila o sigurnoj ugradnji utičnica u kuhinji. Dijele se na one iznad radnih površina, idealno 10 do 15 cm iznad površine, i one koje se koriste ispod elemenata te su namijenjene samostojećim velikim aparatima. Stoga, vrlo je praktično ugraditi nekoliko dvostrukih utičnica s integriranim USB utorima ako, primjerice, želite pratiti recept na mobitelu ili tabletu dok kuhate.

image
Mömax

Samo ormarići

Kuhinjski ormarići nisu jedino rješenje za pohranu u modernim kuhinjama, pogotovo ako imate ograničen budžet. U posljednjih nekoliko godina vrlo su popularne otvorene police, najčešće drvene koje daju prostoru vintage štih u stilu seoske kuće. Otvorene police obično se stavljaju u visini gornjih elemenata te su posebno efektne ako se nalaze iznad sudopera. Na njima možete držati posuđe, vaze, ukrasne detalje, slike ili bilo što što želite izložiti pogledima. Masivne drvene police unijet će dašak prirode i topline u kuhinju, a ne iziskuju puno ulaganja.

Manjkava ventilacija

Popularnost otvorenih kuhinja u kojima nema pregradnih zidova ili vrata između te prostorije i dnevnog boravka ponovno je u porastu. Iako se ovim dizajnom postiže prozračnost i štedi dragocjeni prostor, mirisi iz kuhinje mogu preplaviti cijeli stan. Nekada su primamljivi ako su u pitanju neki kolači, ali luk ili ribu nije baš ugodno mirisati cijelo vrijeme. Zbog toga je od velike važnosti postaviti kvalitetnu ventilaciju u obliku nape odgovarajuće veličine. Njezino mjesto je točno iznad štednjaka te može biti filtracijska ili ventilacijska.

Prva funkcionira po principu filtera kroz koji prolazi zrak te se potom vraća u prostoru. Ventilacijska napa pak odvodi usisani zrak van iz prostora kroz ventilacijski otvor u dimnjak. Što se tiče dizajna, postoje ugradbene, zidne, otočne, izvlačne i podgradne, a biraju se ovisno o stilu i rasporedu kuhinje. Ako u kuhinju ne možete postaviti napu, ventilatori smješteni unutar ili blizu kuhinjskih prozora najbolja su alternativna opcija za poboljšanje kuhinjske ventilacije.

OSVOJITE KUHINJU PO MJERI IZ SNOVA!

Proljeće je idealno vrijeme za makeover kuhinje, bilo da krećete iz početka ili biste staru kuhinju željeli zamijenili novom. Planiranje kuhinje po mjeri zaista je izazovno te zahtijeva velik financijski izdatak. No, sigurno se već sada možete zamisliti kako objedujete u svojoj novoj kuhinji, zar ne? Dok razmišljate koja biste sve jela pripremali u njoj, mömax je odlučio bogato nagraditi razveseliti svoje najkreativnije kupce! Na njihovom Instagram profilu trenutno traje giveaway u kojem možete osvojiti kuhinju po mjeri marke Nobilia ili Express, do najveće vrijednosti 4.000 eura s uključenim aparatima. Osim toga, mömax uz kuhinju poklanja i uslugu besplatne izmjere, 3D planiranja, dostave i montaže kuhinje na adresu dobitnika nagrade. Nagradni natječaj traje do 2. svibnja, a sve detalje pronađite na mömax Instagram profilu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i mömaxa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:52