HEDONIZAM NA NAJJAČE

Pogled na Trogir s terase od 120 kvadrata, a iz boravka se ulazi u bazen koji okružuje cijelu kuću. Izgleda senzacionalno!

 Lidija Lolić/
Vodimo vas u jednu od najljepših kuća u Dalmaciji. Vlasnici su ispričali koja priča stoji iza arhitekture i dizajna

Na obali srednje Dalmacije, 30-ak kilometara zapadno od Splita, smjestio se prekrasni grad Trogir. Ovaj slikoviti grad čija je stara jezgra uvrštena na UNESCO-ov popis Spomenika svjetske kulturne, jedna je od omiljenih turističkih destinacija gostiju iz svih dijelova svijeta a mi smo upravo u tom gradu pronašli prekrasnu vilu s možda najljepšim pogledom u gradu.

Villa Biancomar udaljena je svega pet minuta pješice od centra grada. Riječ je o luksuznoj vila s 5 zvijezdica koja oduševljava prozračnim, suvremeno uređenim interijerom.

image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/

Kuća se sastoji od prizemlja, sa velikim stijenama koje se mogu maksimalno fleksibilno otvarati što dovodi do situacije da se ne zna što je unutra, a što vani. To je bila ideja vlasnika, da je svejedno što je unutrašnji dio, a što vanjski i da se ta dva ambijenta na neki način "stapaju" u jedan. Glavn iadut ove kuće je i 18 metara dugi bazen koji se pojavljuje u svim dijelovima kuće - u južnom i sjevernom dvorištu i odmah uz dnevni dio. A to znači da tko god boravi u dnevnom boravku može u nekoliko koraka iz kauča u skočiti u veliki grijani bazen. Može li bolje?

image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/

Na prvom katu su četiri en suite sobe koje imaju svaka svoju kupaonicu i vešeraj. Tu je i krovna terasa od čak 120 četvornih metara sa koje puca pogled na stari grad Trogira i na veliko plavo plavetnilo, na more.

Ispod bazena je sunčalište, potopljeni "sunken lounge" iliti savršen prostor za stvaranje ugodnog i intimnog prostora za razgovor s udobnim sjedećim mjestima i razasutim jastucima koji potiču obiteljsko zajedništvo. Tu je i dječje igralište za brzbrižnu razonodu onih najmlađih.

image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/

Arhitektonski i dizajnerski kuću potpisuje Vatroslav Visković, a vlasnici su Marija Čorić Žeravica i Anđelo Žeravica.

-Ovo je bila djedovina i stara obiteljska kuća i temeljem kompletne rekonstrukcije i većim dijelom rušenja starog objekta došli do potpuno novog objekta. Obzirom na blizinu susjeda vizija je bila velikim betonskim zidovima i gredama zatvoriti se od pogleda susjeda i stvoriti savršenu oazu mira, zajedno sa zelenilom koje je sad naraslo i zatvorilo dodatno poglede - pričaju vlasnici. Zapravo je to dobar kontrast. Kuća je toliko blizu gradskre vreve, ali je iznimno privatna.

image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/

Još jedan zanimljivi dizajn vezan za kuću je sam ulaz u vilu koji je posveta vlasniku, inače zaljubljenom u jedrenje i more. Ulaz je zapravo napravljen u obliku spinaker jedra što ovoj vili daje jednu dozu elegancije i luksuza. Ovaj predatrij služi da četvrta soba ima privatnost od okoline, a svojim posebnim oblikom privlači poglede.

-Na poečtku je postojala ideja naših arhitekata da kuća bude bijelo - brončana, a dalje smo sve mi osobno uredili i tražili materijale. Vlasnica je tu odradila lavovski posao i to u vrijeme kad smo imali bebu i curicu od 3 godine - hvali svoju suprugu vlasnik i dodaje kako je još jedna posebnost kuće to što je apsolutno bijela. Sve je zamišljeno da bude u bijeloj nijansama i zato je keramika bijela. Drugi dominantni kolortit je brončana (Hansgrohe sanitarije, svijeće, luster, i slično).

image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/
image
Lidija Lolić/

Sav namještaj je napravljen po narudžbi, ništa nije kupljeno, a samo su neki sporedni elementi kupljeni u IKEA-i i Bauhausu.

- Kreveti su rađeni od materijala za kuhinje, uzglavlje je kuhinjska ploča 3.60 metara široka i krevet je lebdeći. Kauč je Balducci, vanjske garniture su izrađene u suradnji sa bravarom, a prema našim nekim idejama - govore vlasnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 13:47