Vrijedna investicija

Počinje obnova zgrade tri fakulteta u Kačićevoj ulici. 3000 studenata na novim lokacijama

 MARKO TODOROV/CROPIX
Zgrada je zadobila oštećenja u potresu. Sad će se intervenirati u temelje, mijenjat će se betonski cigleni zidovi...

Prošli petak bio je zadnji radni dan prije početka obnove dugačke zgrade u Kačićevoj ulici u Zagrebu u kojoj se nalaze Arhitektonski fakultet, Građevinski fakultet i Geodetski fakultet. Konstrukcijska i cjelovita obnova zgrade koja je sagrađena 1940. godine trajat će oko 18 mjeseci, a vrijedna je 300 milijuna kuna. Radovi počinju kroz koji dan.

Jedna od opcija bila je preseljenje na sjevernu tribinu Dinamova stadiona, no Grad ga u jesen počinje rušiti

Do tada će ti fakulteti, koji imaju gotovo 3000 studenata, biti raštrkani na nekoliko zamjenskih lokacija u Zagrebu od kojih je veći dio unajmljen. Građevinski fakultet preselio je urede i administraciju u nekadašnju zgradu Viadukta u Kranjčevićevoj ulici, a predavanja će ovaj semestar održavati u njihovom objektu na Svetom Duhu. Arhitektonski fakultet preselio se u Hondlovu ulicu u jednu od novih zgrada na području gdje je nekoć bila Fotokemika, a Geodetski fakultet u Savsku cestu u nekadašnju zgradu Sava osiguranja, a predavanja će imati na Velesajmu.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Bez online nastave

- Glavni cilj, rekao bih da nam je to kao mantra, jest taj da ne želimo online nastavu. Bit će stisnuto, teži uvjeti rada, ali izdržat ćemo. Od iduće akademske godine trebali bi vjerojatno imati osposobljen jedan veći prostor za predavanja u istočnom dijelu grada, za sva tri fakulteta - rekao je Bojan Baletić, dekan Arhitektonskog fakulteta.

Zgrada će se obnoviti i energetski te se dodatno osigurati protupožarno. Ipak, pročelje, koje je spomenik kulture, sada se neće obnoviti

U zgradi u Kačićevoj koja je poznata po svom dugačkom pročelju dužine sto metara i djelo je arhitekta Milana Kovačevića, Tehnički fakultet bio je do kraja 50-ih godina, nakon kojih su se ETF i Strojarstvo preselili na Trnje. Zgrada je tada ostala za AGG koji je u početku bio jedan fakultet, a od 1962. godine se dijeli na tri koja sad postoje samostalno 60 godina.

image

Bojan Baletić, dekan Arhitektonskog fakulteta

MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX

- Zgrada je zadobila oštećenja u zagrebačkom i petrinjskom potresu, pomaknule su se diletacije na hodniku za dva centimetra i još ima drugih nekih problema. Građevinski fakultet je napravio analizu i pripremio podlogu za prijavu za cjelovitu obnovu kao javna ustanova na natječaju i potom smo ušli na listu obnove. Zgradu čeka ozbiljan zahvat, primjerice neke stare betonske ciglene zidove mijenjat će se betonskim, intervenirat će se u temelje... - kazao je Baletić.

Investicija je vrijedna nešto manje od 39,8 milijuna eura, a radovi će trajati oko 18 mjeseci

Žuta oznaka

Jedno se vrijeme najavljivalo da će se fakultet preseliti na sjevernu tribinu Dinamova stadiona, u zgradu uredskog tipa, ali se to ipak nije realiziralo. Kako se preseljenje malo otegnulo, do toga nije došlo, jer im je Grad Zagreb, kao vlasnik, dao rok do kada mogu ostati u zgradi na stadionu do jeseni 2023. godine, jer oni tada počinju s rušenjem stadiona. Nakon toga je odlučeno da nema jedinstvenog prostora za sva tri fakulteta, bar ne na početku.

image

Domagoj Damjanović, dekan Građevinskog fakulteta

Privatni arhiv

- Zgrada je s okvirima armirano-betonske konstrukcije, ali iz 40-ih godina i pokazalo se da ne zadovoljava protupotresne standarde. Nakon potresa je dobila žutu oznaku. Prijavili smo se na natječaj kroz Fond solidarnosti. Stupanj otpornosti će se dignuti na 3 prema kvalifikaciji Zakona o obnovi, viši stupanj 4 imaju smo primjerice neke kliničke bolnice - rekao je Domagoj Damjanović, dekan Građevinskog fakulteta.

Građevinski fakultet preselio je urede i administraciju u nekadašnju zgradu Viadukta u Kranjčevićevoj ulici, a predavanja će ovaj semestar održavati u njihovom objektu na Svetom Duhu

Zgrada će se osim konstrukcijski obnoviti i energetski te će se osigurati dodatno protupožarno s dva nova vanjska stubišta, ali se samo pročelje zgrade koja je spomenik kulture sada neće obnoviti.

Izvođači radova na konstruktivnoj obnovi su Kamgrad i Ingrad s podizvođačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 21:34