otočka idila

Pogled vrijedan milijun dolara: Korčulanska ljepotica s pogledom od kojeg zastaje dah

 Maksim Bašić/ VELUX
Četiri spavaće sobe, potkrovlje sa sjajnim krovnim prozorima, bazen, wellness... Sve je to dio objekta u koji vas danas vodimo

Korčula je čaroban otok. Ne samo zbog ljepote, već i zbog priča i legendi koje se oko njega vrte. Najveći je putnik svjetske književnosti Odisej, naime, na obale Dalmacije stigao upravo na Korčulu, pa će mnogi reći da je jedan od najpoznatijih prvih turista koji je odabrao Dalmaciju i Korčulu kao mjesto na kojem će zastati upravo taj junak, koji je godinama plovio i nagledao se svakakvih ljepota.

image
Maksim Bašić/ VELUX
image
Maksim Bašić/ VELUX

I dok tisuće turista traže kuću Marka Pola i dive se vizurama Korčule, oni malo iskusniji potražit će mjesto na kojem će doslovno odmoriti i dušu i tijelo. A takvo je mjesto poluotok Prižba na koji ćete se, dođete li jednom, vjerujte nam, uvijek vraćati. Razlog više je Villa Carmen koja je smještena uz šljunčanu plažu i iz koje pogled puca na veliko plavetnilo. Krovni prozori nude pogled na nebeski svod, a leđa joj čuva borova šuma. Teško je odoljeti kući kojoj je plaža na dlanu i koja je okružena velikim plavetnilom. Ne želeći narušiti krajolik, vlasnik je tražio arhitekta koji će kuću modernog interijera odjenuti u tradicionalne zidove pa izvana kuća djeluje kao da je oduvijek ondje. Iznutra je potpuno prilagođena modernom stilu života. Odavno su pametne civilizacije gradile tako da ne naruše ono što su zatekle. Tom se idejom vodio i vlasnik te arhitekt Mile Jeramaz (Gradal Inženjering) uz pomoć suradnika Zorana Jeramaza koji je na zemljištu specifičnog oblika, vrlo blizu mora, morao izgraditi kuću koja neće narušiti mir i ljepotu mirnog i idiličnog poluotoka. Unutra je, pak, sasvim druga priča. Boje koje vladaju u kući nalik su onima vani; kolorit pijeska, mora, borove šume, neba i, naravno, sunca.

image
Maksim Bašić/ VELUX

Dnevni boravak je osmišljen kao mjesto koje će cijeli dan biti okupano dnevnim svjetlom te koje briše granice između interijera i eksterijera

image
m m
Maksim Bašić/ VELUX

Sjajno je spojeno moderno s daškom industrijskog stila, koji se najbolje vidi u otkačenim barskim stolcima i nogama drvenog stola, a u kuhinji je i otok od kamena

image
Maksim Bašić/ VELUX

DAŠAK STARINE

Nadalje, paleta koju ju je zamislio vlasnik vile Carmen potpuno je jadranska. Kuća okupana svjetlošću idealna je slika koju imamo kad pomislimo na ljetovanje ili život iz snova. Stoga se u Villi Carmen od početka vodila briga o tome da dnevno svjetlo može ući u sve kutke kuće, čak i u one u koje se uobičajenim dizajnom ono ne bi probilo.

image
Maksim Bašić/ VELUX
image
Maksim Bašić/ VELUX

Kombinacija krovnih prozora od Veluxa s dodatnim fiksnim elementima otvara nevjerojatan prizor na pučinu. Tako će ljubitelji noćnog neba doći na svoje u večernjim satima, kada će brojati zvijezde koje se čine nadohvat ruke

image
Maksim Bašić/ VELUX

Osmišljena je kao mjesto koje će cijeli dan biti okupano dnevnim svjetlom, što je preduvjet sretnih misli i zdravog življenja. Čak je i potkrovlje kuće prekrasno mjesto prepuno sunca zahvaljujući krovnim prozorima koji ovu kuću čine još zanimljivijom i primamljivijom. Kuća ima četiri spavaće sobe, a svaka ima svoju kupaonicu. Kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal ove prekrasne kuće, dio spavaćih soba smješten je u potkrovlje koje pruža potpuno novo iskustvo odmora. Kombinacija krovnih prozora od Veluxa s dodatnim fiksnim elementima otvara nevjerojatan pogled na pučinu. Tako će ljubitelji noćnog neba doći na svoje u večernjim satima kada će s oduševljenjem brojiti zvijezde koje se čine nadohvat ruke.

image
Maksim Bašić/ VELUX

Umirujuće, nježne boje učinile su spavaonice ugodnima i idealnim za kvalitetan i zdrav san

image
Maksim Bašić/ VELUX
image
Maksim Bašić/ VELUX

Dnevni je boravak prostran i otvorenim planom povezan s kuhinjom i mjestom za ugodno blagovanje. Sve su prostorije opremljene namještajem koji je moderan i funkcionalan, ali ne odudara od namjene kako ju je zamislio vlasnik - kuća jednostavno odiše toplinom. Zato je sjajno spojeno moderno s daškom industrijskog stila koji vidimo u otkačenim barskim stolcima i nogama drvenog stola, a u kuhinji je otok od kamena. Sve su to materijali koje vidimo pogledamo li kroz prozor... Tradiciju otoka koji je toliko očarao Odiseja treba poštivati pa je u vili izgrađenoj u 21. stoljeću lijepo vidjeti dašak povijesti i starine. Znamo li da je vlasnik, iako odmah s namjerom da ovo bude kuća za iznajmljivanje, cijeli projekt radio kao da gradi kuću za odmor iz snova, te ju je tako i namjestio pazeći i na najsitniji detalj, jasno vam je da je ova vila nešto doista posebno. Želite li otići na plažu, ona je udaljena samo nekoliko koraka, a ako radije boravite u hladu, cijela je okućnica zamišljena kao veliki dnevni boravak na otvorenom opasan drevnim suhozidima. Tu je i bazen, uskoro i wellness kutak, a sve je obavijeno raslinjem tipičnim za Korčulu.

image
Maksim Bašić/ VELUX

UŽITAK

U vrijeme odmora leći u sobu s domišljato napravljenim krovnim prozorom koji vam daje nevjerojatnu količinu plavetnila pravi je užitak.

image
Maksim Bašić/ VELUX

A kad se spusti noć, vila zablista u posve novom svjetlu. Fantastičan pogled na zvjezdano nebo, zahvaljujući krovnim prozorima, šum valova i tiha pjesma zrikavaca uljuljkat će vas u opuštajuću atmosferu i vaš san učiniti lakim i mirnim. Savršen odmor, zar ne?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 23:37