ZADNJA PRILIKA

Počinje mjesec u kojem se love neiznajmljeni stanovi za studente u sveučilišnim gradovima

U Splitu i Zadru studenti se usele u kvalitetne apartmane, ali moraju se iseliti krajem svibnja. Cijene u internetskim oglasnicima koje ciljaju studente uglavnom se kreću od 300 do 600 eura mjesečno u Zagrebu, a stanovi koji se nude po nižim cijenama, oko 300 eura, najčešće su u rubnim dijelovima grada ili su u lošijem stanju

Zadnje prilike da se uhvati dobar stan za studente pružaju su ovih dana. Mnogi iznajmljivači koji oglašavaju stanove na webu postavili su oglase upravo početkom rujna nudeći najam najviše u Zagrebu i Splitu te nešto manje u Zadru, Rijeci i Osijeku. Oglašene cijene po internetskim oglasnicima koje ciljaju studente uglavnom se kreću od 300 do 600 eura mjesečno u Zagrebu, a stanovi što se nude po nižim cijenama, oko 300 eura, najčešće su u rubnim dijelovima grada ili u lošijem stanju.

U oglasnicima se primjerice može naći potencijalni stan za studente u neboderima u Cvjetnom naselju od 53 četvorna metra, dvosobni, za 500 eura mjesečno. Uređen stan u suterenu uz strogi centar od 40 kvadrata nudi se za 500 eura, a jednosobni od 52 kvadrata u prizemlju zgade nedaleko od Britanca za 450 eura.

STARI NAMJEŠTAJ

Stan od 25 kvadrata iznajmljuje se na Ravnicama za 350 eura, a drugi, od 35 kvadrata, u novogradnji u udaljenijem Oporovcu za 300 eura mjesečno, a u njemu je dopušten i kućni ljubimac. Stan u Bužanovoj ulici kraj Ekonomskog fakulteta, na prvom katu, veličine 90 četvornih metara, iznajmljuje se za 550 eura. Mnogi od stanova u oglasnicima opremljeni su starim namještajem, što nije problem ako je održavan, te često imaju zapuštene kupaonice i kuhinje, a u takvu stanju ne bi trebali biti čak ni oni koji imaju niže cijene najma. Najam sobe u Zagrebu iznosi oko 200 eura plus režije u stanovima blizu sveučilišta. Na Njuškalu se primjerice trenutačno nudi najam sobe u Borongajskoj ulici blizu Veterinarskog, Prometnog i Ekonomskog fakulteta te kampusa za 240 eura.
No neki roditelji i studenti odluče potražiti svoj privremeni dom preko agencija za nekretnine.

PREDRASUDE

- Roditelji koji nisu iz Zagreba znaju tražiti od nas da im pripremimo pet-šest stanova koje mogu pregledati u jednom danu. Mnogi znaju da u Zagrebu već u rujnu nema mnogo izbora pa unajmljuju stanove u srpnju i kolovozu. Tada je izbor veći - kaže Andreja Marija Brkić iz agencije Opereta.

U toj agenciji ne nude niskobudžetne stanove za najam. Ipak neki se, govore nam, znaju iznenaditi kad nazovu agenciju i traže stanove za 300 eura - kako to da takvih nema u ponudi.

- Uglavnom se najbolje iznajmljuju i traže stanovi od oko 550 eura mjesečno za dvoje studenata, u kojima je idealno ako imaju veću izdvojenu kuhinju koja služi za zajednički boravak, a dnevna i spavaća su dvije sobe za studente. No ima i onih koji žele biti sami i takvi uzimaju stanove do 500 eura - rekla je A. M. Brkić.
No mnogi koji iznajmljuju, dodaje ona, ne žele studente za podstanare. To je uglavnom zbog predrasuda koje su zapravo neutemeljene.

