TRŽIŠTE NEKRETNINA

Pogledajte koje nevjerojatne iznose doseže novogradnja u pojedinim zagrebačkim kvartovima

 /SHUTTERSTOCK
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna cijena novoizgrađenog stana u Zagrebu iznosi 18.492 kune po četvornom metru

Usprkos neizvjesnom vremenu u kojem živimo, sadašnja situacija na tržištu nekretnina je solidna i stabilna te cijene kvadrata u Zagrebu i na moru i dalje bilježe rast. Dok je sve naizgled turbulentno, tržište nekretninama kao da je neokrznuto. Ipak, ekonomske, socijalne i zdravstvene situacije često se mijenjaju, stoga je nezahvalno unaprijed davati prognoze o tržištu nekretninama.

Prema podacima Zavoda za statistiku, prosječna cijena novosagrađenog stana u Zagrebu je čak 30,9 posto viša nego prije samo godinu dana

Rat u Ukrajini, veliko poskupljenje energenata i inflacija na svim poljima svakako su doveli do umjerene stagnacije u potražnji nekretnina u zadnjem tromjesečju. Njihove su cijene i dalje u porastu, ali kupci su ponešto oprezniji u ulaganjima i planiranjima, smatraju u Biliškov Nekretninama u Zagrebu.

image
/SHUTTERSTOCK

Više je razloga koji utječu na nagli skok cijena novogradnje, koje općenito nema mnogo, te nastaje uglavnom na mjestima dosadašnjih manjih kuća i zatvorenih pogona

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna cijena novoizgrađenog stana u Zagrebu iznosi 18.492 kune po četvornom metru, što je 30,9 posto više nego godinu prije. Prema istom izvoru, prosječna cijena četvornog metra novoga stana u Hrvatskoj u prvom polugodištu 2022. godine iznosila je 16.058 kuna, što je 20 posto više nego u istom razdoblju 2021. Ovi podaci o vrtoglavom rastu suma potaknuli su nas na razgovor o situaciji u Zagrebu po kvartovima, zavisno o novogradnji i starogradnji.

image
/SHUTTERSTOCK

Ciijena novogradnje vuče stariju gradnju, ponekad neopravdano, no potražnja za stanovima je velika. Izgubili su prije par godina na vrijednosti samo stanovi u starim zgradama u centru. Jasna Biliškov Barun (dolje)

- Više je razloga koji su utjecali na ovaj nagli skok cijena novogradnje, a inflacija i veliki rast troškova gradnje, još uvijek niske kamate, nedostatak kvalitetnih mikrolokacija i projekata za stanogradnju te višak potražnje u odnosu na broj nekretnina koje tržište danas nudi svakako su neki od glavnih. Ljudi su uvidjeli da inflacija ‘jede‘ novac, koji je naglo počeo gubiti vrijednost, pa su mnogi ušteđevinu odlučili pretočiti u nekretnine. Kupci nisu samo oni s ušteđevinom, već je jako veliki broj kupoprodaja financiran putem bankovnih kredita, budući da su kamate još uvijek niske. U ovom posljednjem krugu APN-a kamate koje su banke nudile su bile ispod dva posto - objašnjava Jasna Biliškov Barun, direktorica Biliškov Nekretnina u Zagrebu, agencije koja je odnedavno na novoj adresi - u Vlaškoj 67, kod Importanne Gallerije.

image











RANKO ŠUVAR/CROPIX/CROPIX

U Zagrebu se novogradnja traži svugdje i u pravilu je teško naći cijenu kvadrata ispod 2500 eura, čak i na rubnim dijelovima grada poput Gajnica, Klare i Sesveta.

- Rijetke novogradnje u Donjem gradu i na Šalati prodaju se po cijeni većoj od 6000 eura po kvadratu, a Trešnjevka, Jarun, Središće i Vrbik već su na oko 4000 eura - dodaje Biliškov Barun.

Visoka cijena novogradnje očekivano je povukla za sobom i cijenu četvornog metra stambenog prostora u starijim zgradama.

image
/SHUTTERSTOCK

Zagreb

od 2500 do oko 6000 eura (NOVOGRADNJA)

600-800 eura manje od novogradnje u kvartu (STAROGRADNJA)

Prodan skuplje

- U pravilu postignute cijene starijih stanova koje je potrebno renovirati kreću se između 600 i 800 eura po kvadratu manje od cijene kvadrata novogradnje u nekom kvartu. Najveća razlika u cijeni između stare gradnje i novogradnje je u centru Zagreba jer su kupci od potresa izgubili veći interes za kupovinom stanova u starim zgradama u centru, posebno onima građenim prije 1960-ih. Takvi su stanovi najveći gubitaši vrijednosti jer njihove cijene ne prate rast - rekla je. Nadalje, jedan od razloga visokih cijena je to što potražnja uvelike premašuje ponudu. Ponuda dobrih i kompletnih nekretnina - a to znači kvalitetna gradnja, visoki energetski razred (A-B), niske režije, odlična mikrolokacija, pogled, dobra orijentacija, katnost i lift, parking, dobar raspored - je vrlo limitirana, a toga su svjesni i kupci. Najtraženiji su manji stanovi s jednom ili dvije spavaće sobe plus dnevna soba, površine 50-65 m2, a oni se nerijetko prodaju u svega nekoliko dana i postižu vrlo visoku cijenu po kvadratu.

image
/SHUTTERSTOCK

Ciijena novogradnje vuče stariju gradnju, ponekad neopravdano, no potražnja za stanovima je velika. Izgubili su prije par godina na vrijednosti samo stanovi u starim zgradama u centru. Jasna Biliškov Barun (dolje)

- Nedavni primjer iz našeg ureda - stan smo prodali u jednom danu, i to po višoj cijeni od oglašene jer je bilo više od desetak ozbiljnih kupaca. Bio je to trosoban stan u Prečkom u zgradi novije gradnje, površine 55 m2 te je imao i garažu. Naša procjena za stan i garažu bila je oko 155.000-160.000 eura. U dogovoru s vlasnikom oglasili smo ga za 165.000 eura, a stan smo prodali isti dan kad je oglašen po cijeni od 167.500 eura, što je gotovo 2700 eura po kvadratu, kupcu iz Slavonije. Kupio je stan za svoje dvoje djece koja dolaze studirati u Zagreb - navodi Jasna Biliškov Barun.

image

Jasna Biliškov Barun

Biliškov Nekretnine

Kupci iz Dalmacije i Istre

Zagreb je kao tržište nekretnina uvijek zanimljiv kupcima iz Dalmacije, Istre, Slavonije i Like, u pravilu domaćim, dok je ovo ljeto na moru bilo vrlo aktivno stranim kupcima iz Europe. - Zagrebačkom tržištu gravitira oko 200.000 tisuća kupaca iz Hrvatske i nešto stranaca, dok Dalmaciji i Istri gravitira nekoliko desetaka milijuna potencijalnih kupaca iz EU. Ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen privući će još više stranih kupaca i ulagača, zbog dostupnosti i jednostavnije mobilnosti - zaključuje. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:47