moderna arhitektura Jeana Nouvela

Pogledajte kako izgleda novi Louvre u Abu Dhabiju!

 

Nakon više od desetljeća pomnog planiranja, Louvre u Abu Dhabiju objavio je datum otvaranja svog golemog muzejskog kompleksa za javnost! Dana 11. studenog ove godine muzej koji je projektirao i dizajnirao francuski arhitekt Jean Nouvel i koji se nalazi na otoku Saadiyat otvorit će svoja vrata posjetiteljima i ljubiteljima umjetnosti. Zamišljen kao "muzejski grad", sastoji se od 55 pojedinačnih zgrada, što uključuje 23 galerije, dječji muzej, auditorij i restoran. Njihov izgled nadahnula je tradicionalna arhitektura Emirata, a predstavlja niz jednostavnih bijelih struktura koje oponašaju građevine koje su čest prizor u ovoj regiji.

Louvre u Abu Dhabiju je, osim najave otvorenja, u medije pustio i niz fotografija koje možete vidjeti u nastavku, a koje prikazuju središnju zgradu sagrađenu po nacrtima Nouvela, slavnog arhitekta koji potpisuje dojmljive građevine poput Muzeja Quai Branly u Parizu čija je fasada prekrivena živućom vegetacijom, nebodera Torre Agbar u Barceloni ili pak impresivnog kompleksa One Central Park u Sydneyju u Australiji koji uključuje dva nebodera s horizontalnim površinama prekrivenima zelenim vrtovima.


Ambiciozno zamišljena zgrada Louvrea u svom središtu ima golemu kupolu promjera od čak 180 metara koja se doima kao da lebdi iznad cijelog muzeja i izvedena je kao kompleksna geometrijska struktura od čak 7850 zvjezdastih oblika različitih veličina posloženih u osam slojeva. Prorezi između slojeva omogućuju da sunce prodire kroz kupolu u unutrašnjost stvarajući "kišu svjetlosti". Kupolu koja je na svojoj najvišoj točki visoka 40 metara pridržavaju četiri skrivena stupa međusobno udaljena po 110 metara. Posjetitelji koji dolaze u muzej putem kopna ili pak s mora mogu istraživati muzej prolazeći kroz uske ulice među građevinama zaštićeni kupolom od jakog sunca.



Izvor: Designboom

Foto: Mohamed Somji / Louvre Abu Dhabi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 01:36