- Nisam čula ni za jedan slučaj kad su studenti uništili stanove - kaže.
Preko agencije Opereta i mnogi strani studenti traže smještaj u Zagrebu. On koji traže stanove u Zagrebu za jednu osobu spremni su platiti uglavnom od 300 do 500 eura, stan za dvoje do 600 eura, a za troje do 700, ali takvih je malo u ponudi jer u Zagrebu nema tradicije najma kao u drugim europskim studentskim gradovima. Ima i onih roditelja koji preko agencija uzimaju stanove za studente za 1000 eura mjesečno. Top lokacijama za stanove za najam studentima drži se u Zagrebu sve adrese koje su blizu fakulteta ili da su do 20 minuta udaljene.

U Splitu stanovanje u zajedničkoj sobi stoji oko 150 eura, a u zasebnoj sobi u stanu plaća se oko 200 do 250 eura

TURISTIČKA SEZONA

Split kao i drugi studentski gradovi na obali imaju svoj specifikum - većina se stanova iznajmljuje studentima samo izvan turističke sezone. Neki su čak i na knap s datumima od 1. listopada do 1. svibnja, oni nešto prihvatljiviji do 1. lipnja. Na oglasnicima na internetu često uz stan u Splitu stoji napomena - dostupno samo izvan turističke sezone. U oglasnicima se primjerice nudi dvosoban stan od 60 četvornih metara u Sućidaru kod kampusa za 455 eura mjesečno. Jednosobni stan na Gripama od 43 kvadrata iznajmljuje se za 350 eura, izvan sezone. Dvosobni stan u Blatinama od 70 kvadrata stoji izvan sezone 550 eura mjesečno, a na Žnjanu dvosobni od 60 kvadrata 500 eura. Jednosobni stan na Mertojaku od 43 kvadrata nudi se za 300 eura.

- To je sve dobra situacija jer je studentski život sljubljen s turističkom sezonom. U načelu, puste studente da ostanu do 1. lipnja, dok ovi koji traže da odu već 1. svibnja daju stan u najam po nižoj cijeni. A studenti se onda snađu tih mjesec-dva, putuju od kuće... No zimi i u jesen i u proljeće stanuju u vrlo lijepim i dobro opremljenim stanovima koje ne bi mogli dobiti za, recimo, 200 eura mjesečno po osobi. Ne bi ta razina bila po toj cijeni - objašnjava Srđan Javorčić, direktor agencije CIO nekretnine iz Splita.

U Zagrebu se najbolje iznajmljuju i traže stanovi od oko 550 eura mjesečno za dvoje studenata, u kojima je idealno ako imaju veću izdvojenu kuhinju koja služi za zajednički boravak, a dnevna i spavaća su postale dvije sobe za studente

RAZNOLIKA PONUDA

To je situacija, dodaje on, koja odgovara svima jer bi inače apartmani zjapili prazni. Što se tiče promjena interijera, one su rijetke, jer studenti uglavnom uče u bibliotekama.
U Splitu stanovanje u zajedničkoj sobi stoji oko 150 eura, a u zasebnoj sobi u stanu od 200 do 250 eura.

U Rijeci se preko oglasnika na internetu nudi primjerice trosobni stan na Turniću za 330 eura. Jednosobni stan s dnevnim boravkom u centru stoji 340 eura mjesečno. U Zadru se, primjerice za stan u Sinjoretovom, moderno uređen na dvije etaže i s galerijom traži mjesečna najamnina od 500 eura, a raspoloživ je za najam do 1. srpnja 2020.

HOSTEL

U Osijeku nas je privukao oglas za sobu koja se iznajmljuje u samostojećoj kući koja je cijela predviđena za stanovanje četiriju studenata. Ima četiri jednokrevetne sobe s radnim stolom i dnevni boravak. Opremljena je klima-uređajem i TV-om, ima flat internet, uređenu kuhinju i drugo. Blizu je kampusa. Najamnina je 1200 kuna s uključenim režijama.
U Splitu se u jednom hostelu u centru nude sobe za najam studentima izvan turističke sezone za primjerice 122 eura mjesečno u dvokrevetnoj sobi. Sličan objekt za studente i turiste uređen je nedavno i u Karlovcu.

Foto: iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:10