STANI - PANI

Pogledajte kakvu je kuću kod Biograda s 23 godine osmislila Mia sa suprugom i dvoje male djece

 LUKA GERLANC/CROPIX
U mjestu Radašinovci kod Vranskog jezera pronašli smo lijep obiteljski objekt u kojem su vlasnici pokazali svu svoju kreativnost

Mia Krpina ima 23 godine, i sa suprugom i dvoje djece živi u Biogradu na Moru. Nedaleko Biograda nalaze se Radašinovci (kod Vranskog jezera). Tamo su, govori nam Mia, imali zemljište na kojemu su odlučili sagraditi kuću koja će biti njihovo mjesto za odmor u miru, tišini i prirodi. - Ondje se čuju samo cvrčci, ptice i pokoja domaća životinja u prolazu. Sela su zaista predivna mjesta za uživanje.

image
LUKA GERLANC/CROPIX

U dvorištu kuće, na zemljištu od 1600 četvornih metara, zasad su bazen, vrt, vanjska garnitura koju su vlasnici sami osmislili i izradili, malo dječje igralište te ljetna kuhinja s vlastitom kupaonicom i vanjskom blagovaonicom

image
LUKA GERLANC/CROPIX

Izbjegavali sive nijanse

Kuću smo počeli graditi prije dvije godine, kada je prva kći imala samo dva mjeseca, a završili smo ju prije tri mjeseca, kada je druga kći imala pet mjeseci. U tom razdoblju bila sam doma s djecom pa sam se u potpunosti uspjela posvetiti dizajniranju kuće. Tijekom cijelog procesa zavoljela sam dizajn toliko da sam na kraju odlučila zarotirati svoj život i započeti obrazovanje u tom smjeru, tako da ću i sama uskoro postati dizajnerica interijera - ponosno govori Mia i dodaje kako su u 100 četvornih metara smjestili dvije sobe s kupaonicama, jedan mali WC i veliku open-space prostoriju s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom.

image
LUKA GERLANC/CROPIX

Mia, vlasnica, ima samo 23 godine, a kaže da se tijekom uređenja ove kuće toliko zaljubila u dizajn interijera da je odlučila školovati se u tom smjeru

image
LUKA GERLANC/CROPIX

- Proučavajući interijere na našim prostorima uočila sam kako u njima najčešće prevladavaju sive nijanse i bijeli namještaj. Baš zbog toga u svojoj kući izbjegavala sam sivu. Htjela sam da interijer izgleda prozračno, opušteno, toplo i vedro, a kombinacija bijele i drveta je, po mojem mišljenju, upravo to. Priroda oko kuće je prekrasna pa sam interijer na neki način htjela spojiti s eksterijerom. To sam postigla velikim staklenim stijenama u svim velikim prostorijama, odabirom namještaja neutralnih nijansi, uz dodatak trosjeda plave boje, biljkama koje krase glavnu prostoriju te korištenjem prirodnih materijala, kao što su drvo, juta, bambus, mramor... Posebnost dnevnog boravka zasigurno je u drvenoj visećoj ljuljački koja mi je stigla čak iz Litve, a nasuprot nje smješten je drveni stolac koji sam naručila za Black Friday kad sam u rađaoni čekala drugu kćer. Nema čekanja, rasprodao bi se - sa smiješkom otkriva Mia.

image
LUKA GERLANC/CROPIX

U 100 kvadrata smještene su dvije sobe s kupaonicama, mali WC i veliki open-space prostor u kojem su spojeni kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

Kreativna vlasnica odgovorna je i za izgled kuhinje, blagovaonskog stola, ogledala te ormara u sobama i kupaonicama. To je sve, naime, sama osmislila, nacrtala i dala na izradu po mjeri.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

"Nevidljivi" ormar

- Kad je kuhinja u pitanju, lijepu boju drvenih kuhinja kakve su se nekada često mogle naći u hrvatskim domovima odlučila sam iskoristiti u obliku modernih minimalističkih fronti bez ručkica, u kombinaciji s detaljima u zlatnoj boji - slavinom i aluminijskim profilima. U kuhinji je i osvijetljena staklena vitrina za čaše, ispod koje je vinski hladnjak u kojemu držimo domaće vino, a umjesto visećih elemenata, odlučila sam se za napu ugrađenu u knauf i otvorene police. Blagovaonski stol spojen je s kuhinjskim otokom, a za prozirne stolice odlučila sam se kako bih izbjegla dojam težine koji bi se stvorio s punim stolicama koje bi zaklanjale pogled na kuhinju. U glavnoj prostoriji također se nalazi i kutak za šah, u kojemu najviše vremena provodimo nakon što djeca odu na spavanje - tumači vlasnica Mia.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

Obje spavaće sobe s kupaonicama u ovoj kući istog su dizajna, a razlikuju se u boji materijala i podova. U njima je, objašnjava vlasnica, bilo izazovno pronaći savršeno mjesto za ormare, a da ne stoje na prolazu prema staklenim vratima.

- Smislila sam rješenje u kojemu je ormar iza kreveta i pomalo je "nevidljiv". Naime, dio uzglavlja kreveta i ogledala koja se prostiru od poda do stropa, i na kojima su fiksirane police koje služe umjesto noćnih ormarića, zapravo su vrata ormara. Izgled uobičajenih most ormara nije mi se svidio, kao ni ideja da se svaki put penje na krevet da bi se dohvatila odjeća. Zato sam smislila to rješenje, i tako uspjela napraviti da se sva vrata ormara mogu otvoriti dok se stoji pokraj kreveta, bez penjanja - ističe.

Prvo što se vidi kad se uđe u kupaonicu je umivaonik s komodom i velikim zaobljenim ogledalom. Cilj je, saznajemo, bio napraviti malo neobičniju kupaonicu, koliko se to može u pet četvornih metara.

image
LUKA GERLANC/CROPIX

Obje spavaće sobe s kupaonicama istog su dizajna, a razlikuju se po boji materijala i podova

image
LUKA GERLANC/CROPIX

- Htjela sam da ne izgleda u potpunosti kao klasična kupaonica, pa sam se odlučila na pod drvenog uzorka, pločice stavila samo na zidove unutar tuša, a ostatak zidova obojila u vodonepropusnu boju. Slavine i tuševe odabrala sam u zlatnoj boji, mramorni umivaonik stavila umjesto keramičkog te ispod njega ormarić koji nije uobičajene bijele boje, već bi se dizajnom bez problema mogao uklopiti i u ostale prostorije u kući - kaže Mia i dodaje kako je najmanja prostorija u kući gostinjski WC, u kojemu na zidove uopće nisu stavljane pločice, već su ručno oslikavane bojom.

image
LUKA GERLANC/CROPIX

Ložište

U dvorištu kuće, na zemljištu od 1600 m2 zasad je smješten bazen, vrt, vanjska garnitura za sjedenje, maleno dječje igralište te ljetna kuhinja s vlastitom kupaonicom i vanjskom blagovaonicom, ukupne površine 20 m2.

- Najposebniji dio dvorišta je vanjska garnitura za sjedenje, napravljena od betonskih blokova. Na tu ideju došao je moj suprug. Odmah smo se bacili na posao i sami ju napravili, a postupak možete pogledati na mojem Instagram profilu @miakrpina. Garnitura ima sedam sjedećih mjesta, a ona mjesta koja su u kutevima pretvorili smo u dodatne površine za odlaganje jela i pića, jer su ta mjesta ionako najmanje popularna za sjedenje. U sklopu garniture napravili smo i mjesto za ložište, koje također može poslužiti kao stol kada vatra nije upaljena - otkriva Mia Krpina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 16:33